הדרת נשים: יריקה או השפלה תוביל לשנת מאסר
חוק איסור אפליה יזכה לתוספת משפטית שתכלול גם התייחסות למעשיו של "כל אדם שמשפיל ומבזה אדם אחר"
הדרת נשים או אפליה אחרת על ידי אדם פרטי תהפוך לעבירה פלילית עם שנת מאסר לצידה, כך עולה היום (ד') מתוספת לחוק שפרסמה מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים. זאת לאחר המלצות מצד היועץ המשפטי, יהודה ויינשטיין, ושרת המשפטים, ציפי לבני. התזכיר, שמתייחס לחוק "איסור אפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים", מטיל סנקציה פלילית גם על אדם פרטי שמביא לאפליה בדרך של ביזוי או השפלת אדם.
החוק הקיים אוסר על מי שעוסק באספקת מוצר או שירות ציבורי או בהפעלת מקום ציבורי להפלות מסיבה כלשהי. בכפוף לכך, לדוגמה, אפליית אדם מצד חברת אוטובוסים או נהג מטעמה הינה עבירה פלילית. התזכיר שהתווסף מציע לקבוע עבירה נוספת - אפליה על ידי אדם פרטי שמבקש למנוע קבלת מוצר, שירות ציבורי או כניסה למקום ציבורי.
כך, אם עד היום חברת אוטובוס או נהג החברה שסירבו להסיע נוסע מחמת אפלייה או גזענות היו צפויים לסנקציות פליליות, צפוי לקבוע תזכיר החוק כי גם אדם פרטי או קבוצת אנשים פרטית שגרמה לאישה לרדת מהאוטובוס עברו עבירה פלילית וצפויים לעונש של עד שנת מאסר.
התזכיר כולל בחובו "יסוד ההתנהגותי רחב יחסית של התנהגות מבזה או משפילה כלפי אדם". בין היתר, הוא מתייחס לשיחה קולנית מול פניו של אדם ולאקט מופגן כמו "יריקה נוכח אדם שלא נועדה לפגוע באותו אדם אלא להשפילו או לבזותו".
במסגרת נימוקי התזכיר מוסבר כי הוא יוצר "כלי נוסף למאבק בתופעה החברתית הפסולה של אפליה, שביסודה חוסר סובלנות ודעות קדומות, לא רק על ידי מי שמספק שירות ציבורי אלא גם על ידי כל אדם שמשפיל ומבזה אדם אחר".
לדברי שרת המשפטים ציפי לבני, "תופעות כמו הדרת נשים, הפרדה בין יהודים לערבים, סלקציה במועדונים או בכל מקום אחר בחברה הישראלית הן חמורות ובלתי מוסריות, ויש למגר אותן ולהילחם בהן. כלפי מי שמפלה יש לגלות אפס סובלנות. ישראל היא דמוקרטיה שמושתתת על עקרונות הצדק, השוויון והחירות, ואפליה על כל ביטוייה המכוערים מערערת על עקרונות יסוד אלו, פוגעת בחוט השדרה המוסרי שלנו כחברה, ולכן יש להילחם בה מלחמה חסרת פשרות שבצדה ענישה".
Read this article in English