רבבות במצעד הגאווה, לפיד התקבל בבוז
יומיים לאחר פענוח הרצח בבר נוער, צעדו עשרות אלפים מגן מאיר לחוף גורדון. לראשונה מאז הרצח, לא נכחו בלשי משטרה במצעד. שר האוצר לפיד נאם והתקבל בקריאות בוז מצד החוגגים שקטעו את דבריו. "לכל זוג מותר להתחתן", אמר
עשרות אלפי בני אדם התכנסו הבוקר (יום ו') במרכז תל אביב לכבוד המצעד שנערך בעיר. בכינוס השתתפו ראשי מפלגות ונציגיהן בכנסת. נאומו של שר האוצר התקבל בקריאות בוז ונקטע. לאחריו עלו לבמה יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' ויו"ר התנועה ציפי לבני, השרה לימור לבנת, השרה יעל גרמן וח"כ זהבה גלאון שהדגישו את מחוייבותן לקהילה ואת החוקים שיקדמו למען אנשיה. נוכח פיענוח פרשת הרצח בברנוער מתקיים האירוע ללא בלשי משטרה, שבמשך ארבע השנים האחרונות ניסו לדלות כל פרט כדי לקדם את החקירה.
שר האוצר יאיר לפיד נאם באירוע. משתתפי העצרת קטעו את דבריו בקריאות "הון, שלטון, עולם תחתון", "אין עתיד עם ביבי ולפיד" וצעקו לו בוז. "אני רוצה לדבר על הזכות של זוגות בקהילה הלהט"בית להינשא אחד לשני", אמר לפיד. "לכל זוג מותר להתחתן ולהיות מקודשים זה לזה וזו לזו". לפיד הוסיף ואמר: "אני רוצה לדבר על הרצון שלי למשוך את מדינת ישראל, את כנסת ישראל ואת ממשלת ישראל לעגן את הנישואים החד מיניים בחוק הישראלי". לאחר מכן כתב לפיד בעמוד הפייסבוק שלו כי מי שצעק לו בוז היו "כמה עשרות פעילי מרץ והעבודה".
יו"ר האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ' נאמה גם היא ואמרה: "בעניין הזה אין מפלגות, כולנו איתכם, כולנו מחויבים. אבל - ויש אבל גדול - לא מספיק להגיד שאוהבים אתכם. זה לא מספיק. אל תעשו לנו הנחות ותוותרו לנו, תדרשו מאיתנו דברים של ממש".
"נקדם חוקים"
השרה ציפי לבני הודתה לקהילה על התמיכה שהביעו כלפיה לאורך השנים, והתייחסה לרצח בברנוער: "הוא גרם גם לפחדנים ביותר להבין שצריך להשמיע קול ולפעול". היא הוסיפה כי כשרת המשפטים תקדם חוק למניעת אפליה. "השגנו המון אבל עדיין אין שוויון מלא", אמרה.
השרה לימור לבנת הוסיפה ואמרה: "אנחנו נמשיך לקדם כל מה שצריך, כולל חקיקה, אנחנו נמשיך ונקדם מתוך אמונה שאסור להפלות אף אחד".
שרת הבריאות יעל גרמן התחייבה לקדם "שני חוקים שחייבים לעבור, חוק פיצויים לנפגעי ברנוער, וחוק ברית הזוגיות. אנחנו בעד. יום גאווה שמח".
יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון התייחסה לכך שהמשטרה הודיעה כי הרצח בברנוער לא היה פשע שנאה. "איזה שטויות", אמרה. "הרי זירת הפשע הייתה מוסד של הקהילה והקורבנות היו חברי וחברות הקהילה. לקחת ליד כלי נשק כדי לפגוע במישהו או מישהי זו שנאה. לרסס אנשים חפים מפשע בכדורים זו שנאה. בבר נוער בוצע פשע שנאה".
מאז אירע הרצח בברנוער באוגוסט 2009, ביחידה המרכזית של משטרת תל אביב תפסו את המצעד כאירוע אסטרטגי וניסו באמצעותו למצוא קצה חוט שיוביל לפתרון תעלומת הרצח. ההתפתחות בחקירה ייתרה לפיכך את השתתפותם של בלשים במצעד הנוכחי.
