המנהיג הרוחאני: התקווה של המתונים באיראן
הוא היה האיש של חמינאי אך סבור שצריך להתפייס עם העולם, הוא עמד בראש המו"מ הגרעיני והיה אחראי להקפאת ההעשרה. חסן רוחאני הוא המועמד היחיד שנחשב למתון בבחירות באיראן, מול חמישה שמרנים
"נזנח את הקיצוניות, נחזיר את הגאווה לעם האיראני, ונקדם את השלום והפיוס עם העולם", כך התבטא המועמד האיראני לנשיאות חסן רוחאני בעצרת בחירות באצטדיון שירודי בטהרן לפני כמה ימים. על רקע הדברים האלה, ולאחר פרישתם של שני מועמדים אחרים, לא מפתיע כי הרפורמיסטים והמתונים מרגישים כי זו השעה להטיל את מלוא כובד משקלם למערכה, למען רוחאני.
עוד על הבחירות באיראן:
ולאיתי - רופא ודיפלומט
ג'לילי - מר גרעין מעדיף נשים במטבח העימות הגרעיני חשף את ההבדלים
רוחאני, בן 64, דוקטור למשפטים, מכיר את הפוליטיקה האיראנית היטב. יש לו היכרות קרובה עם המנהיג העליון אייתוללה עלי חמינאי, וכמוהו, גם הוא איש דת – היחיד מבין המועמדים. הוא היה נציגו של חמינאי במועצה
לביטחון לאומי אך מבין כי איראן אינה יכולה להמשיך עם הקו הלוחמני והמתריס שאותו נקטה בשמונה השנים האחרונות תחת הנהגתו של מחמוד אחמדינג'אד.
"ישנם מתמודדים המתגאים בעוני לאומי ובבוז לזרים, אך בעזרת צעירי האומה, אנו נציל את הכלכלה האיראנית", אמר רוחאני בעצרת ונגע בסוגיה הבוערת העומדת בפני הבוחר, מצבה הרעוע של הכלכלה.
"לא ניתן לשמונה השנים האחרונות להמשיך, הם הביאו סנקציות על המדינה, ובכל זאת הם גאים בכך", תקף רוחאני את ההנהגה בנושא שקרוב ללבו – תוכנית הגרעין האיראנית. ב-2003, שנה לאחר חשיפת התוכנית לעולם, עמד רוחאני בראש צוות המו"מ האיראני לשיחות הגרעין עם מעצמות המערב. תחת הנהגתו נעשו פשרות וההעשרה אף הוקפאה כצעד בונה אמון וכדרך להימנע מסנקציות של מועצת הביטחון.
אחמדינג'אד התנגד נחרצות לוויתורים כגון אלה. תמיכתו של רוחאני ביריבו של אחמדינג'אד, הנשיא לשעבר עלי אכבר האשמי רפסנג'אני, העיקה גם היא על מערכת היחסים ביניהם. רוחאני התפטר מתפקידו במו"מ לאחר כמה פגישות עם אחמדינג'אד, שניצח בבחירות.
המרוץ מתחדד
פרישתם מהמרוץ של שני מועמדים עשויה לחזק את מועמדותו של רוחאני. השבוע הודיע המועמד המתון מוחמד רזא עארף שקיבל מכתב מהנשיא לשעבר מוחמד חתאמי. מי שנחשב למנהיג המחנה המתון כתב שההתמודדות של רזא עארף אינה מועילה לתנועה. רזא עארף, שכיהן כסגנו של חתאמי בעת שהיה נשיא, החליט לפרוש.
חתאמי עצמו הודיע כי הוא תומך ברוחאני. אליו הצטרף הנשיא לשעבר עלי אכבר האשמי רפסנג'אני, שבעצמו היה מועמד ונפסל על ידי מועצת שומרי החוקה. הוא אמר שרוחאני ראוי יותר מהאחרים להיות נשיא "בשל קשריו הבינלאומיים". פרישתו של רזא עארף והבעת התמיכה של המנהיגים מחזקת את סיכוייו של רוחאני והיא ראיה לתקוות שהמחנה המתון תולה בו.
מנגד עזב את הזירה גם המועמד השמרני רולאם עלי חדד-עאדל, ובכך הותיר חמישה מועמדים שמרנים, ימים ספורים לפני הבחירות. חדד-עאדל, מחותנו של חמינאי, האיץ בחסידיו להצביע לאחד המועמדים השמרנים האחרים, כדי למנוע הפסד אפשרי לזרם.
"כעת, מצבו של רוחאני הוא הטוב ביותר מבין כל המועמדים", אמר סעיד לילז, פרשן פוליטי איראני, והתנבא: "הוא ינצח בבחירות ביום שישי".
עימות גרעיני
גם הסקרים מראים כי הוא צובר תאוצה. אתרי חדשות איראניים מדווחים כי רוחאני מוביל בסקרים בפער ניכר לאחר שלושת העימותים הטלוויזיוניים, שהבולט מביניהם היה העימות על תוכנית הגרעין האיראנית והשלכותיה.
בעימות תקף רוחאני את יריבו סעיד ג'לילי, שהוא גם מחליפו בראש צוות המו"מ הגרעיני. הוא טען שהניהול של המגעים עם המעצמות היה כושל והביא את איראן לקריסה כלכלית. ג'לילי, מועמד מוביל מטעם הזרם השמרני ותלמיד מובהק של האייתוללה, הזהיר מפני הפגנת כל סימן של חולשה בכל הנוגע למחלוקת הגרעינית של איראן עם המערב.
ג'לילי, רוחאני וראש עיריית טהרן מוחמד באקר קליבאף, הם כרגע המועמדים המובילים. תומכיו של רוחאני עושים כל מאמץ לשכנע את ההמונים ללכת לקלפיות ולא להחרים את הבחירות, אשר רבים טוענים שהן "מכורות מראש".
אך אין ספק כי בעקבות המהומות שפרצו ב-2009, בעקבות התחושה שהבחירות זויפו ושהכול נתון בסופו של דבר להחלטתו הבלעדית של המנהיג העליון, לעם האיראני יש ספקות באשר לסיכוייו של מועמד מתון להגיע לסבב השני, לא כל שכן לנצח בבחירות.
רוחאני עצמו שאל את תומכיו בעצרת אם הם מעוניינים שיום הבחירות יהיה ניצחון לקיצונים או ניצחון לאומה האיראנית, והפציר בכל אחד מהנוכחים להביא איתו עשרה קולות נוספים לקלפי. "אל תאבדו תקווה", אמר לקהל, "זהו הזמן לשינוי".