שתף קטע נבחר

 

המפגינה באדום שהפכה לסמל מחאה בטורקיה

תמונת צעירה בשמלה אדומה חוטפת גז בפניה בימים הראשונים של ההפגנות באיסטנבול הפכה לסמל, במיוחד עבור הצעירות שיצאו בהמוניהן לרחובות. "אני לא שמאלנית ולא אנטי קפיטליסטית. אני רוצה להיות אשת עסקים ולחיות בטורקיה חופשית", סיפרה אחת מהן

בשמלת הקיץ האדומה שלה, במחרוזת ובתיק הלבן נראית הצעירה כאילו הגיעה לפיקניק בפארק. אך השוטר שניצב מולה ויורה גז מדמיע בפרצופה בעוצמה שמעיפה את שערה לא מותיר מקום לספק לגבי מקומה בין המפגינים בגל המחאה ששוטף את טורקיה בשבוע האחרון. התמונה הופצה שוב ושוב ברשתות החברתיות וכיכבה בכרזות ובסטיקרים. תמונתה של האישה באדום הפכה לאחד הסמלים של המחאה בכלל ושל הנשים המשתתפות בה בפרט. ממשלת טורקיה התנצלה היום (יום ג') לראשונה על הדיכוי הכוחני של ההפגנות, אך הערב שוב מתקבצים אלפים בפארק גזי שליד כיכר טקסים.

 

ומה דעתכם? כתבו בפייסבוק שלנו  ונפרסם את התגובות הנבחרות

 

המפגינה. מאז שינו רבים מהמפגינים את לבושם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המפגינה. מאז שינו רבים מהמפגינים את לבושם(צילום: רויטרס)
 

"התצלום הזה לוכד את מהות הפרויקט הזה", מסבירה אסרה, סטודנטית למתמטיקה בשכונת בשיקטאש, אחד ממוקדי המחאה. "האלימות של המשטרה נגד המפגינים הלא אלימים, אנשים שרק מנסים להגן על עצמם ועל מה שהם מאמינים בו".

 

בכרזה מצוירת של התמונה שנתלתה על קירות באיסטנבול נראית האישה גדולה בהרבה מהשוטר. "ככל שתרססו אותנו כך נגדל", נכתב תחתיה. מאז למדו המפגינים והמפגינות להצטייד. אסרה וחברותיה חסינה וססיל עוטות צעיפים וחמושות במשקפות שחייה ובמסכות רפואיות. עם רדת הערב בבשיקטאש אתמול הן נעמדו ברחוב לצד צעירים וצעירות נוספים.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

איור ששואב השראה מהתמונות נפוץ בקרב מפגינים בפייסבוק ()
איור ששואב השראה מהתמונות נפוץ בקרב מפגינים בפייסבוק

המפגינה באדום מככבת בכרזות ()
המפגינה באדום מככבת בכרזות

 

הן שייכות, אולי כמו גם האישה באדום, לאותו מעמד של צעירות רהוטות שמאמינות שיש להן מה להפסיד בטורקיה של ארדואן. הן חשות מאוימות מקידום השימוש בכיסוי הראש האיסלאמי שמוביל ארדואן כסמל של אדיקות דתית נשית. עם זאת, בקרב המפגינות ניתן לראות גם נשים בכיסוי ראש.

 

"אני מכבדת נשים שעוטות את כיסוי הראש, זוהי זכותן, אבל אני רוצה שגם זכויותיי יהיו מוגנות", אומרת אסרה. "אני לא שמאלנית ולא אנטי קפיטליסטית. אני רוצה להיות אשת עסקים ולחיות בטורקיה חופשית".

 

רבים מהנשים שיצאו לרחובות רואות בחוקים החדשים המגבילים הפלות שקידם ארדואן פגיעה בזכויות נשים ושאיפה להשיבן למקומן המסורתי והדתי. ארדואן גם קרא לנשות טורקיה להביא לעולם שלושה ילדים.

 

נשים בעצרת תמיכה במפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן, עוד לפני המחאה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשים בעצרת תמיכה במפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן, עוד לפני המחאה(צילום: רויטרס)

 

מוסטפא כמאל אטאטורק, אבי טורקיה החילונית, עודד נשים ללבוש בגדים מערביים וקידם את הקונספט של מה שראה כאישה מודרנית, בעלת מקצוע. ארדואן, שמכהן כבר עשר שנים כראש ממשלה ומתכוון לרוץ לנשיאות בשנה הבאה, נתפש כמנהיג החזק ביותר מאז אטאטורק המיתולוגי.

 

אך הפגנות המחאה, שבהן הוא מכונה "דיקטטור", מעידות על חוסר שביעות רצון מצד קבוצות שאולי חלקן תמכו בו בשנים המוקדמות של רפורמה פוליטית וכלכלית שהחלישה את כוחו של הצבא.

 

"ארדואן אומר ש-50 אחוזים מהעם הצביעו עבורו, אני כאן כדי להראות שאני שייכת ל-50 האחוזים האחרים, חצי מהאוכלוסייה שאת רגשותיהם הוא לא מכבד, אלה שהוא מנסה לרסק", אומרת חסינה, סטודנטית לכימיה. "אני רוצה עתיד כאן בטורקיה, קריירה, חירות לחיות את חיי. אבל כל אלה נתונים תחת איום. אני רוצה שארדואן יבין", הוסיפה.

 

"אני מכבדת נשים שעוטות את כיסוי הראש, זוהי זכותן, אבל אני רוצה שגם זכויותיי יהיו מוגנות" (צילום: AP) (צילום: AP)
"אני מכבדת נשים שעוטות את כיסוי הראש, זוהי זכותן, אבל אני רוצה שגם זכויותיי יהיו מוגנות"(צילום: AP)

מפגינות חומקות מגז באנקרה (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינות חומקות מגז באנקרה(צילום: AP)

מפגינות באיסטנבול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינות באיסטנבול(צילום: EPA)

 

ארדואן מכחיש כי הוא מנסה לדחוף את האזרחים לידי הדת. הוא טוען למשל שהחוקים החדשים המגבילים מכירת אלכוהול, שגם אותם מגנות הצעירות, נועדו להגן על בריאות הציבור ולא נובעים מסיבות דתיות.

 

תמונותיה של המפגינה באדום צולמו בשבת. המפגינים בימים האחרונים כבר מתלבשים אחרת, חלקם עוטים קסדות, מסכות שונות ורובם נועלים נעלי התעמלות לריצה מהירה.

 

"כמובן שאני מתוחה וחוששת שאני עלולה להיות בסכנה כאן", מעידה בושרה, סטודנטית לכלכלה בת 23 שאומרת שהוריה תומכים בפעילותה, "אבל עבורי זה כלום בהשוואה לסכנה של אובדן הרפובליקה הטורקית, החירויות שלה והרוח שלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המפגינה באדום. "ככל שתרססו אותנו, כך נגדל"
צילום: רויטרס
מומלצים