אישה, בעל, בית: מי תהיה הגברת ה-1 באיראן?
חמידה מרוג' מנופפת לקהל כמו מישל אובמה וקונה לבעלה את הבגדים, אשתו של קליבאף מנהלת את מחלקת הנשים בטהרן וטיבה מאהרוזאדה עבדה שנתיים בעירייה בלי שידעו שהיא אשת פוליטיקאי. אחת מהן עשויה להפוך השבוע לרעיית הנשיא
הבחירות לנשיאות איראן שייערכו ביום שישי הקרוב יזניקו לפוליטיקה האיראנית והבינלאומית לא רק את מחליפו של מחמוד אחמדינג'אד, אלא גם גברת ראשונה חדשה של הרפובליקה האיסלאמית במקום רעייתו, עזאם פארחי. מאז מערכת הבחירות שעברה, אז נשמע גם קולה של זהרה רהנורד, רעייתו של מנהיג התנועה הרפורמיסטית מיר-חוסיין מוסווי שהפסיד בבחירות וטען לזיופים, תופסות נשות המועמדים לנשיאות מקום בולט יותר. קרלה ברוני, מישל אובמה או שרה נתניהו הן לא, אולם במונחים איראניים - הן מקפידות כעת על פרופיל גבוה יותר מאשר בעבר.
עוד חדשות מהעולם :
- ג'ורג' בוש מעולם לא עזב. אובמה שינה את עורו
- סוריה: אמר שאינו מאמין במוחמד והוצא להורג
- שינסה מותניים: צפו באישה הצרה ביותר העולם
- ריקוד המחאה: מתנגדי ארדואן בטנגו עם מסכות גז
רהנורד, בעלת דוקטורט למדעי המדינה, שימשה כיועצת פוליטית לנשיא לשעבר מוחמד חתאמי, אף הוא מהמחנה הרפורמיסטי, ובשנת 1998 הפכה לאישה הראשונה מאז המהפכה שמונתה לתפקיד נשיאת אוניברסיטה. היא עסקה רבות בזכויות האישה, והצבתה בחזית מסע הבחירות של בעלה עוררה השוואות בינה לבין הגברת הראשונה של ארצות הברית, מישל אובמה. אלא שמאז פברואר 2011 נתונה רהנורד במעצר בית לצד בעלה, שהורחק על-ידי משטר האייתוללות מהציבור מחשש ליציבות המשטר אחרי שסירב להכיר בתוצאות הבחירות וטען כמו להונאה.
אז מיהן המועמדות לתפקיד הגברת הראשונה של איראן? הנה אלה המוכרות והנראות יותר. המועמד הרפורמיסט מוחמד רזא-עארף מביא לצדו את רעייתו ד"ר חמידה מרוג', רופאה וחוקרת מחלות עור. היא התייצבה לצדו בכנס בחירות שנערך לפני כמה ימים. מה שמבליט את מרוג' בקמפיין הבחירות הנוכחי הוא בעיקר העובדה שהיא נעמדת לצד בעלה ומנופפת לקהל כמו נשותיהם של מנהיגי אומות המערב.
את אשתו הכיר רזא-עארף לאחר ששלח מכתב לקהילות איראניות בארצות הברית שבו ביקש להכיר אישה בעלת תכונות מסוימות.
המועמד לנשיאות וראש העיר טהרן שנחשב לאחד הפייבוריטים בבחירות הללו, מחמד-באקר קליבאף, נשוי לזהרא-סאדאת מושיר, ד"ר לסוציולוגיה. זהרא משמשת הלכה למעשה כיועצת ראש העיר ומנהלת את המחלקה לענייני נשים בעיר הבירה. מושיר פועלת לקידום מעמד האישה בטהרן ולשילוב האישה בשוק העבודה הפטריארכלי הקיים באיראן ויש רק להניח כי תמשיך באותה הדרך גם במישור הארצי, אם קליבאף אכן ייבחר לנשיאות. כשקליבאף נשאל על ידי סטודנט לפשר עבודתה של אשתו לצדו בעירייה, הוא אמר כי אשתו אינה מקבלת משכורת מעיריית טהרן ואינה מבוטחת על-ידי העירייה, וכי הזוג אף אינו משתמש במעון המיועד לראש העיר ואשתו.
אשתו של רלאמעלי חדאד-עאדל, טיבה מאהרוזאדה, היא פרופסור בתחום החינוך ויועצת לשר המדע, המחקר והטכנולוגיה. טיבה ייסדה את בית הספר לבנות "פרהנג" (תרבות - ש.ש) וניהלה אותו בהצלחה במשך מספר שנים. טיבה אינה מוכרת ואומרת כי אינה רוצה שיזהו אותה בתור אשתו של חדאד-עאדל. עוד היא מספרת כי כשעבדה שנתיים שלמות בוועדה לענייני תרבות והייתה חברה בעיריית טהרן איש לא ידע שהיא אשתו של חדאד עד שהם הגיעו יחדיו לאירוע חברתי.
נראה כי הנשים של המועמדים הרפורמיסטים הן הבולטות יותר וזוכות לסיקור נרחב יותר מאלה של המועמדים השמרנים. בעוד קליבאף, רזא-עארף וחדאד-עאדל משתפים את נשותיהם בפוליטיקה הפנימית והלאומית, שאר המועמדים מרחיקים את נשותיהם מעמדות אלו. המועמד סעיד ג'לילי השמרן, גם כן אחד הפייבוריטים לניצחון, אף הרחיק לכת בעניין זה וטען בכנס לנשים בלבד אשר נערך לפני מספר ימים, כי מקומה של האישה הוא בבית וכי שם עליה לגדל את הילדים. מעניין אפוא כיצד אשתו, המתמחה ברפואה פנימית, משלבת את הקריירה שלה עם חיי המשפחה שג'לילי כה מטיף להם.