צרפת: אין ספק שאסד השתמש בגז סארין, בדקנו
שר החוץ הצרפתי אמר כי ארצו בדקה דוגמיות מסוריה וכי בדיקות המעבדה קובעות בוודאות כי במדינה נעשה שימוש בגז העצבים הקטלני. "אין ספק שהממשלה ומשתפי הפעולה שלה השתמשו בסארין"
לאחר אינספור דיווחים מצד המורדים וטענות מממשלות שונות, מספקת צרפת מה שנראה כהוכחה החד משמעית ביותר לשימוש בנשק כימי בסוריה. שר החוץ הצרפתי, לורן פביוס, אמר הערב (יום ג') כי בדיקות מעבדה שנערכו בארצו על דגימות כימיות בסוריה קובעות בוודאות כי נעשה שם שימוש בגז עצבים מסוג סארין מצד "ממשלת סוריה ומשתפי הפעולה שלה".
ומה דעתכם? כתבו בפייסבוק שלנו ונפרסם את התגובות הנבחרות
"בדיקות המעבדה הללו מוכיחות הימצאות סארין בדוגמיות שונות שבידינו", נכתב בהצהרה שפרסם פביוס. "צרפת בטוחה כעת שנעשה שימוש בסארין בסוריה כמה פעמים ובאופן מקומי". לאחר מכן הוסיף: "אין ספק שממשלת סוריה השתמשה בסארין". פביוס אמר שתוצאות הבדיקות הועברו לאו"ם והוסיף כי לא יעלה על הדעת שמי שיימצאו אשמים בשימוש בנשק כימי לא ייענשו. "כל האופציות על השולחן", אמר.
בסוף מאי פרסם "לה מונד" הצרפתי כתבה רחבת היקף מאת כתבים שהצליחו להצטרף לכוחות המורדים באזור דמשק במשך חודשיים והיו עדים לדבריהם ללוחמה כימית מצד כוחות אסד. "לה מונד" מציין שאנשיו היו עדים לתקיפות כאלה כמה פעמים באזור ג'ובר שבגבול דמשק, שהפך לחזית במלחמת האזרחים הסורית.
הכתבה המצולמת של "לה מונד"
"בחודשיים שבמהלכם דיווחנו משולי הבירה הסורית חזינו במקרים דומים באזור נרחב בהרבה", נכתב, "חומרתם, תכיפותם הגוברת והטקטיקה מעידות על כך שהחומרים אינם רק גז מדמיע, שבו נעשה שימוש בכל החזיתות, אלא חומרים מרמה אחרת, רעילים בהרבה".
ההצהרה מפריז מתפרסמת שעות ספורות לאחר פרסום דו"ח של חוקרי או"ם שקבע כי יש יסוד סביר להניח שהיה שימוש בנשק כימי בסוריה בארבעה מקרים לפחות בחודשים מרס ואפריל. בדו"ח שפרסמה הועעדה שמינה מזכ"ל האו"ם נכתב שהיא בדקה טענות לשימוש בנשק האסור מצד כוחות הצבא הסוריים ומצד המורדים. אולם, הם הוסיפו כי ברוב המקרים היו אלה כוחות משטרו של בשאר אסד שהשתמשו בנשק
ואילו ממסמך של ארגון זכויות אדם סורי שהגיע לידי ynet עולה כי משטרו של אסד השתמש "34 פעמים, לא פחות, בנשק כימי בשנים 2013-2012". הארגון מפרט את המקרים וטוען כי בעיקר נעשה שימוש בסארין, אך לנתונים שהעביר אין כל אישור מכל מקור אחר.
סארין - רוצח בלתי נראה
סארין הוא גז חסר צבע, ריח וטעם. הוא נספג במגע עם העור או בשאיפה והורג על ידי פגיעה קשה במערכת העצבים. במנות גדולות, סארין משתק את השרירים סביב הריאות וגורם לחוסר יכולת של הגוף לשלוט בהפרשות. הקורבן עלול להיחנק למוות או לטבוע בזמן שריאותיו מתמלאות ריר וליחה. גם מנה קטנה ממנו עלולה להיות קטלנית אם היא חודרת למערכת הנשימה או באה במגע ישיר עם העור.
גם כשהוא לא גורם למוות, סארין יכול לגרום לנזק בלתי הפיך לריאות, לעיניים ולמערכת העצבים. על פי המרכז האמריקני לשליטה ולמניעת מחלות, פרט לפיזורו באוויר, ניתן לפזר סארין במים ובמזון. סארין כבד יותר מאוויר ולכן נוטה להצטבר במקומות נמוכים. בהתאם לתנאי מזג האוויר, סארין יכול להמשיך ולזהם את האזור הנגוע עד שש שעות מרגע הפצתו. הוא דבק בבגדים ויכול להמשיך להיות מופץ כך.
גם טורקיה אמרה בחודש שעבר כי על גופם של נפגעים שהגיעו למדינה ממלחמת האזרחים בסוריה נמצאו ממצאים המצביעים על נשק כימי שבו השתמשו כוחות סוריים. אך שר החוץ הטורקי הדגיש עם זאת כי נערכות בדיקות נוספות מעבר לאלה שכבר בוצעו, כדי לוודא את הממצאים.
סוגיית הנשק הכימי חשובה במיוחד מכיוון שבעבר הצהיר נשיא ארה"ב ברק אובמה כמה פעמים כי שימוש
כזה מהווה חציית קו אדום בעיני המערב, שלא ירשה פגיעה כזו באזרחים. אובמה עצמו הודה בסוף אפריל כי בידי המודיעין האמריקני "ראיות מסוימות" ללוחמה כימית אך ציין שלא ידוע מאיזה צד ובאיזו מידה, והדגיש כי יש צורך במידע מבוסס יותר. היה זה אחרי שורה של התבטאויות סותרות של ישראל והממשל האמריקני, שתחילתה בהכרזה של ראש חטיבת המחקר באמ"ן, תא"ל איתי ברון, שאמר כי "המשטר הסורי עושה שימוש בנשק הכימי, אבל העולם נוטה לא להתערב ומשתמש במבחנים ראייתיים מחמירים". הממשל הופתע אך כמה יומיים לאחר מכן נאלץ שר ההגנה צ'אק הייגל להודות כי המודיעין האמריקני מאשר "במידת מוגבלת ומשתנה של ביטחון" שסוריה השתמשה בנשק כימי בקנה מידה מצומצם.