שתף קטע נבחר

 

נפתח משפט המדליף לוויקיליקס: 'עזר לבן לאדן'

התביעה ככל הנראה חותרת להוצאתו להורג של החייל הצעיר האחראי להדלפה הגדולה בהיסטוריה האמריקנית, וטוענת כי הוא ריגל וסייע לאויב. ההגנה טוענת כי "כוונותיו היו טובות, הוא רצה לשנות את העולם". המשפט צפוי להימשך לאורך כל הקיץ

טוראי ראשון ברדלי מנינג העביר את סודות צבא ארצות הברית לידי אוסמה בן לאדן בעצמו. את הטענה הדרמטית הזו הציגה אמש (ב') התביעה במשפטו של החייל הצעיר שנאשם בהדלפת המידע הגדולה ביותר בתולדות ארצות הברית, לאתר ויקיליקס. פרקליטיו של מנינג טענו להגנתו כי הוא היה "צעיר, נאיבי, אבל כוונותיו היו טובות" ושהצבא השפיע עליו "לשנות את העולם. הם הוסיפו כי מנינג נאבק להשתלב בצבא כגבר הומוסקסואל, בתקופה שלפני ביטול מדיניות "אל תשאל, אל תספר".

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

המדליף בן ה-25 כבר הודה בהעברת אלפי מסמכים מסווגים וסודיים לאתר ההדלפות ויקיליקס של ג'וליאן אסאנג', ואם יורשע רק בסעיפים בהם הודה גזר דינו צפוי לעמוד על כ-20 שנות מאסר. אבל התביעה הצבאית אינה מסתפקת בזאת ומנסה להרשיעו גם בשורת סעיפים חמורים ביותר כגון ריגול וסיוע לאויב, שהעונש עליהם עשוי להוביל להוצאתו להורג.

 

הדלפת ויקיליקס - דיווחים אחרונים ב-ynet:

ישראל לאמריקנים ב-1975: לא נייצר נשק גרעיני

מסמכי כיפור: "הישראלי שינה דעותיו על הערבי"

המדליף לוויקיליקס: גנבתי מסמכים, לא בגדתי

מייסד ויקיליקס אסאנג' לאובמה: די לציד המכשפות

 

"שחררו את ברדלי מנינג". ארכיון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"שחררו את ברדלי מנינג". ארכיון(צילום: AFP)

 

לטענת התביעה, במהלך המשפט יוצגו ראיות לכך שהארכי-טרוריסט בן לאדן דרש

 וקיבל דיווחים מאנשי אל-קאעידה באפגניסטן על תכני מסמכים שפורסמו בוויקיליקס. "זהו מקרה של חייל שבאופן שיטתי תר ואגר מאות אלפי מסמכים מסווגים ממאגרי מידע סודיים ואז השליך את המידע לאינטרנט, הישר לידיו של האויב", טען התובע, קפטן ג'ו מורו, בדיון הפותח במשפט. "זה מה שקורה כשהיוהרה משתלבת עם הגישה למידע רגיש", טען התובע בדברי הפתיחה שלו שנמשכו כשעה שלמה, בליווי מצגות מפורטות.

 

לעומתו, סנגורו המוביל של מנינג, דיוויד קומבס, נשא דברים במשך 25 דקות בלבד ודן בעקרונות ה"הומניסטיים" שהובילו את מרשו למעשיו, ופירט על המאבק הפנימי של מנינג בנסיונו להחליט כיצד "יעשה את הדבר הנכון". לדבריו, כאנליסט מודיעיני בבגדד הייתה למנינג גישה למאות מיליוני מסמכי מסווגים והוא בחר בקפידה אילו מסמכים להדליף, כגון פרטים לא מסווגים על מקרה שבו מסוק אמריקני בטעות הרג אזרחים בהפצצה מן האוויר, ביניהם גם צלם של סוכנות הידיעות רויטרס.

 

"הוא האמין שהמידע שהוא מדליף מדגים כמה אנחנו מעריכים את חיי האדם. זה הטריד אותו והוא האמין שאם הציבור האמריקני ייחשף לזה הדבר יטריד גם אותו", הוסיף סנגורו של מנינג, שלא התייחס לטענה לפיה אוסמה בן לאדן עודכן גם הוא בפרטי המסמכים שהודלפו בוויקיליקס.

 

הפרקליט קומבס גם קישר בין זהותו המינית של מנינג, שאותה לא יכול היה לחשוף

אז משום שהיה משוחרר מיידית בבושת פנים כמו אלפי חיילים לפניו, לבין ההדלפה: "המאבקים האישיים שלו הובילו אותו לתחושה שהוא חייב לעשות משהו כדי לשנות את העולם. הוא היה חייב לעשות משהו כדי לשפר את מה שראה במו עיניו".

 

מחוץ לבית המשפט הפגינו תומכיו של מנינג בעוד הדיון נמשך, והתביעה זימנה לעדות שני חוקרים צבאיים ואת שותפו של מנינג למגורים בעיראק, שסיפר כי בכל עת שהיו במגורים מנינג היה מחובר לאינטרנט. התביעה צפויה לזמן עוד 141 עדים לאורך המשפט, ואילו ההגנה צפויה לזמן רק 46 עדים. מנינג בחר לקיים את משפטו הצבאי בפני שופט ולא בפני חבר מושבעים והדיונים, שרובם לא יהיו פתוחים לסיקור עיתונאי, צפויים להימשך לאורך כל הקיץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ברדלי מנינג (ארכיון)
צילום: AP
צילום: AFP
מפגינים למען שחרורו של המדליף (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים