שתף קטע נבחר

 

ארה"ב: לא ניתן לרשום פטנט על DNA אנושי

תעשיית הביוטכנולוגיה נשאה עיניה לבית המשפט העליון בארה"ב, ששינה היום את המדיניות שהייתה נהוגה עד כה וקבע: גנים שמבודדים מהגוף האנושי אינם נושא לפטנט. במרכז התביעה - הגנים שהביאו את אנג'לינה ג'ולי לכרות את שדיה

האם ניתן לרשום פטנט על חומר גנטי? בסוגיה זו התלבט בחודשים האחרונים בית המשפט העליון בארה"ב, כשדן בתביעה נגד חברת "מירייד ג'נטיקס" (Myriad Genetics), שביקשה לרשום פטנט על מוטציות גנטיות שמגבירות את הסיכון ללקות בסרטן השד ובסרטן השחלות. השופטים הגיעו היום (יום ה') להחלטה שמהווה פשרה וקבעו שלא ניתן לרשום פטנט על DNA שקיים באופן טבעי אך ניתן לעשות זאת לגבי חומר גנטי שיוצר באופן סינתטי.

 

אנג'לינה ג'ולי בהופעה ראשונה לאחר הניתוח: "מרגישה נהדר"

 

תשעת השופטים בדיון פסקו פה אחד כי חומר גנטי שיוצר במעבדה יכול להירשם כפטנט, אולם גנים שנלקחים מבני אדם, אותו DNA מבודד, לא נחשב לפטנט ולא נהנה מאותן הגנות משפטיות.

 

במרכז העתירה עמדה הבדיקה הגנטית שהחברה מבצעת לאיתור המוטציות הגנטיות BRCA1 ו-BRCA2, שמעלות באופן ניכר את הסיכוי לחלות בסרטן השד ובסרטן השחלות. מוטציות אלה היו הסיבה שהשחקנית אנג'לינה ג'ולי עברה כריתת שדיים מניעתית לאחרונה.

 

ג'ולי. החליטה לעבור כריתת שד מניעתית בגלל גילוי הגנים שמירייד בודקת (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ג'ולי. החליטה לעבור כריתת שד מניעתית בגלל גילוי הגנים שמירייד בודקת(צילום: MCT)
 

רישום פטנט מעניק לממציא זכות למנוע מאחרים לייצר את המוצר או ההליך החדש, להשתמש בו או למכור אותו. משרד הפטנטים האמריקני רושם פטנטים על גנים אנושיים כבר 30 שנים, אך העותרים שטענו נגד הפטנטים שהחברה רשמה על הגנים הקשורים לסרטן השד והשחלות טענו שאין להעניק הגנה מסוג זה לדבר שנמצא באורח טבעי בתוך הגוף האנושי.

 

החברה הסבירה כי אינה רושמת פטנט על הגנים שהיא דוגמת מהנבדקות אלא מבודדת אותם משאר ה-DNA ואז יוצרת עותקים במעבדה. אז היא רושמת פטנט על אותם עותקים ומבצעת בהם בדיקות כדי לאתר את הגנים הבעייתיים. מנגד, מתנגדי ההליך טוענים שכך נוצר למעשה מונופול של החברה על הבדיקה שמאתרת את הגנים המסוכנים וחברות אחרות לא יכולות להציע בדיקות משלהן כחוות דעת הוספת. הבדיקה במירייד עולה 3,000 דולרים.

 

"תוצר של הטבע"

תעשיית הביוטכנולוגיה הזהירה שפסיקה גורפת נגד מירייד עלולה לפגוע במיליארדי דולרים שהושקעו בתחום. גם ממשל אובמה קרא לבית המשפט להגיע לפסיקה פשרנית. ההחלטה עשויה להשפיע עמוקות על תעשיות הרפואה והביוטכנולוגיה המבטיחות ועתירות הממון.

 

דוגמיות לבדיקה גנטית. "תוצר של הטבע ואינו ניתן לרישום כפטנט" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דוגמיות לבדיקה גנטית. "תוצר של הטבע ואינו ניתן לרישום כפטנט"(צילום: EPA)

 

ההחלטה הופכת על פיה את המדיניות של פקידי הממשלה בשלושת העשורים האחרונים לגבי רישום פטנטים. היא מבטלת את הפטנט של מירייד על הבדיקה. השופטים כתבו כי טענת מירייד, שלפיה ניתן לרשום כפטנט את ה-DNA שהיא מבודדת מהגוף לצורך בדיקת הסרטן, מפרה את כללי רישום הפטנט. בית המשפט קבע כי לא ניתן לרשום כפטנט חוקי טבע, תופעות טבעיות ורעיונות מופשטים.

 

"אנחנו קובעים שמקטע DNA שמתקיים בטבעיות הוא תוצר של הטבע ואינו ניתן לרישום

כפטנט רק מפני שבודדו אותו", כתב השופט קלרנס תומס. עם זאת, בית המשפט קבע ש-DNA שיוצר באופן סינתטי, הידוע כ-cDNA, ניתן לרישום כפטנט "כי אינו מתקיים באופן טבעי".

 

המניות של חברת מירייד עלו ביותר משמונה אחוזים לאחר פרסום הפסיקה. זאת, אף על פי שלהחלטה לא תהיה השפעה רבה מדי על החברה, שכן תוקף הפטנטים העומדים במרכז המחלוקת יפוג ממילא ב-2015.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים