שתף קטע נבחר
 

50 שנה למסעה של האשה הראשונה בחלל

ב-16 ביוני 1963 המריאה הקוסמונאוטית הסובייטית ולנטינה טרשקובה לחלל בחללית ווסטוק 6, ובכך היתה לאשה הראשונה בחלל תוך שהיא מקדימה ב-20 שנה את האסטרונאוטית האמריקאית בחלל

היום, 16 ביוני ימלאו 50 שנה לטיסה של הקוסמונאוטית הראשונה לחלל. הרעיון של הצבת אשה בחלל נולד במוחו של סרגיי קורוליוב, ראש סוכנות החלל הסובייטית. בשנת 1961 היה יורי גגארין האדם הראשון שהמריא לחלל ומיד לאחר מכן הוחלט להקים קבוצה של קוסמונאוטיות, מהן תיבחר זו שתטוס לראשונה בחלל. אגב - מבין קבוצה זו, טרשקובה היא היחידה שעדיין בין החיים.

 

האימונים לקראת הטיסה היו מאוד מפרכים וכללו, מלבד אימוני כושר ולימודים עיוניים, גם אימוני טיסה במטוסי קרב. בגלל המגבלות שנבעו מגודלן הקטן של החלליות, הנשים היו חייבות להיות לשקול מתחת ל-70 ק"ג ואסור שגובהן יעלה על 170 ס"מ. לאחר תקופת האימונים, אישר ניקיטה כרושצ'וב, יו"ר המפלגה הקומוניסטית, את הטיסה כשולנטינה טרשקובה היתה אמורה להמריא בחללית ווסטוק 5.

 

שחף בחלל

ברגע האחרון, לאחר עיכובים שנבעו בין היתר מפעילות יתר של השמש, הוחלפה טרשקובה בידי הקוסמונאוט ואלרי ביקובסקי, שהמריא לחלל בחללית ווסטוק 5 ב-14 ביוני, 1963. ב-16 ביוני 1963, בעוד ביקובסקי מצוי בחלל, שוגרה לחלל החללית ווסטוק 6, שעל סיפונה ולנטינה טרשקובה. שם הקוד של טרשקובה היה צ'איקה – שחף. שתי החלליות, ווסטוק 5 ווסטוק 6 הקיפו את כדור הארץ בו זמנית, תוך שהן הגיעו לקרבה מינימלית של כ-5 ק"מ בינן. כאשר שתי החלליות היו במרחק קטן זו מזו, החליפו ביקובסקי וטרשקובה תשדורות רדיו.

 

ווסטוק 6 הקיפה את כדור הארץ 48 פעמים ושהתה בחלל כמעט 3 ימים תמימים (70 שעות ו-50 דקות), הרבה יותר מפרק הזמן שבו שהו עד אז בחלל אסטרונאוטים אמריקאים. ווסטוק 6 נעה במסלול אליפטי במרחקו מכדור הארץ נע בין 180 ל-230 ק"מ והיא נחתה בשלום ב-19 ביוני, 3 שעות לאחר הנחיתה של ווסטוק 5, שהשלימה כמעט 5 ימים בחלל, וסיימה בכך את עידן חלליות הווסטוק.

 

יצאה מהמסלול

פרט מעניין הוא, שתוך כדי הטיסה הבחינה טרשקובה בטעות בתכנון מסלול ההקפה של החללית. היא דווחה על כך לסרגיי קורוליוב, ראש תוכנית החלל הסובייטית. התקלה תוקנה ומסלול החללית תוקן ואפשר לטרשקובה לנחות בשלום. דבר התקלה נשמר בסוד כמעט 40 שנה עד לשנת 2004.

 

בחודש יולי, תתקיים במתחם האנגר 11 שבנמל תל-אביב תערוכת החלל ספייסמאניה, שבה יוצג דגם של הטיל R-7 שנשא לחלל בין היתר את חלליות הווסטוק. מידע נוסף על אירועים בשמי ישראל וכן מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2013, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2013 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים