נפרצה דרך לאתר המגילות הגנוזות בקומראן
המגילות הגנוזות שנמצאו במערות קומראן ב-1947, נחשבות לאחד הממצאים הארכיאולוגיים החשובים בארץ. הגישה למערות נאסרה עד כה, אבל לאחרונה נפרצה אליהן דרך ביוזמת רט"ג שתוכשר למטיילים
עשרות שנים לאחר שנמצאו מגילות ים המלח במערות קומראן, נפרצה דרך שתאפשר לראשונה הגעה אל המערות שעד כה נאסרה הגישה אליהם, מאחר והן ממוקמות בלב שמורת טבע.
פריצת השביל אל האתר, שיורד מכביש קליה אל מצוק המערות, בוצעה על ידי תלמידים מתנדבים מישיבת בני עקיבא בסוסיא ובית ספר שדה סוסיא, שהחלו בעבודות בתום תהליך ארוך ומשותף עם רשות הטבע והגנים ואנשי המנהל האזרחי.
המגילות הגנוזות, שהתגלו בו בשנת 1947, נחשבות לאחד הממצאים הארכיאולוגיים החשובים ביותר שנמצאו בתחומי הארץ. המגילות מתאורכות לתקופת בית שני וכוללות תיעוד נדיר של התקופה והעתקים של ספרי קודש יהודיים.
"זה היה מרגש לפתוח שביל למערות"
במשך השנים נאסרה הגישה אל האתר, ולמרבה האבסורד חוקרים ומשלחות שהגיעו לאזור לצרכי מחקר, ספגו קנסות בהתאם לחוק האוסר הגעה לאזורים לא מסומנים הממוקמים בלב שמורות טבע.
לאחרונה, ולאחר שנים של מאמץ מצד חוקרים, ביצעה רשות הטבע עבודת מטה הנדסית ונופית בסופה אושרה פתיחת השביל.
מי שנענו לקריאה היו תלמידי הישיבה בסוסיא, שהגיעו יחד עם רכז הסיור של המוסד, דוקטור דורון שר-אבי, ופרצו את השביל. "זה בהחלט היה מרגש ויוצא מגדר הרגיל לפתוח שביל למערות. במשך שנים היה במקום פרדוקס של קבלת דוחות, ויש במערות ערכי טבע חשובים שרשות הטבע והגנים אמונה על שמירתם, ומצד שני יש שם ערכי מורשת, ועל כן נוצרה סתירה בין הרצון לפתח את האזור ובין השמירה על החוק", אומר שר-אבי.
עוד הוסיף שר-אבי, כי "לבסוף, לאחר עבודה משותפת שהובלה על ידי החוקר רועי פורת ורשות הטבע והגנים, הובאו למקום מהנדסים ואנשי מקצוע נוספים וקיבלנו אישור לפתח את המקום".
מנכ"ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין, סיפר גם הוא על היוזמה: "במשך השנים הגיעו טיילים
וחוקרים, וטענו בצדק, שזהו אחד האתרים הייחודיים בעולם וצריך ליצור אליו נגישות.
"ביצענו את הפעולות הנדרשות ואחריהן הגיעו תלמידים ומתנדבים נוספים וביצעו את העבודות. אנחנו פועלים כעת כדי לנסות ולהכשיר גם את אחת המערות למטיילים ולהעצים את חוויית הביקור בה. כמו כן, ננסה להעתיק את המודל של עבודות כאלו על ידי תלמידים לאתרים אחרים. הם ראויים לכל שבח".