שתף קטע נבחר
 

תוכנית במגזר הבדואי להכשרת אחים ואחיות

צעירים וצעירות בדואים יכולים להגיש מועמדות לתוכנית מיוחדת בת כ-3 שנים, שתכשיר אותם כאחים ואחיות מוסמכים. המטרה: לענות על מחסור בבעלי מקצוע מהמגזר במרפאות הקהילתיות ובחדרי מיון. ההרשמה פתוחה עד סוף החודש

המחזור השני של תוכנית ייעודית להכשרת צעירים וצעירות בדואיות לתואר אחים ואחיות מוסמכים, עומד לצאת לדרך. התוכנית, שפתוחה להרשמה עד סוף החודש, נועדה לענות על המחסור בבעלי המקצוע הרפואי בחברה הבדואית.

 

 

מדובר בתוכנית ממשלתית המתקיימת בשיתוף משרד הכלכלה, משרד הבריאות, תבת-ג'וינט ישראל וגופים נוספים. עד כה סיימו 38 משתתפים מהמחזור הראשון בהצלחה את שלב המכינה וכעת הם מתחילים בלימודים. המחזור השני יחל לקראת הסתיו.

 

הלימודים מתקיימים בבית ספר לסיעוד ליד בית חולים ברזילי באשקלון וכוללים הסעות מבאר שבע ובחזרה. הם נמשכים כשנתיים וחצי כאשר תנאי הקבלה כוללים 4 יחידות באנגלית, 3 במתמטיקה ו-2 בעברית בבגרות, בחינות סף וראיונות אישיים. היא כוללת 4 חודשי מכינה, כאשר רק מי שעובר את הבחינות בממוצע של 70 ומעלה יכול להמשיך למסלול הכשרה. העלות: 500 שקל למכינה ו-3,000 להכשרה.

 

מארגני התוכנית מוסרים כי התוכנית נועדה לענות על המחסור באחים ואחיות בחברה הבדואית, כאשר בוגריה נרשמים כאחים ואחיות מוסמכים בישראל. רבים מבני המגזר בוחרים ללמוד בירדן, אולם אחת ממשתתפות המחזור הראשון, זקריה אלעומר- רהט, ציינה כי בעקבות קבלתה לפרויקט היא ויתרה על לימודים במדינה השכנה. 

 

מחסור בחדרי מיון

על פי נתוני משרד הבריאות, רק 9 תקנים מאויישים מבין 27 תקנים לאחיות ואחים קהילתיים הפועלים בתוך הישובים, כך שקיים עומס רב על הצוות הקיים. בנוסף, יש צורך באחים ואחיות מהמגזר בחדרי מיון, למשל בביה"ח סורוקה, בשל קשיים תקשורתיים המתעוררים בין מטפלים למטופלים שאינם דוברים אותה שפה.

 

בארגון הג'וינט מסבירים כי התוכנית גם מסייעת לנשים מהמגזר להתגבר על מחסומים תרבותיים ביציאה לעבודה, מחסור בתחבורה ציבורית והיעדר מסגרות מתאימות לילדים, באמצעות מתן אפשרות להשתלב במעגל העבודה ביישוב בעצמו, באופן שתואם את אורח חייהן ומאפייניהן התרבותיים.

 

משתתפי התוכנית גם מקבלות ליווי ממרכזי התעסוקה לחברה הבדואית בנגב "ריאן", משלבי הגיוס לתוכנית ועד להשמה. ד"ר סיגל שלח, מנכ"לית הארגון, ציינה כי שיעור ההשתתפות בכוח העבודה בקרב נשים בדואיות בדרום עומד על כ-18.8% בלבד, לעומת 28.4% בקרב נשים ערביות ו-76.4% בקרב הנשים היהודיות בישראל. 

 

במשרד הבריאות ציינו כי בתחילת אוקטובר צפוי גם להיפתח מחזור נוסף בתכנית שמכשירה אחיות ברמה אקדמית באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע. המשנה למנכ"ל והממונה על התעסוקה במשרד הכלכלה, מיכל צוק, מסרה כי "העלאת שיעור התעסוקה בקרב המגזר הערבי בכלל והבדואי בפרט היא יעד לאומי שיאפשר צמיחה כלכלית וצמצום פערים. בשנים הקרובות נדרש לשלב בשוק העבודה כ-300 אלף עובדים חדשים מהמגזר הערבי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחות. מחסור בחברה הבדואית
צילום: בני דויטש
מומלצים