שתף קטע נבחר
 

בדרך לחוק: איסור על ייבוא ומכירת כבד אווז

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת החוק האוסרת לייבא לישראל כבדי אווזים וברווזים שפוטמו בחו"ל וכן אוסרת מכירה של כבד שומני שמקורו בעופות מים מקומיים. בקרוב תובא ההצעה להצבעת מליאת הכנסת בקריאה טרומית

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה בצהריים (א') את הצעת החוק האוסרת לייבא לישראל כבדי אווזים וברווזים שפוטמו בחו"ל וכן מכירה של כבד שומני שמקורו בעופות מים מקומיים.

 

הצעת החוק שהוגשה לפני כחודשיים, אותה מקדם ח"כ דב ליפמן (יש עתיד) בשיתוף עם 19 חברי כנסת מכל קצוות הקשת הפוליטית (דב חנין, רות קלדרון, תמר זנדברג, עליזה לביא, סתיו שפיר, מסעוד גנאים, איתן כבל, אחמד טיבי, איציק שמולי, נחמן שי, יפעת קריב, משה מזרחי, חנין זועבי, רינה פרנקל, אמנון כהן, בועז טופורובסקי, משה זלמן פייגלין, שמעון אוחיון ומרב מיכאלי), תובא ככל הנראה להצבעה בקריאה טרומית השבוע במליאת הכנסת.

 

פיטום ברווזים (מולרד). צילום: באדיבות "אנונימוס" (צילום: אנונימוס) (צילום: אנונימוס)
פיטום ברווזים (מולרד). צילום: באדיבות "אנונימוס"

 

"לא לאפשר ייצוא התעללות לחו"ל"

לדברי יוזמי הצעת החוק, ייצור כבד שומני מושג באמצעות הלעטת בעלי הכנף "במזון פחמימתי בכמויות שהן מעל ומעבר למה שהעוף היה אוכל באופן טבעי. הפיטום נעשה באמצעות דחיסת התערובת רווית הפחמימות אל תוך קרביו של העוף דרך צינור.

 

עופות מולעטים סובלים מפגיעה בתפקוד הכבד ואיברים אחרים, מקשיי נשימה, מקושי ללכת ומהאימה הנובעת מההלעטה הכפויה. מי שלא מת בתהליך הפיטום, נשחט כשהוא על סף גסיסה. לא ניתן לייצר כבד שומני בדרך אחרת".

 

בדבריהם, ציינו היוזמים כי לפני כעשור נאסר על ידי בית המשפט העליון פיטום עופות מים וייצור כבד שומני. הם הדגישו כי ייצור כבד שומני נאסר במדינות רבות באירופה, דרום אמריקה ואף בקליפורניה. היוזמים טוענים כי ההצעה נועדה להגביר את ההגנה על בעלי חיים ולא לאפשר "ייצוא" ההתעללות לחו"ל.

 

"החברה הישראלית החליטה לאסור על פיטום בכפייה על מנת לשים קץ להתעללות הזו, ולא כדי לשנות את מיקומה. לכן זה מתבקש לאסור גם על הסחר בכבד שומני.

 

זו חובתנו להגן על חסרי הישע. זה עניין של היגיון והגינות אלמנטריים, המתחייב גם מהאיסור ההלכתי על גרימת צער בעלי-חיים", אמר בהודעתו ח"כ הרב דב ליפמן ממפלגת "יש עתיד", בהודעה משותפת עם ארגוני למען בעלי חיים - "אנונימוס" ו"תנו לחיות לחיות".

 

ארגונים למען בע"ח: " איסור הסחר הוא צעד מתבקש"

בעמותות שמנהלות מאבק מזו תקופה ארוכה למען איסור חוקי לייבוא המוצרים, אמרו בהודעתם כי "פיטום בכפייה הוא עינוי ברברי שצריך לחלוף מן העולם.

 

מחדירים צינור לגרונם של אווזים וברווזים ומלעיטים אותם בכמויות מפלצתיות של מזון, כדי שהכבד שלהם יתנפח למימדים חולניים. לאחר שפיטום בכפייה נאסר בישראל, איסור הסחר בכבד מפוטם הוא צעד מתבקש".

 

שר החקלאות: "למנוע פגיעה בייצוא החקלאי הישראלי"

מלשכת שר החקלאות יאיר שמיר, נמסר בתגובה לפניית ynet כי "הצעת החוק הינה בעלת תכלית ראויה ועולה בקנה אחד עם הפעולות שנוקט משרד החקלאות לקידום נושא צער בעלי החיים.

 

עם זאת, להצעת החוק בניסוחה הנוכחי ישנן השלכות רוחב, אשר חייבות להילקח בחשבון מול ארגוני סחר בינלאומים כדי מניעת הפגיעה ביצוא החקלאי הישראלי ואת הפגיעה בשחיטה הכשרה במדינות רבות בעולם. במשוואה של שיקולי עלות תועלת, יש לבחון בקפידה את המשמעויות הנגזרות מהצעה זו ולתת להם ביטוי בתהליך החקיקה".

 

שרת המשפטים, ציפי לבני, פירסמה בעמוד הפייסבוק שלה לאחר ההצבעה כי היא תמכה בהצעת החוק בוועדה. "פיטום אווזים הוא אכזרי. זו התעללות בבעלי חיים בעודם בחיים לצורך תאווה אנושית ותו לא. כבר בעבר הייתה לי הזכות למנוע פיטום בארץ כשהייתי שרת משפטים ב-2005, ולמרות הלחצים שהופעלו עליי, מנעתי את הצעת החוק שרצתה לאפשר פיטום אווזים בישראל", כתבה לבני.

 

"אני מאמינה שהמאבק בהתעללות בחיות לא עוצר בגבול, לכן תמכתי היום בהצעת החוק האוסרת ייבוא של כבד, גם אם ההתעללות נעשתה בחו"ל. אני צמחונית מטעמי מצפון. ואני מכבדת כאלה שאינם. אבל אני לא מכבדת את אלה שאין בלבם חמלה. כשרת משפטים אני מאמינה שחברה נמדדת גם על פי היחס שלה לבעלי חיים ושהחוקים שאנחנו מחוקקים צריכים להגן על בעלי חיים מפני רשעות אנושית".

 

יש לציין כי ועדת השרים התנתה את הצעת החוק בכפוף לתיאום בין משרדי החקלאות, הבריאות, הגנת הסביבה, המשפטים וכן רשויות מס הכנסה והמכס בכל הנוגע לאכיפה ויישום החוק בפועל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אנונימוס
צילום: אנונימוס
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
מומלצים