פייסבוק: קיבלנו כ-10,000 פניות למעקב מהממשל
בעיצומה של ביקורת ציבורית בעקבות חשיפת פרשת הריגול בארצות הברית, מסרו פייסבוק ומיקרוסופט, בהסכמת הממשל, את כמות בקשות המעקב אחר אזרחים שקיבלו מרשויות החוק. הרשת החברתית דיווחה על פניות בנוגע לכ-19,000 משתמשים
בלי סודות בארה"ב - דיווחים אחרונים ב-ynet:
תוכנית המעקב: סוכלו פיגועים בדנמרק ובניו יורק
בכיר המודיעין מגן על הציתותים: "מנענו פיגועים"
המדליף האמריקני: גאון מחשבים שלא סיים תיכון
מפת הריגול: כך ממיין הממשל מיליארדי מסמכים
פייסבוק הייתה הראשונה שפרסמה הודעה המגלה את מספרי הבקשות למעקב. בבלוג הרשמי של הרשת החברתית נכתב אתמול (ו') כי היא קיבלה בין 9,000 ל-10,000 פניות מהממשל האמריקני עבור מידע על משתמשים בששת החודשים האחרונים של 2012. הבקשות היו קשורות ב-18,000 עד 19,000 פרופילי משתמשים. לפייסבוק יש יותר מ-1.1 מיליארד משתמשים ברחבי העולם.
"רוב הפניות שפרסמה פייסבוק היו קשורות בחקירות משטרתיות שגרתיות", אמר גורם המקורב לחברה. הוא הוסיף כי פייסבוק ככל הנראה העבירה לרשויות כתובות מייל, כתובות IP ושמות מלאים. הוא ציין כי החברה לא העבירה לרשויות תכנים של פוסטים שכתבו משתמשים או הודעות שקיבלו או ששלחו.
בשל ההסכם שחתמה פייסבוק עם משרד המשפטים האמריקני, היא מנועה מלומר כמה מהפניות היו בעקבות צווים סודיים שהוגשו לה במסגרת חוק הפטריוטיות (Foreign Intelligence Surveillance Act). עד כה, כל המידע על הפניות שהוגשו במסגרת אותו החוק, כולל קיומן, היה חסוי.
חברת מיקרוסופט אמרה כי קיבלה בקשות הנוגעות ל-31,000 חשבונות של לקוחותיה במחצית השנייה של 2012. ב"דו"ח שקיפות" שפרסמה החברה מוקדם יותר השנה, שלא כלל ענייני ביטחון לאומי, נכתב כי היא קיבלה פניות פליליות הקשורות ב-24,565 חשבונות. הדו"ח התייחס לכל שנת 2012.
גוגל במו"מ עם הממשל האמריקני
בתוך כך, אמרה אתמול ענקית החיפוש גוגל שהיא מקיימת משא ומתן עם הממשל והנקודה העקרונית בשיחות ביניהן עומדת על אם היא תוכל לפרסם את המספר הכולל של הבקשות שקיבלה.
פייסבוק, גוגל ומיקרוסופט הפצירו באופן פומבי ברשויות האמריקניות שיאפשרו להן לחשוף את המספר על בקשות המעקב מאז שהתפוצצה פרשת הריגול. העיתון הבריטי "הגרדיאן" והאמריקני "וושינגטון פוסט" דיווחו כי החברות נתנו לממשל גישה ישירה למחשביהם במסגרת תוכנית המעקב של הסוכנות לביטחון לאומי הקרויה Prism. אך החברות שללו טענה זו.
חשיפת Prism גרמה לחשש גדול בקרב משתמשי חברות האינטרנט ולקיום דיונים בקונגרס ביחס לכמות ולהיקף המידע שנאסף במסגרתה. החברות פייסבוק, גוגל ומיקרוסופט נקרעו בין ציות לחוקים האמריקניים, שלהם הן כפופות, שאסרו עליהן לחשוף את הבקשות החשאיות לבין מחויבותן ללקוחותיהן.
"אנו מקווים כי חשיפת המידע יעזור לשים את הדברים בפרספקטיבה ולהניח לטענות הלא-נכונות שהתפרסמו בכמה כלי תקשורת בקשר לתדירות ולכמות בקשות המידע שקיבלנו", נכתב בבלוג הרשמי של פייסבוק. הרשת החברתית הוסיפה כי היא תמשיך ללחוץ על הממשל האמריקני לחשוף אינפורמציה נוספת
בקשר לפניות שקיבלה.
הבית הלבן גילה ביום חמישי האחרון כי המעקב אחר תקשורת הטלפון והאינטרנט של חשוד משיקגו הובילה לחשיפת תוכניתו לפוצץ את משרדי העיתון בדנמרק שפרסם קריקטורות של הנביא מוחמד. אותו אדם גם היה האחראי לתכנון מתקפת הטרור במומבאי. מעקב אחר חשף קשר לביצוע פיצוצים בסאבוויי, הרכבת התחתית של ניו יורק.
גנרל קית' אלכסנדר, ראש סוכנות הביון NSA האחראית לציתותים, אמר השבוע בשימוע בסנאט שהתוכניות שהוא מופקד עליהן מנעו עשרות פיגועים בארה"ב וברחבי העולם. "האומה שלנו השקיעה הרבה באנשים האלה", אמר גנרל אלכסנדר על עובדי NSA הנמצאים תחת ביקורת. הוא הדגיש כי קהילת המודיעין האמריקנית משתדלת לאזן בין ביטחון לפרטיות: "עובדי ה-NSA עושים את מלאכתם על פי חוק. הם נתונים לביקורת, ציות והגנה על חירויות הפרט, וביטחון האומה נמצא בלבם".