הסרת קטרקט ותיקון ראייה בניתוח אחד - אפשרי?
עד כמה בטוח ניתוח הקטרקט, האם ניתן לבצע גם תיקון ראייה באותו ניתוח, כמה זמן נמשכת ההחלמה והאם השיפור בראייה הוא מיידי? 10 עובדות חשובות על ניתוח קטרקט - אותו עוברים יותר מ-50 אלף ישראלים מדי שנה
קטרקט הינו תהליך בו העדשה התוך עינית מאבדת את שקיפותה וכך כמות האור הנכנסת לעין הולכת ופוחתת. כתוצאה מכך מופיעות הפרעות ראייה הכוללת בעיקר ירידה בחדות הראייה (דומה למצב בו מסתכלים דרך חלון מלוכלך) הילות, סינוורים או החלפה תדירה של המספר במשקפיים באדם מבוגר, קטרקט בדרך כלל מיוחס לגיל.
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
על פי נתונים עדכניים, 70% מהאמריקנים מעל גיל 75 לוקים בקטרקט, עם זאת ישנם מקרים בהם קטרקט מופיע בגיל צעיר ולעיתים אפילו כהפרעה מולדת. בין הגורמים המגבירים את הסיכוי ללקות בקטרקט פרט לגיל מבוגר: סכרת, דלקות בעיניים, טיפול בסטרואידים וחבלות בעין. בישראל מתבצעים כ- 55,000 ניתוחי קטרקט בשנה.
עוד כתבות בריאות
- רואים ברור: כמה זמן לוקח ניתוח קטרקט?
1. השתלת הקטרקט הראשונה
ב-1949 הושתלה בהצלחה העדשה התוך עינית הראשונה על ידי סר הרולד רידלי. הרעיון עלה בעקבות תצפית שלו על טייסים מהצי המלכותי שנפצעו במלחמת העולם השנייה וכחלק מפציעתם חדרו רסיסים מחופת הפלסטיק של המטוס לעיניהם.
2. הצלחה של 95% בניתוח
ניתוח קטרקט מתבצע בשיטות חדשניות והינו מהניתוחים הבטוחים בעולם עם אחוזי הצלחה של מעל 95%. בעבר ביצוע הניתוח חייב חתכים גדולים בדופן העין לשם השתלת העדשה שהייתה עשוייה מחומר קשיח, הליך זה היה כרוך בביצוע תפרים והחלמה ממושכת.
בזכות התקדמות הטכנולוגיה, טכניקות הניתוח, והתקדמות בפיתוח העדשות המלאכותיות המושתלות במהלך הניתוח (כיום משתמשים בעדשות רכות ומתקפלות) הניתוח מתבצע לרוב בחתך קטן וללא צורך בתפרים.
3. מועד ביצוע הניתוח
בעבר בוצעו ניתוחי קטרקט רק כאשר הקטרקט הוגדר כ"בשל" והפרעות הראייה היו חמורות. היום בזכות השיפור המשמעותי בניתוח המלווה בירידה משמעותית בשכיחות הסיבוכים, מקובל לבצע את הניתוח עם הופעת התסמינים שמפריעים למטופל לנהל שגרת חיים רצויה.
4. חזרה מהירה לשגרה
מרבית מנותחי הקטרקט יוכלו לחזור לפעילות שגרתית ביום שאחרי הניתוח, ראייה מיטבית תתקבל תוך מספר ימים עד שבועות.
5. ניתוח בהרדמה מקומית
הניתוח מתבצע לרוב בהרדמה מקומית נמשך בין 10 ל 20 דקות ובמרבית המקרים אין כלל כאבים במהלך הניתוח ואחריו.
6. מוקד ראייה מתכוונן
לעדשה המלאכותית הסטנדרטית המושתלת במהלך הניתוח במקום העדשה העכורה יש מוקד ראיה (פוקוס) אחד שניתן לכוונו לרחוק או לקרוב. ב-2003 אושר על ידי ה-FDA שימוש בקטגוריה חדשה של עדשות תוך עיניות עדשות מולטיפוקליות שמאפשרות תיקון ראייה הן לרחוק והן לקרוב. עדשה זאת מצמצמת באופן משמעותי את הצורך במשקפי קריאה.
7. ניתוח קטרקט - גם תיקון אסטיגמציה
אסטיגמציה (צילינדר) הוא מצב שכיח בו הקרנית (החלק השקוף בקדמת העין) אינה עגולה. לכשליש מהאנשים יש צילינדר משמעותי. כאשר האסטיגמציה גורמת להפרעות בראייה ניתן לתקנה בזמן ניתוח הקטרקט באמצעות השתלת עדשה תוך עינית ייעודית (עדשה טורית).
8. האור שגורם לנזק ברשתית העין
עדשה תוך עינית צהובה מסננת אור כחול בדומה לעדשה הטבעית של העין. יש הטוענים כי לאור הכחול פוטנציאל לגרום לנזק לרשתית העין.
9. לייזר קטרקט
לאחרונה פותח לייזר לניתוח קטרקט אשר יש לו פוטנציאל לשפר את הניתוח.
10. קטרקט משני יכול לדרדר את הראייה
ירידה חוזרת בראייה לאחר הניתוח יכולה להיות כתוצאה מ"קטרקט משני" הנגרם כתוצאה מצימת קרום עדין מעחורי העדשה שהושתלה. הטיפול הוא קל ונעשה באמצעות מס' יריות לייזר. הטיפול לוקח מספר דקות ואינו מלווה בכאבים. שיפור הראייה לאחר הטיפול הינו מהיר.
הכותב הוא מנהל שרות הקטרקט מרכז רפואי קפלן ויו"ר חוג קטרקט של איגוד רופאי העיניים