"חורקים שיניים". ביקור בפאב לפני ההתייקרות
חודש נותר עד להתייקרות האלכוהול שעליה החליט לפיד. סטודנטים בפאבים בב"ש: "פוגעים במקום הלא נכון". אחרים מוכנים לספוג בשביל הצלת המשק: "יש דברים גרועים יותר". צעירים מארה"ב: "בכל העולם בירה עולה 3 דולר, פה כפול"
האלכוהול הוא מפלטם של רבים מקשיי היום-יום, ועל אחת כמה וכמה זה של הסטודנטים, המבקשים למצוא בין מבחנים ועבודות מעט זמן לכוס בירה עם החברים. אבל החל בעוד פחות מחודש, גם הם יצטרכו לחשוב פעמיים על כל משקה שיזמינו בפאב, בעקבות החלטתו של שר האוצר יאיר לפיד להעלות כבר בתחילת החודש הבא את המסים על האלכוהול, מה שכולנו נרגיש בכוס המשקה.
רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם
"מחירי האלכוהול מאוד-מאוד גבוהים גם כך, והתייקרות נוספת תפגע בצעירים", אמר אמש (יום ג') הסטודנט ברק נבון בפאב המנצ'ילה בבאר-שבע. "גם ככה אין לנו יותר מדי כסף לבזבז על דברים כאלה. כשאנחנו רוצים לשתות אנחנו קונים אלכוהול בקיוסקים ועושים מסיבות דירה, כי זה זול יותר. כשהגעתי לבאר-שבע בשנה א' היה מבצע של שלוש בירות ב-18 שקל. עכשיו בירה עולה 25 שקל. זה חד וכואב בכיס".
"על הפנים", אומרת הברמנית אנה אנגל על המצב. "עם העלאת המחיר של הסיגריות אני עוד איכשהו מסכימה, אבל על אלכוהול? במדינות מסוימות שתיית אלכוהול היא תרבות של ממש. זו פגיעה במקומות הלא נכונים, וודקה רדבול עולה 40 שקל, וזה אחד המשקאות הכי זולים שאני מכירה".
השר לפיד החליט להקדים בחמישה חודשים את יישום הרפורמה במיסוי האלכוהול, שנועדה להגביר באופן רוחבי את המיסוי על מוצרים עתירי אלכוהול. הוא החליט להעלות את המיסוי עצמו על האלכוהול: מס הקניה המוטל על ליטר אלכוהול יעלה החל מ-1 ביולי מ-84 שקל לליטר אלכוהול כיום, ל-105 שקל לליטר. הצו שעליו חתם שר האוצר יביא להגדלת הכנסות המדינה ממיסוי אלכוהול בכ-200 מיליון שקל בשנה. הצו ייכנס לתוקפו החל מתחילת החודש הבא, והארכת תוקפו תעלה לדיון ראשון בוועדת הכספים לאחר חודשיים.
ובכל זאת, בפאבים של באר-שבע מצאנו גם סטודנטים שמוכנים לספוג. "לנוכח המצב היום אני חושבת שזה יחסית לגיטימי", הודתה קטיה אברבוך. "אני מוכנה לספוג עוד עלייה קטנה במחיר אם זה באמת יתרום לסגירת הפערים. יש דברים יותר נוראיים מהעלאת מחירי האלכוהול". סטס שבא גם הוא לבלות בפאב מסכים: "זה לא נעים, לנו הסטודנטים אין יותר מדי אמצעים, אבל אם התוכנית תביא להקטנת הגרעון ולשיפור
המצב הכלכלי בישראל, אז אין ברירה ונצטרך לחרוק שיניים ולהיות חזקים".
לא רק הישראלים סבורים שמחיר האלכוהול כאן יקר מדי. גם סטודנטים מארצות הברית מתקשים להבין מדוע המס על האלכוהול עולה. קרישנה פלאטורי, סטודנט מאורגון, אמר: "זה כבר יקר מאוד. האלכוהול הוא מוצר צריכה פופולרי. המחיר של האלכוהול אצלנו באורגון כל כך יותר נמוך. ישראל היא מדינה יקרה, וזו עובדה, אבל המחיר של האלכוהול כאן יקר יותר באופן ניכר".
אוברי רמונדי מניו-יורק מסכימה עם דבריו: "שבעה דולר לבירה זה כבר באמת יקר מאוד. ברוב המקומות בעולם אפשר לקבל בירה בשלושה דולר לכוס. כאן זה כבר מחיר כפול ויותר, והעלאת מחירים תגרום לאנשים לא לצאת לבלות בערבים, מה שיפגע ממש בחיי הלילה ובכלכלה".