לחיאני ליועמ"ש: "חוקרים ראשי ערים בלי אישורך"
ראש העיר בת ים, שצפוי לעמוד לדין בכפוף לשימוע בגין לקיחת שוחד, טען במכתב חריף לווינשטיין כי המשטרה לא מגדירה את ראשי הערים "נבחרי ציבור" וחוקרת אותם בניגוד לנהלים. המשטרה: "ההחלטה בנוגע לחקירת ראשי רשויות - בסמכותו של ראש האגף לחקירות ולמודיעין במשטרה"
האם המשטרה פועלת בניגוד לנהלים ולא מבקשת את אישור היועץ המשפטי לממשלה לחקור ראשי ערים? סוגיה זו מונחת מהבוקר (יום ד') לפתחם של משרד המשפטים והמשטרה לאחר שראש העיר בת ים שלומי לחיאני פנה בנושא ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין. במכתב חריף שהפנה לוינשטיין, מבקר לחיאני את התנהלות המשטרה, שלטענתו קבעה כי ראש עיר לא מוגדר "נבחר ציבור".
עוד בחדשות ynet:
- פרשת ההתעללות בגולני: המכתב למג"ד לא עזר
לפי הנוהל, נבחרי ציבור, חברי כנסת ושרים זוכים להגנה של היועץ המשפטי כשהמשטרה מבקשת לפתוח נגדם בחקירה. גם כשמתעורר חשד לעבירה פלילית והמשטרה מעוניינת לבצע חקירה, היא מציגה את החומר ליועץ והוא זה שמחליט אם יש לפתוח בחקירה ולזמן את נבחר הציבור לחקירה באזהרה או לא.
לטענת לחיאני, שצפוי לעמוד לדין בכפוף לשימוע בגין לקיחת שוחד, ראשי ערים נכנסים לקטגוריה של "נבחרי ציבור" ולכן המשטרה הייתה חייבת לפנות ליועץ המשפטי לממשלה בכל פעם שרצתה לזמן ראש עיר לחקירה. "נדהמתי לגלות כי על פי נוהלי משטרת ישראל ראש עיר אינו מוגדר כנבחר ציבור", כתב לחיאני לווינשטיין. "הוצאת ראשי הרשויות מגדר נבחרי הציבור משמע כי אין צורך באישור היועמ"ש או מי מטעמו כדי לפתוח בחקירה ומכאן מצעד הנחקרים".
לחיאני גם קבל במכתב לוינשטיין על הקלות שבה נפתחות לטענתו חקירות לא מוצדקות נגד ראשי ערים. לדבריו, "מדובר בפגיעה חמורה באמון הציבור, בשלטון החוק, במקום שאמון הציבור ישמש כבסיס לשלטון החוק".
בסוף מכתבו מבקש לחיאני מהיועץ המשפטי להוציא מיד הנחיה שלפיה ראשי רשויות הם נבחרי ציבור: "הנחיה זו תחזיר את החובה לקבל את אישור היועמ"ש לפתיחת חקירה. מיותר לציין את מועדי החקירות אשר מנסים לייצר התערבות במערכת הבחירות, גם נושא זה עשוי להיפתר כשגורם נוסף יפעיל שיקול דעת על פתיחה בחקירה".
מהמשטרה נמסר בתגובה: "על פי החוק, אישור היועמ״ש לפתיחה בחקירה פלילית נדרש אך ורק כאשר מדובר
בחקירה כנגד ראש ממשלה, שופט, דיין, קאדי, שר או שר לשעבר, בכל הנוגע למעשה הקשור בתפקידו כשר ובמקרים מסוימים מי שכיהן כראש ממשלה בעבר.
בכל הנוגע לאישי ציבור אחרים, ובכללם ראשי רשויות מקומיות, ההחלטה על פתיחה בחקירה מותנית באישור ראש האגף לחקירות ולמודיעין במשטרת ישראל ומצויה בסמכותו. בכל פניה/תלונה בנוגע לראש עיר: ראש אח״מ בוחן את החומרים, את התשתית הראייתית ואת חוות הדעת שגובשה בעניין זה על ידי גורמי המקצוע באח״מ, ומקבל החלטה בהתאם לנסיבות האם יש מקום לפתוח בחקירה פלילית או לבצע כל פעולה אחרת בנושא".