שתף קטע נבחר

 

קרב שירה: נשות הכותל נגד החרדים, חלק ב'

כ-300 מנשות הכותל שרו והתפללו הבוקר בכותל המערבי, אך הפעם רק עשרות חרדים קיבלו את פניהן בשירה ובקריאות מחאה: "נשות הפרובוקציה, תבנו כותל חדש ומודרני"

הסיבוב השני במאבק בין נשות הכותל לחרדים: חודש אחרי העימות האלים, הגיעו הבוקר כ-300 מנשות הכותל ותומכיהן לרחבת הכותל המערבי לקראת התפילה השוויונית החודשית שהן מקיימות באתר הבוקר (יום א'), ראש חודש תמוז. עשרות חרדים קיבלו את פניהן בשירה, בהנפת שלטים ובקריאות מחאה - נגד הנשים ונגד משטרת ירושלים המאבטחת אותן.

 

מאבק נשות הכותל - עוד דיווחים בחדשות ynet:

רבנים: להפגין גם החודש נגד נשות הכותל

תג תורה: "נשות הכותל נבלות, הכותל אינו הפקר"

 

זירת התגוששות: תפילת נשות הכותל    (צילום: אבי פרץ)

זירת התגוששות: תפילת נשות הכותל    (צילום: אבי פרץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

כוחות גדולים של משטרה ומג"ב אבטחו את האירוע וחצצו בין הצדדים. השוטרים יצרו שטח סטרילי רחב בין עזרות הנשים והגברים ובין המפגינים לנשות הכותל והקצתה אזור מיוחד ומגודר לקבוצת הנשים, שהתפללו ושרו בקול ללא הפרעה, אם כי הושלכו לעברן כמה ביצים. עימותים מילוליים קלים נרשמו בין המתפללות בעזרת הנשים לבינן.

 

החרדים התגודדו במרחק של כמה עשרות מטרים מהן, ובידיהם שלטים: "נשות הפרובוקציה, המצאתם לכם (הטעויות במקור) יהדות חדשה, תבנו לכם גם כותל חדש ומודרני", ו"ברמדאן הקרוב משטרת ישראל באישור בג"ץ תאבטח כניסה עם נעליים למסגד אל-אקצא". הם חתמו את השלט בכיתוב: "אוהדי הדמוקרטיה".

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

תפילת ראש חודש. הכותל המערבי הבוקר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
תפילת ראש חודש. הכותל המערבי הבוקר(צילום: גיל יוחנן)
 

 

להבדיל ממה שאירע בחודש שעבר, אז הגיעו נערות חרדיות בהסעות מאורגנות עוד לפני נשות הכותל והתרכזו בתפילה שלהן עצמן, הפעם לא נרשמה היענות מצד אברכי הכולל שנקראו לתפילה במקום. בעזרת הגברים לא נמנו יותר מתפללים מאשר בראש חודש רגיל.

 

מי שכן הגיעו הם דווקא כמה עשרות תלמידי ישיבות צעירים, אף שהרבנים הורו להם לא לעשות כן בעקבות האלימות בחודש שעבר. הם התקבצו ברחבה העליונה וניסו ליצור מגע עם נשות הכותל והשוטרים ולהתגרות בהם: "געוואלד", "הרפו ידיכם מהכותל", "הכותל אינו הפקר", קראו לעברם. העוברים והשבים, גברים ונשים דווקא מהצד החרדי, הפצירו בהם לעזוב את המקום לפי הוראת הרבנים: "או להתפלל או הביתה, אתם נותנים להן ניצחון, תתרחקו מהן".

 

לאחר התפילה יצאו הנשים מהמתחם ללא פגע במעבר סטרילי, כאשר הכניסות והיציאות הרגילות של הכותל נחסמו כדי למנוע הפרעות ואלימות מצד המפגינים החרדים. לאחר שעזבו היו עימותים בתוך הרחבה בין קומץ חרדים לקבוצה מתומכי הנשים, וכמה מפגינים נעצרו.

 

 (צילום: אהרן והב, חדשות 24) (צילום: אהרן והב, חדשות 24)
(צילום: אהרן והב, חדשות 24)

 

רב הכותל הרב שמואל רבינוביץ' הביע צער על שהתרחש: "המבצר הסגור שהיה בכותל המערבי על מנת לאפשר לקבוצה קטנה לנהוג את מנהגה, אינו תעודת כבוד לעם היהודי ולמקום הקדוש לעם היהודי". הוא גינה "אלימות או הפגנה מכל סוג שהוא ברחבת הכותל המערבי", והביע תקווה כי "המנהיגות תמצא בחכמה ובתבונה את הפתרון עד לראש חודש הבא". 

