"זוגות חד מיניים צריכים להחליט: דירה או ילד"
גיא ולוצי הם זוג מזה 19 שנים, ולהם שלושה ילדים שנולדו בהליך פונדקאות, כולם מאותה האם. כעת הם מספרים לנועה בנוש על המסע שעברו ממציאת סוכנות הפונדקאות המתאימה בקליפורניה, ועד ההחלטה להקים סוכנות פונדקאות משלהם
מידי שנה, כשיוצא מצעד הגאווה לדרך, עיננו נשואות אל כברת הדרך הארוכה שצעדה קהילת הלהט"ב. ההתקדמות מתבצעת ב"צעדי תינוק", במאבק איטי ומתמשך בחקיקה מפלה, בדעות קדומות ולמען שוויון זכויות לכל אדם באשר הוא. בשנים האחרונות אנו עדים למאבק חדש - שגם הוא מתקדם בצעדי תינוק, לא רק מטאפוריים, לרקע קולות העידוד של שני אבותיו הגאים. מאבק זה הוא מאבקם של זוגות גברים הומוסקסואליים להקים תא משפחתי הכולל ילדים.
עוד בנושא:
הורות גאה: מה עובר זוג חד מיני שרוצה ילד?
נאבק על החלום: הזכות לפונדקאות גאה בישראל
עוד על גאווה בפייסבוק של ערוץ יחסים
לכבוד שבוע הגאווה שחל השבוע בחרנו להציג עבורכם את סיפורם של גיא ולוצי טצה-לאור. גיא (43), בעל משרד למיתוג ותקשורת שיווקית, ולוצי (38) פסיכיאטר בצה"ל, הם זוג מזה 19 שנים, ולהם שלשה ילדים שנולדו בתהליך פונדקאות: אלה בת החמש, ואיתן ודויד - תאומים בני חצי שנה.
מתי ידעתם שאתם רוצים להיות הורים?
"זה היה ברור שזה יקרה במוקדם או במאוחר", משיב גיא ומוסיף: "אבל כבר מההתחלה ידענו שאנחנו רוצים להיות הורים. חיפשנו פתרונות לדרך שלנו להורות - כמו אימוץ, אבל רוב המדינות סגרו את האופציה הזאת בפני גברים".
"נפגשנו עם נשים כדי לבדוק אפשרות להורות משותפת עם אישה, אבל גילינו שמדובר באפיק שלא מתאים לנו. מאחר שאנחנו רואים את עצמנו כתא משפחתי שלם - רצינו לגדל את הילדים שלנו באופן עצמאי כזוג".
"היינו מאד מתוסכלים עד ששמענו על זוג ישראלים ראשון שחזר מארה"ב עם ילד שהביאו לעולם בתהליך פונדקאות. מיד היה לנו ברור שזו הדרך שבה אנחנו רוצים להיות הורים, וטסנו לארה"ב לפגוש סוכנויות פונדקאות כדי להבין איך התהליך עובד. בחרנו סוכנות בקליפורניה ויצאנו לדרך לפני שש שנים".
"הסוכנות איתרה עבורנו את הפונדקאית, ונדרשנו להגיע לפגישת היכרות שבסופה היה עלינו לאשר אותה והיא אותנו. החיבור היה מוזר בהתחלה, כי אנחנו עושים את הדבר הכי אינטימי שיש עם אישה שלא היינו פוגשים בשום קונסטלציה אחרת, בעסקה שהיא בעצם סביב כסף. היה מאתגר בהתחלה וחיפשנו ממשק משותף בינינו. בסוף גילינו שכולנו רואים 'אמריקן איידול', ובגלל שהיא רואה יומיים לפנינו ויודעת מי הודח - זה הפך לנושא השיחה העיקרי בינינו".
כמה זמן לקח התהליך?
"אחרי שהכרנו את הפונדקאית, עברו חודשיים של חתימה על נושאים משפטיים, וחודשיים נוספים של הליך רפואי, שכלל את הפריית הביצית והחדרתה לרחם שלה. כבר בניסיון הראשון נכנסנו להריון ואלה נולדה ביום האחרון של השבוע ה-40. במהלך ההיריון נוצר קשר חזק ומרגש בינינו לבין ריאנון הפונדקאית ומשפחתה. היא נכנסה ללב שלנו ואנחנו לשלה. מיד לאחר הלידה היא אמרה שהיא תשמח לעשות את זה שוב, אבל אך ורק איתנו ועבורנו".
אלה מכירה את אימה הפונדקאית?
"בודאי. כשהיא היתה בת שנה וחצי עשינו לה מסע שורשים בארה"ב והיא פגשה את הפונדקאית. כשאלה התחילה ללחוץ עלינו שהיא רוצה אחות, עברנו תהליך פונדקאות שני עם ריאנון".
