משתחררים מצה"ל - כך תמצאו עבודה באזרחות
משרה זמנית או כזו שתוכלו להתקדם בה, במשרד קטן או ברשת גדולה, עבודה מועדפת שתזכה אתכם במענק - או מקצוע? אם אתם עומדים להשתחרר ומבולבלים נוכח שפע האפשרויות - המדריך הבא מיועד לכם
חיילים רבים שעומדים להשתחרר ולצאת לאזרחות, מבולבלים נוכח שפע האפשרויות הנפתחות בפניהם. אז יש יותר משש שעות שינה בלילה ויש שפע של זמן חופשי בשביל לחפש עבודה - אך היכן ובמה? לפניכם המדריך המלא לחיפוש עבודה לחיילים משוחררים:
התמקדו - מיקום העבודה ואפשרויות הגעה
שלב חיפושי העבודה מתחיל עם דף ועט, באמצעותם תרשמו לעצמכם את כל הערים שבהם אתם יכולים לעבוד. אם אתם תלויים בתחבורה ציבורית, בדקו באינטרנט אם ישנם קווי הגעה מביתכם למקום העבודה ומה תדירותם. לבעלי הסמארטפונים מומלץ לנסות את אפלייקצית MOVE IT, שתחשב לכם את המסלול המדויק לעבודה.
אל תתפנקו - להחליף אוטובוס עם תדירות טובה בדרך, או לנסוע שעה למקום העבודה זה לא דבר כל כך נורא. עשו שיקולי עלות תועלת ותחשבו אם כדאי לוותר על מקום עבודה טוב, רק בגלל שהוא אינו קרוב לביתכם. אם אתם בעלי רכב פרטי - בדקו מה זמן ההגעה איתו ונסו לקבל אינדיקציה לגבי כמות הפקקים בכביש זה על הבוקר. בנוסף, ציינו זאת בקורות חיים, זה חשוב.
סווגו - איזה סוג עבודה?
עכשיו, כשיש לכם את רשימת האזורים הרלוונטים - מקדו את סוג העבודה שאתם מחפשים;חצי משרה או משרה מלאה? גלובלית או לפי שעה? זמנית או קבועה? כזו שתוכלו להתקדם בה? ללא סופי שבוע? עבודה בלילות? במשרד קטן שיאפשר לכם להתבלט - או ברשת עם סניפים שבה תהיו בורג קטן במערכת? עבודה מועדפת שתזכה אתכם במענק - או להתחיל להתמקצע?
מנועי החיפוש של פורטלי הדרושים הרבים שיש, יעזרו לכם למקד את האופציות המתאימות לכם. אם אתם צריכים ייעוץ, נסו להעזר בחברות השמה באמצעות המלצות מחברים או באינטרנט, שיספקו לכם ראיון טלפוני, עזרה בכתיבת קו"ח והפניה למקומות עבודה.
עבודות שיזכו אתכם במענק
חיילים משוחררים זכאים למענק מועדפת, כלומר "עבודה נדרשת", שמזכה לאחר 150 יום במענק של 9,300 שקל (נכון ל-2013). למשתחררים שממילא צפויים לעבוד בעבודה בשכר לא גבוה, מומלץ לבחור בעבודה המועדפת ולקבל מענק בעל ערך גבוה בתום כחצי שנת עבודה.
מצאתם עבודה כזו? המעסיק מבטיח לכם שהעבודה מזכה במענק מועדפת? אל תסתפקו בכך - פנו לביטוח לאומי ואמתו את הנתונים בטלפון 6050*. חבל שתעבדו חצי שנה ואז תגלו שאתם לא זכאים למענק - בטלפון זה תוכלו לקבל מידע לגבי מקומות עבודה ספצייפים.
איזה עבודות כלולות בעבודה מועדפת? אם אתם שירותיים וחשוב לכם לעבוד עם מזגן מסביב ובאווירה יוקתית - אתם יכולים לעבוד במגוון תפקידים במלונאות, כמו מלצרות וקציני ביטחון. בארץ יש מלונות רבים: רשתות גדולות ויוקרתיות המציעות שירות מקצועי ומקיף, שלרוב יחייב אותכם לדבר אנגלית ברמה טובה, או מלונות קטנים עם דרישות סף נמוכות יותר.
אם אתם פעלתנים, אוהבים לעמוד על הרגליים ולא נרתעים מעבודה קשה - אתם יכולים לעבוד כפועלי ייצור במגוון מפעלים או לעבוד בחקלאות, בקטיף או בבתי אריזה. גם עבודה באתר בנייה ובשיפוצים תיחשב למועדפת.
אם אתם מחפשים בעבודה רגישה ומספקת - יש עבודות טיפוליות רבות בבעלי מוגבלויות ובסיעוד, בעוד שאם אתם תרים אחר עבודה קלילה - תחנות הדלק הרבות הסמוכות לאזור מגוריכם יכולות להיות הפתרון האולטמטיבי.
