נתניהו באושוויץ: "נעשה הכול למנוע שואה נוספת"
ראש הממשלה השתתף בטקס חנוכת תצוגת הקבע בבלוק 27 במחנה ההשמדה, ורמז בנאומו לאיומים שמופנים מכיוון איראן: "לנו היהודים הלקח ברור, אסור לנו לעמוד שאננים מול האיומים"
"נעשה כל מה שצריך כדי למנוע שואה נוספת", כך אמר היום (ה') ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס חנוכת תצוגת הקבע בבלוק 27 במחנה אושוויץ-בירקנאו. נתניהו, ששוהה בביקור בפולין עם כמה שרים נוספים, אמר עוד כי "מנהיגי בעלות הברית ידעו על השואה בזמן אמת, הם הבינו בדיוק מה קורה במחנות המוות, הם נתבקשו לפעול, הם היו יכולים לפעול, והם לא פעלו".
רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם
נתניהו הוסיף בבואו לרמוז על האיומים שמופנים כלפי ישראל מצדה של איראן כי "לנו היהודים הלקח ברור, אסור לנו לעמוד שאננים מול איומי ההשמדה. אסור לנו לטמון ראשנו בחול, או להניח שאחרים יעשו בשבילנו את העבודה. מכאן, מאושוויץ-בירקנאו, המקום שהוא עדות לרצון להשמיד את עמנו, אני ראש ממשלת ישראל, מדינתו של העם היהודי אומר לכל אומות העולם - מדינת ישראל תעשה כל מה שצריך כדי למנוע שואה נוספת".
ראש הממשלה אמר עוד כי "גם היום יש מי שמצהיר על כוונתו להשמיד מיליוני יהודים ולמחוק את מדינתם מעל פני האדמה. אבל היום יש לנו מדינה עצמאית וצבא חזק, שמאפשרים לנו להגן על עמנו ולעצור כוונות נפשעות כאלה. היכולת והנכונות להגן על עצמנו, זהו כל ההבדל בין מצבנו אז לבין מצבנו היום".
נתניהו הדגיש בדבריו כי שנאת היהודים לא חלפה. לדבריו, "יש האומרים שביחס ליהודים העולם השתנה אחרי השואה. ואני שואל מה באמת השתנה? שנאת היהודים לובשת צורה ופושטת צורה, אך היא נשארה בעינה. לא עליונות הגזע - אז עליונות הדת. ושאננות העולם אל מול השנאה הזאת גם היא נשארה בעינה. העולם התרגל מהר מאוד לכך שמצהירים 65 שנה אחרי השואה על כוונה להשמיד מיליוני יהודים - העולם כמנהגו נוהג. וגם ההססנות המדינית, ההססנות של המדינות הנאורות מלפעול נגד משטרים קיצוניים שמאיימים עלינו ועל שלום העולם - גם היא לא השתנתה".
מנהל מוזיאון אושוויץ-בירקנאו, פיוטר ציווניסקי, אמר אתמול לקראת פתיחתה של תצוגת הקבע כי "זאת תפישה חדשה ביותר של תערוכה. היא לא מספרת סיפור כמו בספר היסטוריה. זהו מקום חזק ביותר לחינוך, להעברת מודעות לשואה".
בשנת 1978 החליטו שלטונות פולין להסב את בלוק 27 באושוויץ לטובת תערוכה, שתיוחד לקורבנותיו היהודיים של מחנה ההשמדה והריכוז. אף על פי שמיליון מתוך 1.2 מיליון נרצחים במחנה היו יהודים, משחרריו הקומוניסטים העלימו את העובדה הכואבת והתייחסו בתערוכה לכל הנספים כקורבנות הפשיזם.
המיצג שהוקדש לראשונה ליהודים לא זכה לתמיכה רבה מצד
השלטונות, משום שלגרסתן רוב הנרצחים באושוויץ היו פולנים, ובמשך עשרות שנים נרשמה במקום הזנחה קשה וחלק מהמיצגים נגנבו.
ב-2005 ביקר במקום ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, שהזדעזע מהמראות והחליט להקים במקום תערוכת קבע חדשה. את הביצוע ירש אהוד אולמרט, שהפקיד את המשימה בידי אנשי יד ושם. "התייסרתי מאוד כששרון הטיל עלינו את המשימה", מתוודה יו"ר המוסד, אבנר שלו. "רצינו לעשות משהו שלא ידמה לדברים שכבר קיימים. למרות הלחץ, הרגשתי שאם נציג בתערוכה רק דברים היסטוריים נחמיץ משהו. 1.4 מיליון אנשים ביקרו בשנה שעברה באושוויץ, מעטים מהם הגיעו לביתני התצוגה, שאינם חלק מהתערוכה הכללית. רצינו שהתערוכה תיכלל במסלול והחלטנו להקים תערוכה, שתאפשר ביקור קצר, תעביר מסרים חזקים בתמציתיות ותשאיר רושם חווייתי, בעיקר על המבקרים הצעירים".
Read this article in English