שתף קטע נבחר
 

האמת העירומה על עירום בצה"ל

צילום עירום בצה"ל אינו מהווה עבירה פלילית והחוק הצבאי לא דן בנושא. אז איך ניתן למנוע את התמונה המביכה הבאה?

הרשת סוערת. תמונה של חיילות צה"ל לבושות למחצה ומתערטלות באופן פרובוקטיבי לכאורה הועלתה לאתרי הרשתות החברתיות וחיש קל מצאה עצמה התמונה מככבת על שערי העיתונים והאתרים הנצפים בעולם. סערה תקשורתית מן המעלה הראשונה.

 

מעבר לדיון הציבורי שהתנהל בכל ערוצי התקשורת בימים האחרונים בדבר מוסריותו של המעשה והשאלה אם מדובר במעשה ראוי והולם או שמא במעשה פסול מעיקרו, עולה השאלה מה אומר החוק הצבאי על המקרה האמור? האם הצילום מותר על-פי החוק? האם מדובר בעבירה פלילית?

 

עוד בערוץ הדעות :

השופט, הנאנסת ותעמולת הפורנו / אסתר הרצוג

הכול בגלל ששת הימים? / שאול רוזנפלד

 

החיילות שהצטלמו וחוללו סערה ברשת בעולם ()
החיילות שהצטלמו וחוללו סערה ברשת בעולם

 

בדיקת פקודות מטכ"ל והחוקים הפליליים מעלה כי צילום שכזה אינו מהווה עבירה פלילית כלשהי וכי למעשה החוק הצבאי לא דן כלל בנושא האמור. אין כל פקודה האוסרת על צילום תמונה מהאופי האמור בתוך מחנה צבאי. קיים איסור לצלם בתוך מתקנים ובסיסים צבאיים באשר הם, אולם הרציונל בפקודה הנ"ל נוגע דווקא לשמירה על סודיות המתקנים ומניעת זליגת מידע צבאי מסווג.

 

בימים האחרונים ולאחר חשיפת המקרה החלו להישמע קולות ליזום חקיקה חדשה בצה"ל שתסדיר את הנושא, כפי שנעשה בצבא ארצות הברית אך לאחרונה, שם נחקק חוק מיוחד בדין הצבאי האוסר על צילום פרובוקטיבי מכל סוג ומין שהוא מצד מי שמשרת בצבא האמריקני. דעתי היא כי ספק רב אם יחוקק חוק דומה בצה"ל לנוכח המורכבות המשפטית הכרוכה בכך.

 

למרות שאין חוק המסדיר את נושא הצילום האמור במסגרת הצבאית, עדיין יש בידי הצבא כלים נוספים להתמודדות עם התופעה. כך לדוגמה, יכול הצבא להורות על העמדתם לדין משמעתי של מי שמצטלמים במסגרת צבאית או עם מדי צה"ל או בכל אופן אחר המוביל לפגיעה במוסר הצבאי, במשמעת הצבאית ובערכי היסוד של צה"ל. הסעיפים ה"צבאיים" בגינם ניתן להעמיד חיילים וחיילות לדין בגין צילומים שכאלה שונים ומגוונים. ניתן להעמידם לדין בגין התנהגות שאינה הולמת חייל או התנהגות מבישה או בגין אי קיום הוראות צבאיות מחייבות. ניתן גם להעמידם לדין על הפרת פקודה, אם תינתן פקודה גורפת לכלל חיילי צה"ל להימנע מצילומים שכאלו.

 

יחד עם זאת, חשוב להבהיר כי מדובר בצעדים משמעתיים במהותם וכי נכון למצב המשפטי הנוכחי לא ניתן להעמידם לדין פלילי אלא להסתפק בצעדים משמעתיים במסגרת הפיקוד בלבד. העונשים האפשריים במסגרת הדין המשמעתי האמור יכולים לנוע בין קנס או ריתוק ועד לעונשי מחבוש לתקופה בת 35 ימים לכל היותר.

 

עו"ד עידן פסח, רב-סרן (מיל'), משרת בסנגוריה הצבאית במסגרת תפקידו במילואים. מומחה במשפט צבאי ומייצג חיילים ואנשי קבע בהליכים פליליים שונים.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
עו"ד עידן פסח
צילום: אבי רוקח
מומלצים