שתף קטע נבחר

 

ארה"ב ריגלה אחר מיליונים גם בגוגל ובפייסבוק

ה"וושינגטון פוסט" חשף כי סוכנות ביון אמריקנית חדרה לתוכן של מיילים, שיחות צ'אט והיסטוריית חיפוש במערכות של כמה ענקיות אינטרנט. קודם דווח שהיא גם קיבלה רישומי טלפון של מיליוני לקוחות. הבית הלבן: "המידע קריטי להגן על האומה"

לא רק טלפונים: סוכנות הביטחון הלאומית של ארה"ב (NSA) חדרה במסגרת מאבקה בטרור לחשבונות משתמש במערכות גוגל, פייסבוק, אפל וענקיות אינטרנט נוספות. כך עולה ממסמכים סודיים שהגיעו לידי העיתון האמריקני "וושינגטון פוסט" והעיתון הבריטי "גרדיאן". מוקדם יותר חשף העיתון כי הסוכנות אספה רישומי שיחות טלפון של מיליוני לקוחות של חברת התקשורת "ורייזון". הבית הלבן הבהיר בתגובה: מדובר ב"מכשיר חיוני להגן על האומה מאיומי טרור".

 

עוד חדשות בעולם :

שיעור בכימיה. אובמה ונשיא סין במפגש במדבר

פוטין הודיע בשידור חי: אני מתגרש

משטרת בייג'ינג לנשים: הימנעו ממיני באוטובוס

ארדואן לא מתרגש מהמחאה: נמשיך לבנות הקניון

 

המסמך הסודי שנחשף (תרשים: וושיננגטון פוסט) (תרשים: וושיננגטון פוסט)
המסמך הסודי שנחשף(תרשים: וושיננגטון פוסט)

 (תרשים: וושיננגטון פוסט) (תרשים: וושיננגטון פוסט)
(תרשים: וושיננגטון פוסט)

 (תרשים: וושיננגטון פוסט) (תרשים: וושיננגטון פוסט)
(תרשים: וושיננגטון פוסט)

 (תרשים: וושיננגטון פוסט) (תרשים: וושיננגטון פוסט)
(תרשים: וושיננגטון פוסט)

 

לפי הדיווח היום (ו') ב"וושינגטון פוסט וב"גרדיאן", הסוכנות קיבלה גישה לתוכן של תיבות דואר אלקטרוני ולפירוט של היסטוריית חיפוש, העברת קבצים ושיחות צ'אט. במסמכים שחשף העיתון צוין כי הדבר נעשה במסגרת תוכנית שכונתה PRISM ושהתנהלה בשיתוף פעולה עם החברות, אולם בתגובה לפניות ה"גרדיאן" כל אחת מהן הכחישה שידעה על מעשי הסוכנות.  

 

לצד זאת, גורם אמריקני בכיר שהתייחס לדיווחים הצהיר כי השימוש שעושה הממשל בשרתי חברות הענק, מיועד לאיסוף מידע אך ורק על אנשים שאינם אזרחי ארצות הברית וששוהים מחוץ למדינה - שכן החוק האמריקני לא מתיר לעקוב כך אחר תושבי ארה"ב או אזרחיה בעולם. הוא הוסיף כי התוכנית הזו מאפשרת לאסוף "מידע חשוב ושימושי ביותר, שמאפשר להגן על ארצנו ממגוון איומים".

 

ביקורת חריפה בארה"ב: אובמה-בוש - מתוך אתר האינטרנט הפינגטון פוסט שנחשב פרו-דמוקרטי ()
ביקורת חריפה בארה"ב: אובמה-בוש - מתוך אתר האינטרנט הפינגטון פוסט שנחשב פרו-דמוקרטי

 

מנהל המודיעין הלאומי האמריקני, ג'יימס קלפר, הצהיר כי הדיווחים בנושא "מלאים באי-דיוקים". הוא לא פירט. קלפר הדגיש גם כי החוק שמתיר לממשל האמריקני לאסוף מידע באמצעות חשבונות פרטיים של גולשים חל רק על מי שאינו אזרח אמריקני ושוהה מחוץ למדינה.