 

ח"כ מיכל רוזין ממרצ שהשתתפה הבוקר בתפילת נשות הכותל: "זו נראית כמו תחילתה של הבנה כי על המקום הזה להכיל זרמים שונים. עם זאת, הייתי שמחה לראות את השוטרים עוצרים את מי שמאיים על נשות הכותל במקום להגביל את התנועה שלהן באופן שאפילו לא מאפשר גישה לכותל עצמו".

 

למקום הגיע גם ח"כ יוני שטבון מהבית היהודי, שהביע סיפוק על היערכות המשטרה שמנעה עימותים. עם זאת טען כי נשות הכותל יוצרות פרובוקציה קבועה ההופכת את האתר הקדוש ממקום של קונצנזוס למוקד של מחלוקת. "מחב"דניקים אני מצפה שלא יחלקו פלאיירים בערב שבת בפאבים בתל אביב, ולנשות הכותל אני קורא להפסיק עם זה ולהתפלל בקשת רובינסון, על פי ההסדר שקבע בג"ץ".

 

שבחים למשטרה

לדברי עו"ד יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית, הפגנת הכוח של החרדים נכשלה, "כי כשאין קהל שבוי, כמו בנות סמינרים ובני ישיבות, אלא רק מי שבאמת הכותל יקר לו, האמת נחשפת". הוא הדגיש כי העובדה שמספרם של נשות הכותל ותומכיהן גדול ממספר המפגינים נגדם, "זהו אות כבוד למדינת ישראל והוכחה שכאשר משטרת ישראל מבצעת את תפקידה, המאבק לובש צורה מוכרת של מאבקי חרדים בירושלים. נקווה שהכישלון החרדי הבוקר מסמן שחר חדש במאבק לשחרור הכותל המערבי והחזרתו לכלל עם ישראל".

 

מנכ"לית ארגון נשות הכותל, לזלי זקס, שיבחה את המשטרה ש"עשתה מעל ומעבר", כלשונה, כדי לדאוג לשלום המתפללות, אך הביעה תסכול על כך שהן במעין "מכלאה" בתוך עזרת הנשים. לדבריה, מצופה כי לאחר יותר מ-25 שנות פעילות לא יהיו עוד גדרות בין אישה לאישה, והן יוכלו להתפלל כמו כל קבוצה אחרת ולא בבידוד מעזרת הנשים.

 

הרב גלעד קריב מהתנועה הרפורמית ברך על שהתפילה התקיימה ללא הפרעה וגילויי אלימות, וקרא לממשלה "לבוא בדין ודברים עם נשות הכותל ועם התנועות הלא אורתודוכסיות על מנת לקבוע הסדרים לתפילות שוויוניות". 

 

בצד החרדי האשימו את המשטרה כי חסמה את הכניסה והיציאה לכותל ובכך מנעה ממתפללים רבים להיכנס. חבר מועצת העיר ירושלים יוסי דייטש (יהדות התורה) הגדיר זאת "שערורייה" וקרא לח"כים החרדים להעלות את הנושא בפני ראש הממשלה והשר לביטחון פנים. "רק חסר היה שהמשטרה תגיש כוסות קפה לנשות הכותל", אמר. במשטרת ירושלים אמרו בתגובה כי היה הכרח לחסום לזמן קצר את תנועת כלי הרכב והמתפללים לטובת מעבר בטוח לנשות הכותל.

 

תמונה שונה לגמרי - בחודש שעבר

לפני חודש הגיעו לכותל המערבי עשרות נשות כותל והתפללו בטלית, לאחר שבית המשפט התיר להן לקיים את מנהגן במקום. מולן התייצבו אלפי מתפללות חרדיות וגם כמה אלפי צעירים חרדים. עם תחילת תפילת נשות הכותל אז החלו כמה מהמתפללים החרדים להכות את השוטרים, להשליך שקיות זבל לעברם ולעבר נשות הכותל ולשרוק במשרוקיות. הם אף קראו קריאות גנאי לעבר השוטרים, השליכו כוסות קפה, כוסות מים וחפצים אחרים, והתיזו מים לעבר נשות הכותל. שלושה תלמידי ישיבה נעצרו. שני שוטרים נפצעו קל.

 

גם לפני התפילה הנוכחית בראש חודש תמוז קראו רבנים ואדמו"רים לציבור החרדי להתייצב מול נשות הכותל, ולקיים תפילה המונית במקביל לזו שלהן. כדי להימנע מאלימות ביקשו הרבנים כי רק גברים נשואים יגיעו לעצרת. "לא ניתן לנשות הפרובוקציה לפגוע בקדושת הכותל", אמר סגן ראש העיר ירושלים יצחק פינדרוס (יהדות התורה), ממארגני המחאה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
נשות הכותל, בחודש שעבר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים