הכיכר עדיין הומה: "ארדואן עשה לנו רצח אופי"
דווקא כשנראה היה שהמחאה שככה וכיכר טקסים נראתה יותר כמו פסטיבל בומבמלה מאשר כיכר תחריר, פיזרה משטרת טורקיה בכוח את האוהלים ונתנה רוח גבית למפגינים. "ראש הממשלה מדבר על 'המשטרה שלנו'. האם המשטרה היא לא גם שלי?", אמר ל-ynet אחד המפגינים. דיווח מיוחד מאיסטנבול
פינוי האוהלים הכוחני מכיכר טקסים באיסטנבול, אחרי שהושטה אליהם כביכול יד מכיוונו של הממשל, היכתה בהלם את המפגינים בטורקיה. במקום לכבות את האש בכיכר, נראה שהמשטרה שפכה עליה היום (יום ג') שמן והדליקה מחדש את המחאה שנמשכת זה שבועיים.
עוד חדשות בעולם :
לא סרסר בזנות: נסגר עוד תיק נגד שטראוס-קאהן
אחרי 72 שנה: מפציץ גרמני הוצא שלם מהתעלה
הילרי הצטרפה לטוויטר בסטייל: "אני אייקון שיער"
חרף הביקורת: '56% מהאמריקנים בעד הציתותים'
כוחה של המחאה המחודשת עדיין לא ברור וימים יגידו אם מדובר בקרב מאסף של המפגינים או לאו. אולם, את ריח הגז המדמיע שבו משתמשים השוטרים אפשר להריח ברדיוס של קילומטר מאזור ההפגנות. יתרה מזאת, דיווחים ותמונות של אנשים שהגז רוסס ישירות על עיניהם ולתוך פיהם על ידי המשטרה ממשיכים לצוף ולהתפרסם ברשתות פייסבוק וטוויטר.
לא ברור מה בער לראש הממשלה רג'פ טאיפ ארודואן להפעיל כוח רב כל כך כדי לפנות את המפגינים מכיכר טקסים. רק אתמול בערב היה נראה שהמחאה שוככת לאיטה מעצמה. אתר האוהלים בכיכר טקסים, על דוכני האבטיחים, הברבוניות המטוגנות, הקבבים על האש,
הדגלים והמשרוקיות כבר הזכיר יותר את פסטיבל בומבמלה שבחוף פלמחים מאשר את מהומות "האביב הערבי" בכיכר תחריר במצרים.
השיפוצים השתלטו על הכיכר
גם קולם של הסירים והמחבתות הנדפקים מדי יום בשעה תשע בערב בבתי התומכים הסבילים והרועשים של המחאה, כבר נשמע עייף
וחלוש למדי.
רק המחסומים שנבנו מסביב לכיכר ותמונותיו של מייסד הרפובליקה החילונית מוסטפה כמאל אטאטורק שמתנוססות על דגלים וכרזות ברחבי הכיכר הזכירו שמדובר במוקד הפגנות על אופייה של המדינה ולא באתר נופש היפי שמציע בידור למתבגרים במהלך הימים שקודמים לחופשת הקיץ הקרבה.
ישראלים שביקרו בעבר בכיכר טקסים לא יזהו אותה במצבה הנוכחי. השיפוצים הנרחבים בכיכר מתבצעים ברוב שטחה - כבישים נחפרו לעומק וטרם נסללו מחדש וגם על סניף מקדונלדס שבמרכז המסחרי הקטן שבמרכז הכיכר כבר עלו הבולדוזרים. עוד רגע יתחילו כאן בעבודות ההקמה של קניון ענק ומתחם משרדים שאמור להשתרע על שטח הפארק. למי שלא זוכר, עקירת העצים באזור הכיכר והתוכנית להקים במקום מרכז מסחרי היו העילה שבגינה החלו הפגנות המחאה נגד ארדואן וממשלתו.
השטח העצום של הכיכר ושל פארק גזי הסמוך לו מסביר את כעסם של המפגינים. מתחם המשרדים שמתוכנן לקום במקום גדול פי כמה וכמה מכיכר רבין וכיכר המדינה בתל אביב וכיכר פריז בירושלים. המפגינים מתקשים לבלוע את ה"מפלצת" של זכוכית ומזללות שהולכת לקום במקום הפארק שנבנה ברוח צוואתו של אבי האומה אטאטורק.
ארדואן כינה בימים האחרונים את המפגינים "טרוריסטים" ו"אויבי האומה" וטען כי המחאה ה"ירוקה" היא מזימה להפיל את שלטונו מסיבות פוליטיות. הם מצדם מזועזעים מרצח האופי שנעשה להם. רובם הגדול של המפגינים משכילים ואידיאליסטים לטענתם.
"המשטרה שלנו? האם המשטרה היא לא גם שלי?", אמר ל-ynet זאפר, אחד המפגינים, מבעד למסכת הגז שעל פניו. מפגין אחר, גם כן עם מסכה על פניו, הזדעזע מכך ש"יש פתאום שני סוגים של אזרחים בטורקיה - החילונים-מערביים 'אויבי האומה' מול 'הטורקים' תומכי ארדואן".
בתגובה להאשמות שהטיח בהם ארדואן טועני המפגינים הרבים שבינם לבין ונדליזם ואנרכיה אין דבר וחצי דבר. ובינתיים, קולות שיעול של אנשים שהותקפו בגז מדמיע נשמעים בכל רחבי איסטנבול ותושבים רבים בעיר, אפילו ברדיוס של יותר מחמישה קילומטרים מכיכר
טקסים, מתלוננים על קשיי נשימה.
מיכאל, מרצה גרמני אורח באחת האוניברסיטאות בעיר, מספר כי תלמידים רבים של "אראסמוס", תוכנית חילופי סטודנטים של האיחוד האירופי שבה חברה גם טורקיה, גורשו חזרה לארצותיהם לאחר שביקרו באתר ההפגנות. המשטרה הטורקית עוצרת גם תיירים שמסתובבים באזור המחאה. "חלק מהמפגינים חזרו לביתם, וגם התיירים. אבל הסטודנטים הטורקים לא מפחדים", אמר ל-ynet המרצה הגרמני והוסיף: "אבל - וזה אבל גדול - נעשָה מאמץ גדול על ידי השלטונות כדי להפחיד אותם בפרט ואת המפגינים בכלל".