 

אתמול דיווח העיתון גם שענקית התקשורת "ורייזון" קיבלה פקודה מבית המשפט האמריקני לענייני מודיעין זר לאפשר ל-NSA לצותת למיליוני לקוחות של החברה. בהודעת הבית הלבן שנמסרה לאחר פרסום זה לא הייתה תגובה לידיעה ב"גרדיאן" על הריגול אחרי לקוחות "ורייזון" ולא לטענה שסוכנות הביון האמריקנית ביקשה רישומי שיחות מחברות טלפון נוספות, בהן המתחרה הגדולה של ורייזון, AT&T.

 

"הכל בוצע כחוק". מטה סוכנות הביון NSA ביוטה (צילום: AP) (צילום: AP)
"הכל בוצע כחוק". מטה סוכנות הביון NSA ביוטה(צילום: AP)

עותק של פקודת השופט להעביר רישומי השיחות ל-NSA (צילום: AP) (צילום: AP)
עותק של פקודת השופט להעביר רישומי השיחות ל-NSA(צילום: AP)

 

העיתון הבריטי גילה שפקודת בית משפט מ-25 באפריל עד 19 ביולי חייבה את חברת "ורייזון", שלה 121 מיליון לקוחות של טלפונים ניידים וקוויים, לספק לסוכנות הביון על בסיס יומי את כל שיחות הטלפון שנוהלו בתוך ארה"ב ולחו"ל. הסנאטורית דיאן פיינשטיין, יו"ר ועדת המודיעין בסנאט, נשאלה בראיון טלווויזיוני אם גם חברות טלפון אחרות קיבלו פקודה דומה מבית המשפט והשיבה שאסור לה להגיב מתוקף חוק הסודיות.

 

מורשת בוש

חשיפת הפקודה היא הראיה הראשונה לכך שגורמי המודיעין האמריקניים ממשיכים במבצע ריגול רחב היקף שפתח בו הנשיא ג'ורג' בוש הבן בעקבות פיגועי 11 בספטמבר ושגרר ביקורת עצומה כשנחשף. הפקודה משתמשת בניסוחים של "חוק הפטריוטיות" מ-2001, שהועבר זמן קצר לאחר פיגועי 11 בספטמבר. החוק מאפשר לבולשת הפדרלית (FBI) לבקש משופט הוצאת פקודות להשגת "כל דבר ממשי" בחיפושו אחר "מידע מודיעיני זר".

 

"חוק הפטריוטיות" היה אחד החוקים הכי שנויים במחלוקת במהלך כהונתו של בוש הבן וכיום ברק אובמה הוא הנשיא שמפעיל אותו וסופג על כך ביקורת גדולה מצד ארגוני זכויות אדם וחוגים ליברליים בארה"ב.


121 מיליון לקוחות "ורייזון" היו תחת מעקב? (צילום: AP) (צילום: AP)
121 מיליון לקוחות "ורייזון" היו תחת מעקב?(צילום: AP)

 

ממשרד דובר הבית הלבן נמסר שהממשל משתמש ב"חוק הפטריוטיות" "כדי לתמוך במבצעים לאיסוף מידע מודיעיני רגיש במיוחד, כשחברי הקונגרס מתודרכים לגביהם בצורה מלאה". מעבר לפיקוח של הקונגרס, מתבצע לדברי הבית הלבן גם פיקוח של משרד המשפטים ומבקרים של סוכנויות הביון הרלוונטיות.

 

הבית הלבן הדגיש כי איסוף רישומי השיחות של מיליוני אזרחים הוא מהלך שנעשה בצו של שופט ותוך שמירה על הפרטיות והחירויות האזרחיות. "המידע המועבר אינו כולל תוכן של שיחות או שמו של מנוי כלשהו. הוא קשור בלעדית למספר הטלפון ומשך שיחת הטלפון".

 

הבית הלבן גם ציין ש"המידע קריטי להגן על האומה מפני איומי טרור ומאפשר לגורמים שנלחמים בטרור לגלות אם טרוריסטים מוכרים או חשודים בטרור קיימו קשר עם אדם אחר שעלול להיות מעורב בפעילויות טרור, במיוחד עם אנשים שנמצאים בארה"ב".


פורסם לראשונה 07/06/2013 00:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ממשיך במדיניות קודמו. אובמה
צילום: AP
מומלצים