שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA, AFP

הרופא והדיפלומט שרוצה לרשת את אחמדינג'אד

עלי אכבר ולאיתי כיהן 16 שנה בתפקיד שר החוץ של איראן, נחשב לשמרן פרגמטיסט וחייב את הקריירה שלו למנהיג העליון חמינאי. את ג'ורג' בוש הוא השווה להיטלר וביקר את מדיניות החוץ של אחמדינג'אד. ומה הוא חושב על ישראל והגרעין?

סעיד ג'לילי, ראש צוות המשא ומתן האיראני לשיחות הגרעין עם המערב, נחשב על ידי רבים כמועמד המוביל לנצח בבחירות לנשיאות ולהחליף את מחמוד אחמדינג'אד. אלא שבפני ג'לילי עומד מכשול גדול ביותר בדרך לארמון הנשיאות וקוראים לו עלי אכבר ולאיתי, יועצו של המנהיג הרוחני העליון עלי חמינאי ליחסים בינלאומיים ומי שכיהן במשך 16 שנים בתפקיד שר החוץ תחת משטרם של הנשיאים חמינאי (1989-1981) ואכבר האשמי רפסנג'אני (1997-1989).

 

חדשות נוספות בעמוד הפייסבוק של ynet

נשיא איראן הבא? מר גרעין מעדיף נשים במטבח

 

ולאיתי נולד בשנת 1945 בעיר שמיראן שנמצאת צפונית לטהרן. הוא למד ועשה דוקטורט ברפואת ילדים באוניברסיטת טהרן ואחר כך התמחה במחלות מידבקות באוניברסיטת ג'ונס הופקינס בארצות הברית. אשתו, מרים ולאיתי, הלכה לעולמה בשנת 2003 וב-2007 הוא נישא בשנית לליילה אנייתי. למועמד לנשיאות איראן יש משני נישואיו שישה ילדים.

 

עבר עינויים על ידי משטר השאה בשנות השישים. ולאיתי (צילום: AP) (צילום: AP)
עבר עינויים על ידי משטר השאה בשנות השישים. ולאיתי(צילום: AP)

 

 

בשנת 1962 הצטרף ולאיתי ל"חזית הלאומית השנייה", ארגון אופוזיציה לאומני. לדבריו, בשל פעילותו הפוליטית הוא עונה על ידי הסאווכ (SAVAK) - המשטרה החשאית של משטר השאה שפעלה בסיוע של ה-CIA האמריקני.

 

הורה על חיסול מנהיגים כורדים במסעדה בברלין?

לאחר המהפכה האיסלאמית ב-1979 והפלת משטר השאה התחיל ולאיתי לעבוד במשרד הבריאות האיראני בתפקיד מנהל אגף החינוך במשרד וסגן שר הבריאות ונבחר לפרלמנט.

הוא מונה לתפקיד שר החוץ ב-1981 והיה מאדריכלי הסכם השלום שסיימה ב-1988 את מלחמת איראן-עיראק. את תקופת כהונתו של ולאיתי במשרד החוץ בטהרן הגדיר חמינאי כ"עידן פורה ומעורר גאווה" ואמר שבחר בו לתפקיד כדי שיוכל "לנצל טוב יותר את עושר הניסיון שלו". במהלך כהונתו כשר חוץ סייע ולאיתי לאיראן להיכנס לארגונים בינלאומיים ותמך בפיתוח הקשרים שלה עם אירופה ומדינות מתפתחות.

 

בשנת 1997 האשים בית משפט בגרמניה את ולאיתי, ביחד עם עוד כמה אנשים, באישור חיסולם של כמה מנהיגים כורדים במסעדת "מיקונוס" בברלין ב-1992. בשנת 2006 הוא מונה לחבר במועצה האסטרטגית ליחסי חוץ (SCFR), גוף מייעץ להנהגה שגם אחראי על תכנון אסטרטגי, ומינויו ליועצו של חמינאי ליחסים בינלאומיים ביטא עוד יותר את הקשר הקרוב ששורר בין השניים. אגב, ולאיתי כתב את ההקדמה לספרו של חמינאי "פלסטין".


תומכות של ולאיתי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכות של ולאיתי(צילום: EPA)

 

ולאיתי בן ה-67 קרוב מאוד למנהיג הדתי גם בדעותיו השמרניות. "איראן היא העוגן ועמוד השדרה של העולם המוסלמי", אמר המועמד לנשיאות במהלך "הכנס להתעוררות איסאלמית" שנערך בעיר בושהר בחודש מרס. הוא אמר גם שהתעוררות איסלאמית היא הדרך היחידה לשחרר מדינות ברחבי העולם והדגיש את תפקידה של איראן כחלוצת תנועת ההתעוררות.

