האופוזיציה: ארדואן גורר את טורקיה ללהבות
מנהיג האופוזיציה כמאל קיליצ'דרוגלו יוצא נגד רה"מ, על רקע איומי ארדואן לפיהם יש גבול לסבלנות שממשלתו תגלה כלפי המפגינים. התאחדות הרופאים של טורקיה דורשת מהממשלה: גלו איזה חומר כימי יש בגז המדמיע. 5,000 איש כבר נפגעו
מנהיג מפלגת האופוזיציה הטורקית "מפלגת העם הרפובליקנית", כמאל קיליצ'דרוגלו, האשים היום (ב') את ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן בהסלמת המתיחות וטען כי הוא "גורר את המדינה אל תוך הלהבות". דבריו באים על רקע הנסיונות לדכא בכוח את המחאה נגד ממשלתו שהחלה לפני 11 יום, ושבמהלכה נהרגו כבר לפחות שלושה בני אדם.
עוד חדשות מהעולם :
- ג'ורג' בוש מעולם לא עזב. אובמה שינה את עורו
- סוריה: אמר שאינו מאמין במוחמד והוצא להורג
- שינסה מותניים: צפו באישה הצרה ביותר העולם
- ריקוד המחאה: מתנגדי ארדואן בטנגו עם מסכות גז
ההתקוממות שאיתה מתמודד ארדואן היא המשמעותית ביותר בטורקיה מאז שעלה לשלטון לפני כעשור. אתמול נשא ארדואן שורה של נאומים תקיפים בשלוש ערים ברחבי טורקיה, ואמר כי לסבלנות של ממשלתו יש גבול. הוא דרש לשים סוף להפגנות ואיים למצות את הדין עם אלה
שאינם מכבדים את שלטון ממשלתו. הוא לא פירט מה בכוונתו לעשות עמם.
ארדואן קרא לקיים הפגנות ענק בעד ממשלתו באנקרה ובאיסטנבול בסוף השבוע הקרוב, כנראה בכוונה לרפות את ידיהם של המפגינים על-ידי
הפגנת כוח שתבהיר שגם הוא יכול להוציא לרחובות תומכים רבים.
העיתון הטורקי "הורייט" ציטט היום את קיליצ'דרוגלו כקורא לארדואן לשכך את המתיחות. "מדוע ראש הממשלה מגלה כזו עקשנות כלפי בני עמו?", שאל, "הוא לא צריך לעשות זאת. אנחנו עדים לראש ממשלה המנסה להיצמד לשלטון על-ידי יצירת מתח. זו מדיניות שמגבירה מתיחות שתגרור את החברה שלנו ללהבות".
המהומות נגד ארדואן החלו ב-31 במאי, כשמפגינים שהתבצרו בכיכר טקסים באיסטנבול כדי למנוע הריסת שטח ירוק עבור בניין מרכז מסחרי חדש ומסגד, פוזרו בכוח על-ידי המשטרה. מאז התפשטו המהומות ל-78 ערים ברחבי המדינה, והפגנה מקומית נגד הרס תשתיות הפכה להפגנה אנטי-ממשלתית המבטאת את זעם החילונים על הקו האיסלאמי ההדוק שנוקטת ממשלת ארדואן וחוסר ההתחשבות שלה לכאורה ברחשי העם.
התאחדות הרופאים של טורקיה מסרה היום כי היא ביקשה מהרשויות לחשוף את החומר הכימי שכולל הגז המדמיע שמפעילה המשטרה נגד
המפגינים מאז תחילת ההפגנות והמהומות לפני כשבוע וחצי. ארגוני זכויות אדם אומרים כי קרוב ל-5,000 איש נזקקו לסיוע רפואי מאז תחילת ההתקוממות, רבים מהם כתוצאה מפגיעה של גז מדמיע.
"אנחנו מבקשים לציין שנעשה שימוש אינטנסיבי ברכיבים הכימיים האלה בטורקיה במהלך השבועיים האחרונים", אמר ביאזיט אילהאן, מזכ"ל התאחדות הרופאים הטורקית, לכתבים. "המפגינים והרופאים מודאגים מאוד מתכולת הכימיקלים שבהם נעשה שימוש ומהכמות שלהם". ארגוני זכויות אדם האשימו את משטרת טורקיה בשימוש מופרז בכוח נגד המפגינים, וגם בנות בריתה של טורקיה - בהן ארה"ב - הביעו דאגה בנוגע למספר הנפגעים.
גם הערב מתבצרים מפגינים רבים באוהלים בכיכר טקסים, וכעת הם שולטים בשטח גדול באזור הכיכר. המשטרה נסוגה לחלוטין מהאזור, וזרנוקי מים ששימשו כדי להרתיע את המפגינים בימים קודמים נמצאים כעת במרחק מאות מטרים משם. חלק מהמפגינים שהחלו את המחאה בכיכר טקסים נפגשו הבוקר כדי לדון בשאלה אם לנהל משא ומתן על סיום שהותם בכיכר, אולם אחרים הביעו פסימיות והדגישו כי הציבו תנאים, בהם שחרור מפגינים שנעצרו ואיסור על המשטרה להשתמש בגז מדמיע.