שבועת הפליטים
במקום לקיים את שבועת הרופאים להעניק טיפול רפואי לכולם, עסוקה ישראל בנסיונות לחפש מדינה שלישית למבקשי המקלט
בשבועת הרופא, נשבע כל רופא לתת טיפול רפואי לכל אדם באשר הוא. מדינת ישראל, שמבקשת להיות מדינה שומרת חוק וזכויות אדם, "נשבעה" או יותר נכון חתמה על אמנת הפליטים של האו"ם. בכך התחייבה ישראל להתייחס בכבוד למבקשי המקלט והפליטים הבאים לפתחה וחיים בתוכה. אלא שמבקשי מקלט שהגיעו לישראל גילו כי רפואה לחוד ואמנה לחוד.
עוד בערוץ הדעות :
חיפה על הכיסא החשמלי / יוסי בן ארצי
גירוש למדינה שלישית? לא כל כך מהר / טלי קריצמן-אמיר
מסגרת בתי החולים נותרה אי של שפיות יחסית, כזה שמחויב לפי חוק זכויות החולה לטפל בכל מצב חירום ללא קשר למעמדו האזרחי. אך מה עם טיפול המשכי מעבר למסגרת חדר המיון או בית החולים? כך לדוגמה ל', אריתראית שנורתה בראשה על ידי חיילים מצרים בדרכה לישראל. היא הוטסה לבית חולים, נותחה מספר רב של פעמים ועברה פרוצדורות רפואיות מסובכות. ל' נותרה בחיים אך עם שיתוק בחצי השמאלי של גופה. הומלץ לה לעבור שיקום ופיזיותרפיה, אך למעשה שוחררה ללא דאגה לרציפות והמשכיות הטיפול. כמובן שמצבה של ל' טוב בהרבה ביחס לחולים אחרים שלא קיבלו טיפול רפואי כלל.
לנוכח החובה המוסרית לתת טיפול רפואי לכל אדם ומתוך ההבנה שיש בשטח מדינת ישראל אנשים הזקוקים לטיפול רפואי ושאינם מקבלים זאת, נוסדה המרפאה הפתוחה של עמותת רופאים לזכויות אדם ב-1998. מתנדבים ומתנדבות במרפאה הפתוחה מעניקים טיפול רפואי ללא תשלום לחסרי המעמד בישראל. עד כה, הוענק טיפול רפואי למעל 33,000 איש ואישה. למען ההגינות יש לציין כי בנוסף לשירות זה, הורחבה לאחרונה גם מרפאה של ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י) ומשרד הבריאות, שחלקה נסמך על עבודת מתנדבים וחלקה מופעלת על ידי רשת המרפאות הפרטית, "טרם" (במימון משרד הבריאות).
במרפאה הפתוחה אנו רואים את אותם חסרי המעמד, עם בעיותיהם הרפואיות והמצוקות הנפשיות. חלקם עדיין מצולקים - גופנית ונפשית - מהאירועים שעברו בארץ המוצא או מהעינויים וההתעללות שלהם היו נתונים מידי חוטפיהם בסיני. חלקם עם בעיות הקשורות לעבודת הכפיים הקשה והשוחקת, שרובנו אזרחי ישראל לא נסכים לעשות. לבעיות רפואיות אלה אנו מנסים לתת מענה ולקיים את השבועה שלנו ושל המדינה. אבל אנחנו כמתנדבים לא יכולים לטפל בכולם. את זה יכולה לעשות רק המדינה בעזרת תשתית קופות החולים שלה והחלת תושבות חברתית על אותם חסרי המעמד - מעמד שיאפשר גישה לשירותי בריאות ורווחה ללא קשר למעמד האזרחי. המחוקק איפשר לשרת הבריאות להחיל את חוק ביטוח בריאות ממלכתי על קבוצות באוכלוסיה לפרק זמן ובהיקף הנתונים לשיקול דעתה.
במקום לקיים את שבועתה, מדינת ישראל עסוקה בנסיונות למציאת מדינה שלישית, שתואיל לקחתם ממנה כאילו היו איום על קיומה. מספר מבקשי המקלט עומד על כ-55,000. בשל השלמת גדר הגבול בדרום, מספר זה לא צפוי לעלות במידה ניכרת, למרות נסיונות ההפחדה החוזרים ונשנים. כבר שנים שישראל מתחמקת מאחריותה הבינלאומית, מנסה לגרשם, לכלוא אותם או להחתימם על "חזרה מרצון". בזמן הזה, אותם בני-אדם לא מקבלים טיפול רפואי ראוי והולם.
מכיוון שככל הנראה רוב מבקשי המקלט לא יוכלו לחזור בעתיד הקרוב לביתם, נותר לחשוב מה עושים ואיך מתנהגים לאנשים שנמצאים בתוכנו, באופן הומני ומוסרי שמכבד אותנו ואותם. לא רק משום שלעולם אדם אינו יודע מתי ואם יהיה פליט, לא רק משום שההיסטוריה היהודית רצופת מצבים של פליטות אלא מכיוון שכולנו נולדנו בצלם ויש לנו גם החובה והזכות לנהוג ביושר וללא אפליה גם באנשים זרים, הגרים בתוכנו. החובה האזרחית של כל אחד מאיתנו היא לא לעצום עיניים ולהסיר את רעלת הבערות, זו שממשלת ישראל במדיניותה בשנים האחרונות מתעקשת לעטות על עינינו.
ד"ר עידו לוריא הוא המנהל הרפואי בהתנדבות של של המרפאה הפתוחה, רופאים לזכויות אדם
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il