מצאתם משרה? בחנו אותה היטב
אם מצאתם משרה שמוצאת חן בעיניכם - קראו היטב את מודעת הפירסום שלה ובדקו אם אתם עונים על הדרישות. כך למשל, אם המשרה מוגדרת בירושלים אך אתם גרים בחיפה - אין טעם להגיש אליה מעומדות.
בניגוד לפירסום רגיל שמנסה להגיע לכלל הלקוחות - מעסיקים פונים לחתך לקוחות מאד ספציפי. אז נכון, אופטימיות זו תכונה חשובה, אך מעסיק לא יתקשר אליכם אם אינכם עומדים בהגדרת התפקיד ובמיוחד בדברים קריטיים.
כולנו בעלי שאיפות גדולות אבל כל דבר גדול מתחיל בצעד אחד קטן. האזרו בסבלנות והתחילו מתפקידים שיתאימו לכם. זיכרו, יש דברים שתוכלו להתפשר עליהם ודברים לא. כמובן שאם אתם סטודנטים וחשוב לכם להגיע לכל השיעורים - אל תתפשרו מבחינת משמרות. אבל אם כבר אתם רוצים שיתגמשו בשבילכם על משמרות - תנסו להתפשר קצת על המרחק או על טיב העבודה.
הכינו קורות חיים
כפי שכולנו משקיעים בעולם הוירטואלי ומטפחים את פרופיל הפייסבוק שלנו - כך קורות החיים הם כרטיס הביקור שלנו שלנו בעולם התעסוקתי. בכתיבת קורות החיים - הקפידו על פרטים החשובים למשרה הספציפית שאליה תשלחו אותם. כך למשל, אם מדובר בעבודה מועדפת, מומלץ לשים דגש על השירות הצבאי ועל ידיעת שפות.
לשם כתיבת קורות החיים ניתן להיעזר באתרים רבים שנותנים פורמט לכתיבה קורות חיים. עם זאת היהרו ושימו לב לתנאי האתר, שכן חלקם שולחים את קורות החיים שלכם למעסיקים. בכל מקרה - אל תשכחו לשים מספר טלפון זמין, אחרת המעסיק לא יוכל לחזור גם למושלם שבמועמדים. בנוסף - שלחו את קורות החיים להגהה, אפילו אצל חבר. שגיאות כתיב לא יעשו חסד עם סיכוי הקבלה שלכם.
כנות בראיון העבודה
ברוב העבודות המתאימות לחיילים משוחררים, יתקשרו אליכם יועצי השמה ורכזי גיוס. היו כנים לגבי כישוריכים, דרישותיכם ודברים שאינכם יכולים לעשות. אל תבואו בגישת "אני אדבר כבר עם המעסיק ואשכנע אותו לקבל אותי , למרות שאין לי את הכישורים" - זה לא הוגן ומבזבז את הזמן של המעסיק, של הרכזת ששלחה אתכם ובעיקר את שלכם.
אם קבעו לכם ראיון עבודה ואינכם יכולים להגיע - תטרחו להודיע. יש מערך שלם של אנשים המחכים לכם. זה בסדר להחליט לבטל ראיון, אבל תודיעו, זה מוציא אתכם אנשים רציניים.
שמרו על זכויותכם
אל תתנו למעסיקים לנצל את העובדה שהרגע השתחררתם ואין לכם הרבה נסיון וידע: היו מודעים לזכויות שלכם. שכר המינימום עומד על 23.12 שקל לשעה - כל סכום מועט מזה מהווה עברה על החוק. בנוסף, בכל משמרת אתם זכאים להפסקה התואמת את אורך המשמרת.
כמו כן אתם זכאים ולהחזרי נסיעות על סך 25.20 שקל ליום עבודה. אם הנסיעות עולות על הסכום לפי חוק - אפשר לנסות ולהגיע להסדר עם המעסיק. המעסיק יכול לסרב אמנם לשלם את ההפרש שכן זו זותו לפי חוק, אבל אין סיבה שתשלמו זאת מכיסכם וכדאי שתלכו לחפש עבודה באזור אחר. בנוסף, כחיילים משוחררים אתם זכאים לנקודות זיכוי ממס הכנסה כחודש לאחר השחרור.
מידע וייעוץ נוסף אפשר לקבל מ"היחידה להכוונת חיילים משוחררים ". בנוסף, הערב יתקיים יריד צעירים ומשתחררים בקניון מודיעין, המיועד לתושבי הסביבה (רמלה, לוד, שוהם, מבשרת וישובי גזר), בהשתתפות מעסיקים שיציעו עבודות לחיילים שעומדים בפני שחרור. היריד יחל בשעה 18:30.
הכותבת היא יועצת השמה בחברת "מועדפת " המתמחה במציאת עבודה לחיילים משוחררים