 

עזר לאיראן לצאת מהבידוד הבינלאומי

ולאיתי נחשב לשמרן פרגמטיסט שסייע לאיראן לצאת מהבידוד שלה בעולם ולמתן את מדיניות החוץ ההרפתקנית שלה בשנות השמונים. עם זאת, הוא מתנגד לניהול יחסים אם ארה"ב ומגדיר אותה כאויבת הגדולה ביותר של הרפובליקה האיסלאמית.

 

בדומה לנשיא הנוכחי אחמדינג'אד, שנוהג להשתלח במערב לעתים קרובות, גם לוולאיתי עבר של התבטאויות נגד ארה"ב וישראל. בשנת 2002 הוא השווה את נשיא ארה"ב לשעבר ג'ורג' בוש הבן לצורר הנאצי אדולף היטלר ואמר שמאמצי הנשיא האיראני לשעבר מוחמד חתמי להתקרב לארה"ב חשפו את הפרצוף האמיתי של האמריקנים והוכיחו שוושינגטון לא שינתה את עמדתה מאז 1979, אז תמכה במשטר השאה. את ישראל הוא הגדיר כמדינה לא לגיטימית שמתקיימת בתוך לב שטחו של האיסלאם.

 

אולם, במהלך מערכת הבחירות לנשיאות שינה ולאיתי במקצת את טון דיבורו ואמר שהוא רוצה לשפר את יחסי איראן עם מדינות אחרות ומתח ביקורת על מדיניות החוץ של אחמדינג'אד. ב-2005 הוא שקל לרוץ לנשיאות, אבל בחר לא להתמודד מול רפסנג'אני וזו הפעם הראשונה שהוא רץ למשרה הרמה ביותר באיראן אחרי זו של חמינאי.

 

"ארה"ב היא האויבת הכי גדולה של איראן". אובמה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"ארה"ב היא האויבת הכי גדולה של איראן". אובמה(צילום: AFP)

  

מאז אושרה מועמדותו לנשיאות איראן התמקד ולאיתי בראיונות לתקשורת בעיקר בבעיות הכלכליות של ארצו, בסנקציות הבינלאומיות על איראן ובתוכניתו לפתור את המחלוקות עם המערב והקהילה הבינלאומית באמצעות דיפלומטיה. בראיון שהעניק באמצע חודש מרס התבטא ולאיתי בסוגיית הגרעין האיראני ואמר שטכנולוגיה גרעינית תביא כבוד לאומה האיראנית "דבר שממנו המערב חושש". "הם מודעים לכך שאם מדינה משיגה טכנולוגיה גרעינית, תהיה לה שליטה על 500 תחומים אחרים של טכנולוגיה", אמר המועמד לנשיאות.

 

"עם 15 מדינות שכנות, איראן חסינה לסנקציות"

הוא המעיט בערך הסנקציות שהוטלו על ארצו ואמר שההתנגדות של האומה האיראנית ללחץ הכלכלי היא מפתח לגדולה בזירה הבינלאומית. "המערב צריך לדעת שמדינה כמו איראן, עם 15 מדינות שכנות, חסינה לכל עיצומים כלכליים ולא משנה אם היא ניצבת בפני תנאים קשים בבואה להקים מתקנים".

 

מבחינה פנימית, ספג ולאיתי ביקורת על כך שנתן יותר מדי דגש לנאמנות ולא לכישורים מקצועיים כשמינה אנשים לתפקידים ציבוריים. הוא נחשב לבן חסות לא דתי של האליטה הדתי וכאמור חייב את הקריירה הציבורית שלו לחמינאי.

 

בעקבות מהומות 2009 באיראן הקימה מועצת שומרי החוקה "ועדה מיוחדת" לחקור את טענות המפגינים המתוסכלים בניסיון לתת לגיטימציה לאישור של המועצה של תוצאות הבחירות לנשיאות, שבהן גבר אחמדינג'אד על מנהיג האופוזיציה מיר חוסיין מוסווי. ולאיתי היה חבר בוועדת החקירה ביחד עם מקורבים נוספים לחמינאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"טכנולוגיה גרעינית תביא כבוד לאומה האיראנית". ולאיתי
צילום: AP
מומלצים