השופט שאמר "נאנסות נהנות" פורש מתפקידו
פרסום ראשון: בתום בירור עם נשיא בית המשפט העליון ושרת המשפטים: השופט בדימוס נסים ישעיה, שאמר בדיון על נאנסת כי "יש בנות שנהנות מאונס" ועורר סערה ציבורית, פורש מתפקידו בוועדת הערר. לבני: "גם שופטים צריכים לדעת כשהיא אומרת לא, היא מתכוונת ללא"
נסים ישעיה, השופט בדימוס שאמר כי "יש בנות שנהנות מאונס", הודיע הערב (יום ד') כי יפרוש מתפקידו. זאת לאחר ששרת המשפטים לבני ונשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס דנו בעניינו ולאחר שנערך עמו בירור. השניים קיבלו את הצעתו לפרוש מתפקידו כיו"ר ועדת הערר לנפגעי פעולות איבה.
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
נתניהו הסיר תמיכתו בשופט: "אמירה אומללה"
וינשטיין: לא יוגש כתב אישום נגד "השופט המכה"
ישעיה אמר את הדברים במהלך דיון בוועדת הערר על צעירה בת 19, שנאנסה בידי ארבעה צעירים פלסטינים עת הייתה בת 13. במקביל הוא משמש כחבר בית הדין העליון של ההתאחדות לכדורגל. בהתאחדות סיפרו כי מדובר באדם נינוח ונעים הליכות, אך חוששים שהמשך העסקתו יגרום לסערה ציבורית ולכן מצפים כי יסיק את המסקנות בעצמו.
במהלך פגישה שקיימו מנהל בתי המשפט השופט מיכאל שפיצר וישעיה, הביע השופט בדימוס את רצונו לסיים לאלתר את כהונתו כיו"ר ועדת הערר "בשל הנסיבות שנוצרו בהן נכון יהיה לדעתו לסיים את תפקידו", כך נמסר בהודעה משותפת של לבני וגרוניס. עוד נמסר: "השופט בדימוס הביע צערו פעם נוספת על האמירה, שלא הייתה בה כוונה לפגוע או להביע דעה".
לבני אמרה כי התבטאותו חמורה בכל מובן. "השופט הודיע על פרישתו וזהו הצעד הנכון היחיד במקרה חמור זה. רק כך יוחזר אמון הציבור למערכת המשפט. כל שופט צריך לדעת שהוא נבחן, ובצדק, תחת זכוכית מגדלת ועליו להתנהל באופן הראוי למי שמופקד על החוק והצדק וקובע גורלות של אחרים".
לבני הוסיפה: "לא מדובר בביטוי בלבד, אלא בתפיסה שנשים נאבקו בה במשך שנים, שלפיה מטילים על קורבן האונס את האשמה. אמירה כזו מפי שופט עלולה גם אם לא התכוון לכך לתת למוחות מעוותים הכשר לאונס. וגם שופטים צריכים לדעת כשהיא אומרת לא, היא מתכוונת ללא".
מוקדם יותר הודיעה הנהלת בתי המשפט כי לישעיה לא הייתה כוונה לפגוע בנאנסת וכי הוא מתנצל. הם הדגישו כי מדובר בשופט בדימוס שעדיין יושב בדיונים ובהמשך יזומן לבירור.
עורכת הדין שמייצגת את קורבן האונס - כיום בת 19 - אמרה לגלי צה"ל כי שני השופטים הנוספים החברים בהרכב ניסו להרגיע את הרוחות ולהפחית ממשמעות אמירתו של השופט ישעיה.
"אמירה הזויה"
דבריו של ישעיה עוררו סערה ציבורית. מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, אורית סוליציאנו, אמרה: "נדהמנו לשמוע כי שופט בישראל, הנושא באחת המשרות הבכירות ובעלות ההשפעה שתפקידו לחרוץ גורלות ולהעניש ביד רמה גם אנסים ומטרידים מינית, יכול להעלות על דל שפתותיו אמירה כה הזויה". היא התריעה כי אמירות מסוג זה "רק מחזקות את החשש הכבד שיש לנפגעות מפנייה להליך פלילי או לתביעה אזרחית, כיוון שבמקום להוקיע את האנס מפנים אצבע מאשימה כלפי הנאנסת". באיגוד קראו לשרת המשפטים לקיים הכשרות לשופטים בתחום האלימות המינית.
במקביל, ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד) החתימה עשר חברות כנסת על מכתב שנשלח לשרת המשפטים ובו גינוי של הדברים ודרישה להעביר את השופט מתפקידו.
מוקדם יותר אמרה יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, ח"כ ד"ר עליזה לביא, כי "לא ייתכן ששופט שזוהי תפיסתו יישב בדין אפילו שעה אחת נוספת". לדבריה, "מטרידה לא פחות תגובת הנהלת בית המשפט, שמצאה לנכון לומר'כי 'לא הייתה בדברים כוונה לפגוע או לזלזל חלילה בנפגעות מעשה אונס'. הנקודה איננה אם הייתה לו כוונה לפגוע, אלא איך ייתכן שזוהי תפישתו של שופט".
שרת התרבות והספורט לימור לבנת אמרה כי "אמירתו של השופט מחרידה ומקוממת ולא ניתן להשלים עמה, קל וחומר כשהיא נאמרת מפי מי שיושב בכס השיפוט ואמור לפסוק בענייניהן של נפגעות אונס". לבנת, המשמשת גם כיו"ר ועדת השרים לקידום מעמד האישה, קראה למנהל בית המשפט, השופט מיכאל שפיצר, שלא לאפשר בעתיד לישעיה לשבת בהרכב שיפוט כלשהו.
השופט ישעיה עורר בעבר סערה לאחר שאמר בראיון פרישה ל"דה מרקר" ב-2009 כי "תמיד ממנים ספרדי תורן לבית המשפט העליון". באותו ראיון מתח ישעיה ביקורת על עורכי הדין ואמר כי "יש מקרים שאני מאבד את העשתונות ומרים קול צעקה. היום יש עורכי דין חצופים, קופצים האחד לדברי השני, באמצע עדות מתערבים. המילה 'סליחה' הפכה למילת מפתח של עורכי הדין. הולך ופוחת הדור".
Read this article in English