"אלה ליוותה אותנו בכל התהליך וטסה איתנו להפריה, לאולטרסאונד וללידה של איתן ודויד. היא מאד התאכזבה לגלות באולטרסאונד שאין לה אחות אלא שני אחים, וטענה ש'הם בטח התבלבלו'. אלה היא ילדה מלאת בטחון ובגן היא מספרת בגאווה שיש לה אבא ואבא ו'אישה שילדה אותי אבל היא לא אמא שלי'".
תבחרו - דירה או ילד
מסיפורם האופטימי של גיא ולוצי ניתן להסיק בטעות שמדובר בהליך פשוט וקל, אך לא כך הדבר. תהליך הפונדקאות עבור זוג גברים הינו מורכב, ארוך ויקר. ראשית כל, פונדקאות בישראל מותרת בחוק רק עבור בני זוג שהם גבר ואישה, כך שעל בני זוג מאותו המין לעבור תהליך יקר בחו"ל.
גם האופציה הפופולארית והזולה יותר, של פונדקאות בהודו, נחסמה בפני זוגות חד מיניים לפני מספר חודשים ע"י השלטונות ההודים. את עלות התהליך בארה"ב מעריך גיא במאה אלף דולר לפחות, "וזה רק אם מצליחים בהפריה הראשונה. צריך להוסיף למחיר הזה את עלות הנסיעות והשהות בארה"ב, ואת תהליך האיזרוח שעליו גובה מדינת ישראל עמלה של אלפי שקלים, בנוסף לתשלום לעורכי הדין. זוגות רבים צריכים לבחור בין דירה לבין ילד".
שנית כל, מדובר בתהליך מסובך מבחינת הממשקים הרבים מולם פועלים והפרוצדורה הנדרשת. כדי לסייע לזוגות המעוניינים להביא ילד לעולם, הקים גיא את סוכנות הפונדקאות "בייבי בלום", הפועלת יחד עם קליניקת פריון בצפון מערב ארה"ב ומלווה זוגות לכל אורך התהליך. גיא ליווה עשרים זוגות ישראלים עד כה, ומתגאה בכך שכולם, בלי יוצא מן הכלל, נכנסו להריון בניסיון הראשון.
התהליך אינו מסתיים עם הולדת התינוק המיוחל. על האבות הנרגשים לעבור תהליך הכרת אבהות, גיור הילד ואיזרוח. בנוסף, כדי שהאב שאינו האבא הביולוגי יוכר כאביו של הילד, עליו לעבור תהליך אימוץ בישראל שעשוי לקחת מספר שנים. "זהו חוסר שוויון וחוסר צדק שהומואים לא יכולים לעשות את תהליך הפונדקאות בישראל", אומר גיא. "בניגוד לזוגות סטרייטים שיכולים לשלם לפונדקאית ישראלית, להומואים לא מאפשרים את זה כדי שלא 'יקחו' את הנשים הפונדקאיות מהזוגות הסטרייטים".
מהפכה ישראלית
פונדקאות בקרב זוגות הומוסקסואלים בישראל הולכת וצוברת תאוצה, כאשר מאות זוגות ישראלים כבר מגדלים ילדי פונדקאות, והיא חריגה בהיקפה לעומת מדינות אחרות בעולם. "אנחנו בישראל מובילים מהפכה", טוען גיא.
"למרות הקושי והבעיה החוקית, אנחנו כקהילה מגדלים ילדים משלנו בקצב שאין לו אח ורע בשום מדינה כיום. אנחנו מקדימים את זמננו, ולראשונה בהיסטוריה בונים מודל של חיים הומואים שלמים. כיום יש אפשרות לכל אחד לחיות חיים מלאים על פי שמתאים לו".
אותה מהפכה כחול-לבן (או אדום, כתום, צהוב, ירוק, כחול וסגול), היא כרגע נחלתם של אלו שהפרוטה מצויה בכיסם. בימים אלו נמצא בכותרות קמפיין "אנחנו רוצים ילד" של לירן ויובל אלטמן-כדורי, זוג הומוסקסואלים שהחליטו להילחם עבור זכותם להיות הורים.
הם הצליחו לגייס את מיטב הידוענים, אנשי תקשורת ופוליטיקאים למאבק ציבורי ותקשורתי למען זכויות שוות לזוגות חד מיניים, הכולל את הדרישה להשוות את חוק הפונדקאות בישראל כך שיחול על כולם בצורה שווה. רק אם ינתן לזוגות חד מיניים לעבור תהליך פונדקאות בארץ, יהיה ניתן להכריז על מהפכה.
בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק