איך ניתן להימנע מתופעות לוואי בנטילת סטטינים?
מאות אלפי אנשים בישראל נוטלים סטטינים להורדת כולסטרול ומניעת מחלות לב. למה רצוי לקחת את התרופות דווקא בערב, איך למנוע כאבי שרירים שעלולים להתפרץ ולמה לא מומלץ לשתות מיץ אשכוליות יחד עם הסטטינים?
מאות אלפי אנשים בישראל נוטלים סטטינים, תרופות להורדת כולסטרול ולמניעת מחלות לב. מדובר במשפחת תרופות הנחשבת לאחת הנמכרות ביותר בעולם. אבל הבעיה היא שיש צורך בצעדי זהירות כדי להימנע תופעות לוואי אפשריות.
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר כי בספרות המקצועית ידועים הסטטינים גם בשמם המלא מעכבי האנזים HMG Co-A reductase. הסטטינים, מלבד יכולתם להוריד רמות כולסטרול וטריגליצרידים, גם הוכחו מחקרית כתרופות המונעות תמותה ומפחיתות תמותה בקרב חולים שעברו אירועי לב ומכאן גם שימושם הנרחב.
עוד כתבות בערוץ פארם נט:
- הכתמים שלא נעלמים: איך לטפל בפטריות שמש
- מדריך לשמש: איך לבחור את מס' קרם הגנה
- לקראת הים: מה השיטה היעילה ביותר להסרת שיער
כולסטרול טוב ורע
פרופ' ארדון רובינשטיין מהמרכז הרפואי תל אביב מסביר על השימוש והיעילות של הסטטינים בהורדת רמות הכולסטרול: "כולסטרול הוא חומר שמנוני המהווה את אחד מרכיבי השומנים בדם. הוא משמש ליצירת תאים ולבנייה של הדופן שלהם. הבעיה מתחילה כאשר הוא נמצא ברמות גבוהות מדי בדם, אז הוא מהווה גורם סיכון עיקרי למחלות לב וכלי דם.
"75% מהכולסטרול נוצר בכבד מחומצות שומן רוויות ו-25% נספג מהמזון במעי. כשני שלישים ממנו נעים בזרם הדם בצורת כולסטרול רע (LDL), הגורם להתקפי לב ואירועים מוחיים. חלק נוסף נע בזרם הדם בצורת הכולסטרול הטוב (HDL), והוא המונע מחלות לב וכלי דם".
הוא מוסיף: "החלק השלישי של הכולסטרול (כ-20%) נע בזרם הדם עם טריגליצרידים, סוג נוסף של שומן בדם שכאשר רמתו עולה, עולה גם השכיחות למחלות לב וכלי דם".
היעילות של הסטטינים בהורדת רמות "הכולסטרול הרע" וביכולתם להעלות את "הכולסטרול הטוב", ההיא שנויה במחלוקת. מחקרים רבים תומכים ביעילות נטילת סטטינים, גם כטיפול מניעתי. מנגד, ישנם מחקרים המצביעים על הנזקים שנטילת סטטינים עלולה לגרום.
תופעות לוואי אפשריות
ישנם 5 סוגי סטטינים הנמכרים בישראל: לובסטין, פראבסטין, סימבסטין, אטרובסטין ורוסבסטין. לדברי כהן, כי הסטטין הראשון שנתגלה הוא lovastatin וניתן למצוא אותו גם במקורות טבעיים כמו אורז שמרים אדום שמצוי במטבחים מזרח אסייתיים. שאר הסטטינים הם נגזרות סינתטיות או חצי סינתטיות של תרופת המקור lovastatin.
לדברי כהן, באופן כללי, הסטטינים נסבלים היטב על ידי מרבית החולים. כאבי ראש ותופעות לוואי במערכת העיכול (כגון גזים, כאבי בטן ועצירות) הם תופעות לוואי שכיחות בתחילת הטיפול. אולם כדי להמנע מתופעות לוואי במערכת העיכול, מומלץ ליטול את הסטטינים אחרי הארוחה.
גם כאבי שרירים שכיחים מאוד במהלך הטיפול בסטטינים והפכו עם השנים להיות סימן ההיכר שלהם. במרבית המקרים מדובר בתופעה חולפת או קבועה שאיננה מזיקה וניתן לטפל בה לעתים על ידי החלפת סטטין אחד במשנהו או הורדת מינון הסטטין.
"יחד עם זאת קיימות גם הפרעות נדירות אך מסוכנות לשרירים, שבעיקר עלולות להתרחש במטופלים שנוטלים מינונים גבוהים של סטטינים, מטופלים שנוטלים תרופות נוספות שיכולות להעלות את רמות הסטטין, וחולים עם הפרעות בתפקוד הכליות או הכבד", אומר כהן.
"בשל פעולתם בתאי הכבד וגם בשל פירוקם בכבד, הסטטינים עלולים לגרום לעלייה באנזימי כבד. במהלך הטיפול בסטטינים יש לנטר היטב את אנזימי הכבד על מנת למנוע נזק לכבד".
הוא מוסיף כי בשנים האחרונות נוספה אזהרה בעלוני התרופות לאפשרות של סוכרת או הפרעה במאזן הגלוקוז בדם עקב נטילת סטטינים. "הסיכון להיווצרות סוכרת עקב נטילת סטטינים הוא נמוך אולם אפשרי ולכן חשוב לנטר את רמות הסוכר בדם במהלך הטיפול בסטטינים", הוא מסכם..
ממה להיזהר כשנוטלים סטטינים?
תגובות בין תרופתיות. בדומה לכל התרופות הכרוניות שנלקחות, יש לציין בפני כל רופא או איש מקצוע רפואי אחר, שהנכם נוטלים סטטין. מכיוון ולסטטינים יש תגובות בין תרופות שעלולות להיות מסוכנות, יש לדווח על נטילת סטטינים לפני כל מרשם שאתם מקבלים לתרופה חדשה.
זמן נטילת התרופות. את הסטטינים מומלץ ליטול בשעות הערב. הסיבה לכך היא שהכבד מייצר כולסטרול בשעות הלילה ולכן אופטימלי לקחת אותם בשעות הערב על קיבה מלאה. יחד עם זאת קיימים שני סטטינים (atorvastatin and rosuvastatin) בעלי טווח פעולה ארוך ואותם ניתן ליטול לאורך כל שעות היממה ולאו דווקא בשעות הערב.
אלכוהול. יש להימנע משתיית אלכוהול במהלך הטיפול בסטטינים שכן אלכוהול יכול להגביר נזק כבדי.
מעקב קבוע. יש לבצע בדיקות דם שגרתיות דרך קופת החולים ולנטר את רמות הכולסטרול והשומנים בדם, תפקודי הכבד ורמות הגלוקוז בדם.
מיץ אשכוליות. יש להמנע משתיית מיץ אשכוליות בשימוש עם הסטטינים simvastatin, lovastatin and atorvastatin. במיץ אשכוליות קיים מרכיב בשם bergamottin שידוע כמדכא את האנזים שאחראי לפירוקם של הסטטינים האלו ולכן שתיית מיץ אשכוליות עלולה להגביר את תופעות הלוואי של הסטטינים.
תופעות לוואי. יש לשים לב להופעת כאבי שרירים. אם כאבי השרירים מופיעים התייעץ עם הרופא. לא מומלץ להשתמש בתרופות נגד כאבים משום שהם לא מועילות במקרה זה.
בנוסף, למרות שלא כל המחקרים הוכיחו חד משמעית יעילות של Q10 בהפחתת כאבי שרירים ונזק לשרירים כתוצאה משימוש בסטטינים, יש לא מעט דיווחים של אנשים שנטילת Q10 עזרה להם במניעת תופעות הלוואי.
תוספי תזונה. לפיכך ניתן לנסות להשתמש בתוספי תזונה המכילים קואנזים Q10. אימון גופני אינטנסיבי עלול להחמיר את כאבי השרירים ולכן יש להמנע מאימונים אינטנסיביים במהלך הטיפול בסטטינים. מומלץ להיוועץ על כך עם הרופא המטפל.