האוצר נגד יעלון: הממשלה אישרה, עכשיו באים?
ביקורת בסביבת שר האוצר על מסע ההסברה של שר הביטחון נגד הקיצוץ. בכיר באוצר: "הדיונים התקיימו לפני ישיבת הממשלה, וזה לא לעניין ששרים יתנגדו עכשיו לפני ההצבעה בכנסת". אנשי לפיד: "במעשיו יש ממד פוליטי"
האם צה"ל ומערכת הביטחון ידרשו בימים הקרובים לקצץ בקיצוץ שאישרה הממשלה בתקציב מערכת הביטחון? זו אחת השאלות שמעסיקות בימים אלה את המערכת הפוליטית, על רקע ה"מתקפה" ההסברתית של הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ ושל שר הביטחון בוגי יעלון, נגד השלכות הקיצוץ. בסביבתו של שר האוצר, יאיר לפיד, סירבו להתייחס לדברי גנץ ויעלון, לפיהם ההיערכות של צה"ל תינזק קשות אם הקיצוץ ייצא לפועל, אך גורמים באוצר הפנו אצבע מאשימה כלפי יעלון, ואמרו כי "במעשיו יש ממד פוליטי שאי אפשר להתעלם ממנו".
רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם
תזכורת: לפני ישיבת הממשלה שבה אושר תקציב המדינה, סיכמו לפיד ויעלון שלא לנהל את הקרב על הקיצוץ בתקציב הביטחון בפומבי. לפיד הודיע כי הוא לא מתכוון להתערב בהחלטות הפנימיות של מערכת הביטחון, ולא יקבע מאילו מקורות לקצץ. צמרת צה"ל התייצבה בפני שרי הקבינט המדיני-ביטחוני, ובמשך שעות ארוכות הציגה בפני השרים את השלכות הקיצוץ.
לאחר דיונים קבע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הקיצוץ בתקציב הביטחון יוקטן, והממשלה אישרה את הצעתו. אלא שמאז, היחסים בין לפיד לבין יעלון התערערו, בעיקר על רקע התעקשותה של יש עתיד להטיל סנקציות על בחורי ישיבות שיסרבו להתגייס אחרי אישור החוק החדש לשוויון בנטל. יעלון יצא נגד הדרישה, אולם בסופו של דבר, ולאחר שלפיד הציג אולטימטום לנתניהו, הורה ראש הממשלה לשר הביטחון לאשר את המלצות ועדת פרי לשוויון בנטל כפי שרצתה יש עתיד.
יעלון לא נשאר חייב, ולפני ימים אחדים תקף את לפיד ואת התנהלותו הפוליטית בפורומים פוליטיים שונים. יעלון אף חזר והבהיר, כפי שעשה במהלך דיוניה של ועדת פלסנר לשוויון בנטל בממשלה הקודמת, כי הוא מתנגד נחרצות לשלוח בחורי ישיבות לכלא. הוא אמר על לפיד כי "לא ניתן לנהל מדינה דרך הפייסבוק".
"יעלון מנסה לגרור את לפיד למריבה בכוח", אומרים ביש עתיד. "יכול להיות שזה מצב נוח מבחינתו לקראת הבחירות הבאות. אבל לפיד לא מתכוון להיגרר בשלב הזה לריב הזה". באוצר הבהירו כי הם מצפים ממערכת הביטחון שלא לדרוש קיצוץ בקיצוץ.
"הממשלה קיבלה החלטה", אמר גורם בכיר באוצר. "את הדיונים ניהלנו לפני ישיבת הממשלה, וזה לא לעניין ששרים יבואו עכשיו לקראת הדיונים וההצבעה בכנסת ויודיעו שהם לא מוכנים לקבל את מה שהממשלה החליטה. זמן הערעור עבר, הממשלה אישרה, ומן הראוי שהעניין ייגמר. לאף אחד לא קל לקצץ, אבל קשה להתעלם מהממד הפוליטי שנמצא בתוך השיח כיום".
יעלון עצמו התייחס היום לעניין הקיצוץ בטקס התייחדות עם זכר חללי קהילת המודיעין, והזכיר כי "החברה הישראלית מתמודדת בימים אלו עם שורה של אתגרים כלכליים וחברתיים, המחייבים אותנו במערכת הביטחון להגדיר סדר עדיפויות חדש ולשאת בנטל הקיצוץ הדרמטי בתקציב. מערכת הביטחון אינה אי בודד במציאות הכלכלית שהתרגשה על מדינת ישראל, ועלינו לתת כתף במאמץ הלאומי לסגירת הגירעון".
השר הודה כי "אנו עושים זאת בלב כבד, בדאגה גדולה ובידיעה שהסיכונים שאנו נוטלים הם עצומים, בעיקר נוכח המציאות הביטחונית המורכבת שמלווה אותנו, ותלווה אותנו בשנים הקרובות". יחד עם זאת, השר הדגיש כי "עלינו גם לסמן קווים אדומים, שאחד מאבני היסוד שלהם יהיה שמירה על מערך המודיעין, על אנשיו והאמצעים שלו, מתוך הכרה שעליונותנו בתחום תבוא לידי ביטוי בחירום ובשגרה, בין השאר בזכות היכולות המופלאות שרק מעטים מכירים אותן, אך רבים כל כך חבים להן את חייהם".
בצבא לא מאבדים תקווה
גורם במשרד הביטחון סירב לומר הערב אם בכוונת צה"ל לדרוש הקטנה בקיצוץ שנקבע על ידי הממשלה, אולם בסביבתו של שר הביטחון ציינו
כי "אחרי שהתקציב אושר, זו חובתו של צה"ל להציג בפני הציבור את ההשלכות שיהיו לקיצוץ המשמעותי בתקציב הביטחון. הציבור צריך לדעת מה יקרה, וכיצד הדברים יתנהלו על רקע החלטת הממשלה והקיצוץ".
אלא שהסבר זה מעט תמוה, שכן לפני ישיבת הממשלה סירבו במערכת הביטחון למסור דין וחשבון בפני הציבור ואפילו בפני מליאת הממשלה על ההשלכות של הקיצוץ. רק שרי הקבינט המדיני ביטחוני זכו לסקירה נרחבת ומעמיקה על האיומים והאתגרים שבפניהם תעמוד המערכת לאחר הקיצוץ.
אף שהקיצוץ בתקציב סוכם, בצבא עדיין מקווים שלדרג המדיני "ייפתחו העיניים" בחודש הבא, אז תועלה לאישור הדרג המדיני תכנית החומש הרב שנתית החדשה. התוכנית חושפת פערים של כ-8 מיליארד שקלים למשך השנתיים הקרובות לעומת המתוכנן, כתוצאה מהשלכות הקיצוץ הנוכחי. עד אז הלחץ התקשורתי של צה"ל עשוי להימשך כדי להקטין את היקף הגזרות ככל האפשר.
בצבא יאמרו לשרים שיש בהחלט מקום לסגור יחידות גדולות ומיושנות ממערך היבשה ואף טייסות, אך חייבים להשלים זאת באמצעות רכישה של חימושים מדויקים, שדרוג המודיעין ושיפור כוחות החי"ר, כדי שהפגיעה בעוצמתו של צה"ל לא תהיה דרמטית.