מדי שנה נערכו עשרות בלשים לקראת מצעד הגאווה, חלקם היו מוסווים בין השאר בתחפושות צבעוניות, אחרים הוצבו על גגות בתים ומשרדים כתצפיתנים, שכיוונו את הבלשים לדמויות ססגוניות. זאת במטרה לאסוף מידע מודיעיני ולאבטחת את המצעד. בתחילת החקירה אחת מהערכות המשטרה הייתה שהפשע קשור לנקמה נגד גורם בקהילה ולכן ביקשו הבלשים לאסוף מידע באמצעות קרבה לדמויות מפתח. לפי סברה אחרת, מבצע המעשה "לא סיים" את משימתו ועלול לפעול שוב.
המצעד סייע לחוקרים להבין טוב יותר את הדמויות בקהילה, אך הוא לא היה האירוע היחיד שבלשי ימ"ר תל אביב נכחו בו. "לא היה אירוע אחד בארבע השנים האחרונות שפספנו", אמר גורם בימ"ר. "הפכנו כל אבן וכיסינו מודיעינית כל מפגש חשוב". עם מעצרם של החשודים והידיעה הכמעט ודאית מבחינת החוקרים כי הם אלה שביצעו את המעשה, אישר מפקד ימ"ר תל אביב נצ"מ גדי אשד לבטל את השתתפות בלשיו במצעד.
על רקע פיענוח הרצח חשים רבים בקהילה עד כמה גדולה חשיבותו של המצעד דווקא בימים אלה, ועד כמה רלוונטית הקריאה לשוויון זכויות ולהכרה באחר. אלפים התכנסו בגן מאיר באווירה חגיגית וססגונית במיוחד. על רקע דגלי הגאווה הקימו אודי אלפנדרי וחבריו חופה מאולתרת בה "מחתנים" זוגות חד מיניים. ליאור ואסף "התחתנו" שם כבר הבוקר. "אנחנו לא בני זוג, רק חברים טובים, אבל מאמינים בצורך לאפשר לזוגות חד מיניים לממש את אהבתם. אנחנו לא מזיקים לאף אחד, ולא יקרה פה שום דבר אם יאשרו זאת".
יורי (18) סיפר: "צריך להראות לכולם את הגאווה שלנו. עד שלא יהיה פה שוויון זכויות, המצעד חשוב על מנת להראות שאנחנו כאן ואנחנו לא נעלמים. אנחנו בדיוק כמו כולם וגם לנו יש זכות להינשא, להביא ילדים לעולם. אנחנו לא שונים".
גם זוג נשים נשואות הגיעו למקום עם בתן בת ה-3. "היה לנו חשוב להגיע לכאן כדי שאנשים יראו גם משפחות, לא רק חבר'ה צעירים עם תחתונים. היה לנו גם חשוב שהילדים שלנו יראו משפחות נוספות כמונו. אנחנו לא שונות מכל זוג סטרייטי נשוי עם ילדים".
המצעד, שמהווה האירוע המרכזי של חודש הגאווה, עבר לאורך הרחובות טשרניחובסקי, בוגרשוב, בן יהודה, ארלוזרוב, הירקון עד חוף גורדון - שם יתקיים הפנינג רב משתתפים. במהלך המצעד נסגרו לתנועה הרחובות הבאים: המלך ג'ורג' בקטע שבין אלנבי לדיזינגוף לשני הכיוונים; רחוב טשרניחובסקי מבוגרשוב לזלמן שניאור; רחוב בוגרשוב ייסגר מהמלך ג'ורג' עד בן יהודה; רחוב בן יהודה ייסגר מאלנבי עד דיזינגוף לשני הכיוונים; רחוב ארלוזורוב ייסגר בין
אבן גבירול לירקון; רחוב הירקון ייסגר בין אלנבי לשדרות רוקח, ואבן גבירול ייחסם לתנועה משני הכיוונים.
בנוסף, נחסמו לתנועה כל הרחובות החוצים את ציר המצעד. רחוב טשרנחובסקי נסגר לתנועת כלי רכב החל מהשעה 08:00 בבוקר, ולא מותרת חניית כלי רכב לאורך ציר המצעד החל מהשעה 07:00, ורכב חונה ייגרר. המשטרה ממליצה להגיע לאירוע בתחבורה ציבורית ולהימנע מהגעה בכלי רכב פרטי. לא מותרת הכנסת כלי נשק, אופניים ובעלי חיים למתחם האירוע.