שתף קטע נבחר

 

אושר: לפחות ארבע נשים בוועדה למינוי דיינים

לאחר מאבק ארוך בבית המחוקקים ובבתי המשפט, שנתקל בניסיונות עקשניים לטרפדו - עבר "חוק הדיינים". לראשונה, לפחות 4 מתוך 11 הנציגים בוועדה למינוי דיינים, יהיו נשים. ח"כ לביא: גיוון תמהיל חברי הוועדה יוביל למינוי דיינים מתונים יותר

מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את ההצעה המכונה "חוק הדיינים ", ולפיה לפחות ארבעה מאחד-עשר חברי הוועדה למינוי דיינים יהיו נשים. על פי החוק החדש, שיזמו חברות הכנסת עליזה לביא (יש עתיד) ושולי מועלם (הבית היהודי), לפחות אחד משני נציגי הממשלה, הכנסת ולשכת עורכי הדין לוועדה יהיה אישה, ולעשרת החברים הקיימים בה תצטרף אישה נוספת – טוענת רבנית.

 

<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

כיום מכהנים בגוף זה, הבוחר את חברי בתי הדין הרבניים האזוריים והגדול, שר המשפטים (יו"ר הוועדה), נציג נוסף של הממשלה, שני נציגי הכנסת ושניים של לשכת עורכי הדין, שני הרבנים הראשיים לישראל ושני דיינים מכהנים. ארגוני הנשים ניהלו בשנים האחרונות מאבק ציבורי ומשפטי נגד השליטה הגברית המוחלטת בוועדת המינויים, שלהחלטותיה השפעה רבה על הנשים המתדיינות בפני נבחריה.

 

החוק הטרי זכה להתנגדות של הח"כים החרדים. אלה הצליחו לעכב את אישורו הסופי עד לאחר קביעת נציגי הכנסת לוועדה, בשבוע שעבר, כדי ששריון הנשים ייכנס לתוקף רק בחילוף הבא, אך גם בלעדיו נבחרה אישה אחת - ח"כ שולי מועלם. גם לממשלה מובטחת נציגות נשית, במקרה זה אף ללא שיריון – שרת המשפטים, ציפי לבני, שתהיה יו"ר הוועדה. מכוח החוק תמונה בקרוב חברה נוספת – טוענת רבנית, ולאחר הבחירות הבאות בלשכת עורכי הדין – אישה רביעית.

 

הח"כים החרדים ניסו לטרפד

הדיון במליאת הכנסת על אישורו הסופי של "חוק הדיינים" - ההצעה הפרטית הראשונה שעוברת קריאה שנייה ושלישית בכנסת ה-19 - נמשך שעות ארוכות אל תוך הלילה, לאחר שהח"כים החרדים הגישו הסתייגויות רבות וניצלו את מלוא הזמן העומד לרשותם כדי לנאום נגדו.

 

ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), הביעה סיפוק על אישור הצעתה, ואמרה: "מיד עם בחירתי לכנסת הצהרתי ששניים מן הנושאים המרכזיים שבהם אעסוק בפעילותי הפרלמנטרית יהיו החזרת הדת היהודית בכלל ומוסדות הדת בפרט לכלל הציבור הישראלי, וקידום שילוב ראוי של נשים בתפקידים ציבוריים. הצעת החוק הזו, משלבת את שני הנושאים גם יחד.

 

"ארבע נשים בוועדה למינוי דיינים, יהוו את תחילת תיקון האפליה הקיימת היום במערכת בתי הדין הרבניים. גיוון התמהיל האנושי של חברי הוועדה למינוי דיינים יוביל למינויים של דיינים מתונים יותר, קשובים יותר ומעורים יותר בחברה הישראלית של שנת 2013. בנוסף, זהו עוד ציון דרך בהליך הארוך שלפנינו, לשילוב ראוי של נשים בוועדות ציבוריות ובמוקדי קבלת ההחלטות".

 

קריאה לבנט: ייצוג הולם לנשים בבחירות לרבנות

סוזן ווייס, מנהלת מרכז צדק לנשים, אמרה בתגובה כי "אנו מברכות על התיקון לחוק. כבר לפני שנה וחצי בית המשפט העליון מנע בצו ביניים את כינוס הועדה הזו, שאף גוף שממנה אליה נציגים לא ראה לנכון למנות אפילו אישה אחת. יחד עם שורת ארגונים נוספים - 'שדולת הנשים', 'קולך', 'מרכז רקמן לקידום מעמד האישה', 'מבוי סתום', חדו"ש, תנועת 'ירושלמים' ו'גרנית' - עתרנו לכך שתשבנה בוועדה לפחות ארבע נשים. זאת מכיוון שייצוג סמלי, ובוודאי היעדר ייצוג, אינו יכול להיות ייצוג 'הולם'. התיקון לחוק מצביע שגם המחוקק מבין כי לא ניתן להשאיר ועדות ציבוריות ללא ייצוג נשי הולם".

 

ראש מרכז רקמן לקידום מעמד האישה, פרופ' רות הלפרין-קדרי, בירכה על "התיקון ההיסטורי שאושר

הבוקר בכנסת". לדבריה, "ישנה חשיבות רבה, פורמלית ומהותית, לכך שנשים יקחו בתהליך המינוי, במיוחד לנוכח העובדה שהדיינים עצמם הם עדיין גברים בלבד.

 

"המסר שעבר לפנות בוקר מהכנסת הוא חד וברור – די להדרת נשים במדינת ישראל. חובת הייצג ההולם לנשים הוא עקרון יסוד, שהכנסת מעניקה לו היום משמעות חדשה ומרכזית בספר החוקים הישראלי. ברוח זו, אנו קוראות לשר הדתות נפתלי בנט להסיר את הווטו שהטילה סיעתו על החוק שנועד להבטיח ייצוג הולם לנשים גם בבחירות לרבנים הראשיים, ולאפשר את השלמת החקיקה שתסיים את הדרת הנשים מהאסיפה הבוחרת את הרבנים הראשיים לישראל".

 

גם תנועת "אמונה" ברכה על תיקון החוק. "זאת הוכחה ניצחת, בהירה וחד משמעית, שהדבקות ברעיון והאמונה בדרך – סופם לנצח", אמרה יו"ר "אמונה", ליאורה מינקה. 

 

"קוצר הראות של הממסד הרבני, לצד צדקת המאבק בן השנתיים שניהלה 'אמונה' גרמו אולי לעומס ולהרכבים חסרים בבתי הדין הרבניים, ואולם יש לקוות שמעז ייצא מתוק ויהי זה שכרנו; מעתה גם יושלמו ההרכבים באופן מכובד ונאות, וגם יתפכחו סוף-סוף אותם רבנים שמנהלים את מלחמות האתמול המיותרות והבלתי מכובדות נגד שילוב נשים – בוועדה למינוי דיינים, באסיפה הבוחרת את הרבנים הראשיים, במערכת הכשרות הממלכתית, במועצות הדתיות וכך בכל הרכב, בכל מוסד ובכל גוף שאין במינוי נשים בהם שום פגם או פגיעה הלכתית ואין בו התרסה אנטי דתית", הוסיפה מינקה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בני דויטש
"תיקון האפליה". ח"כ עליזה לביא
צילום: בני דויטש
נציגה בוועדה. ח"כ שולי מועלם
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים