גרוניס על "בנות שנהנות מאונס": "אמירה חמורה"
דברי השופט בדימוס נסים ישעיה שאמר כי "יש בנות שנהנות מאונס" עמדו במוקד דיון שהתקיים בוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת. לבני: "לא העליתי על דעתי שאנחנו בעידן שכך שופט מתבטא". מנכ"ל הביטוח הלאומי: "אנחנו דור של תקיפה מינית"
"עדיין לא השתנתה התפישה של האי-נוחות של נשים ללכת ולהתלונן על מעשי אלימות שהן חוות". חמישה ימים לאחר שנחשף בגלי צה"ל כי השופט המחוזי נסים ישעיה אמר במהלך דיון בוועדת ערר כי "יש בנות שנהנות מאונס", קיימה בצהריים (יום ב') הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת דיון בנושא הכשרת שופטים בנושאי נפגעות תקיפה מינית.
רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם
עם פתיחת הדיון הקריא מנהל בתי המשפט, מיכה שפיצר, את חוות דעתו של נשיא בית המשפט העליון השופט אשר גרוניס בנושא. לדברי גרוניס, "אני מבקש לגנות ולהוקיע את דבריו של השופט בדימוס ישעיה. אמירתו של השופט בדימוס חמורה ביותר, ומוטב היה שלא תיאמר ושאף לא תעלה על בדל מחשבתו של אדם. חשוב להבהיר שעמדות אלה אינן משקפות כלל ועיקר את עמדתה של הרשות השופטת או את עמדתם של השופטים במערכת".
דברי השופט ישעיה שעוררו סערה נאמרו בדיון בערעור שהגישה צעירה, שבעת שהייתה בת 13 נאנסה בידי ארבעה צעירים פלסטינים. עורכת הדין שמייצגת את קורבן האונס - כיום בת 19 - סיפרה כי שני השופטים הנוספים שהיו חברים בוועדת הערר ניסו להרגיע את הרוחות ולהפחית ממשמעות אמירתו של השופט ישעיה. אחרי שנועד עם שרת המשפטים ציפי לבני ועם השופט גרוניס, הודיע ישעיה על פרישתו מתפקידו כיו"ר ועדת הערר לנפגעי פעולות איבה.
לבני: "לא מספיקות הצהרות"
השרה לבני אמרה בדיון שהתקיים היום בכנסת כי "כששומעים אמירה כזאת מפי שופט, זה מחזיר אותנו לאחור. בתקופה הקצרה שאני שרת המשפטים כבר שמענו פעמיים התבטאויות עלובות של שופטים כלפי נשים וזה דורש מאיתנו לעשות חשיבה איך זה מטופל, מכיוון שהשופטים האלו אמורים לשפוט את אותן נפגעות".
לבני אמרה עוד כי "לא העליתי על דעתי שאנחנו נמצאים בעידן שכך שופט מתבטא. זה מחייב אותנו לפעילות נחרצת. לא מספיקות הצהרות, צריך להפוך את זה למעשי. עם זאת, לבוא ולהבטיח בכלל השופטים אמירות גורפות וכוללניות זה מאוד מרחיק לכת. לאורך 10 שנים נחשפו ארבעה מקרים בלבד, והשניים טופלו באופן מיידי ונחרץ".
יו"ר הוועדה, ח"כ ד"ר עליזה לביא, אמרה: "כששמעתי את הדברים האיומים של השופט חשבתי על כל אותן נשים שנשפטו בפניו, איך אנחנו משנים את המציאות הזו, איך אנחנו דואגים לכך שכל מי שיושב על כס השיפוט יעבור הכשרה מתאימה. אם שופטים יכירו את הנושא מקרוב הם יגלו יותר רגישות ומקרים כאלו לא יחזרו על עצמם".
בתוך כך, מנכ"ל הביטוח הלאומי פרופ' שלמה מור-יוסף התבטא הבוקר
בחריפות בנוגע לתקיפות מיניות. "אנחנו דור של תקיפה מינית, בכל הרמות, בכל המינים, בכל הגילים, זה עצוב לומר זאת", אמר מור-יוסף בכנס שנוגע לתוכנית המשותפת לטיפול בילדים ובני נוער נפגעי תקיפה מינית של משרד הרווחה, הביטוח הלאומי וקרן רש"י. מור-יוסף אמר עוד כי "כמות המקרים שמגיעים כל ערב וכל לילה – בלתי ניתנת לתפישה".
כ-2,000 ילדים מטופלים בכל שנה במסגרת התוכנית. לפי מחקר שבחן את התוכנית בארבע השנים האחרונות, מחצית מהפונים הם נפגעי גילוי עריות, אונס ומעשה סדום. יותר מ-50% מהפונים נפגעו יותר מפעם אחת ו-15% לפחות נפגעו על-ידי יותר מאדם אחד.
Read this article in English