שתף קטע נבחר
 

סער מציע: מרפורמת המרפסות - לפרגולות

הצעת חוק חדשה של שר הפנים, גדעון סער, מבקשת לבצע תיקונים בחוק התכנון והבנייה, שאמורים להפחית את הריכוזיות במערכת התכנון, לצמצם את הביורוקרטיה ולהגדיל את מלאי הדירות. זאת לאחר שתוכניות קודמות בנושא נתקעו וטרם התממשו - רפורמת המרפסות של נתניהו וחוק הוד"לים

אחרי "רפורמת המרפסות " של ראש הממשלה בנימין נתניהו, מקדם שר הפנים את "רפורמת הפרגולות". השר גדעון סער הפיץ היום (א') טיוטה של הצעת חוק שיזם, שאמורה לבצע תיקונים בחוק התכנון והבנייה. זאת לאחר שהעקרונות והרעיונות של תוכניות קודמות טרם התממשו (רפורמת המרפסות וחוק הווד"לים). ההצעה תוגש לאישור הממשלה והכנסת.

 

עוד על רפורמת המרפסות בערוץ הנדל"ן :

 

המטרה של הצעת השר היא להפחית את הריכוזיות במערכת התכנון - לשיפור השירות לאזרח, לקיצור תהליכים, לצמצום הביורוקרטיה ולהגדלה משמעותית של מלאי יחידות הדיור. "לא כל מי שמעוניין לבנות פרגולה צריך לקבל רישיון בנייה, ולא כל מי שרוצה לסגור מרפסת צריך להמתין לרישיון 3 שנים", אמר סער.

 

"על מערך התכנון לתת מענה יעיל, מהיר ואיכותי לציבור, לצד מענה לצרכי המדינה המשתנים, ובמובן זה הפירמידה צריכה להתהפך", הוסיף שר הפנים, "העיסוק של הוועדות המחוזיות בתוכניות נקודתיות מעכב ייצור מלאי תכנוני משמעותי לפתרון מצוקת הדיור. העברת סמכויות לוועדות המקומיות תשחרר את צוואר הבקבוק".

 

על פי הערכה ראשונית של משרד הפנים של יישום החוק, לפחות שליש מהתוכניות יעברו באופן מידי מהוועדות המחוזיות לוועדות המקומיות, ועם הזמן תגדל הכמות עד ל-50% (כגון סגירת מרפסת, תוספת קומה, סגירת חללים פנימיים, הרחבת שטחי ציבור, איחוד וחלוקה של שטחי ציבור בבעלות הרשות המקומית ותוספת זכויות בניה משמעותיות).

 

כיום נמצאות בצנרת כ-4,000 תוכניות בשלבי האישור השונים, ב-120 ועדות מקומיות כמעט ללא סמכויות תכנון, וב-6 ועדות מחוזיות המשרתות כ-2.5 מיליון בתי אב. לפי הערכת המשרד, לאחר אישור החוק בכנסת - ניתן יהיה להעביר מהמחוזיות לסמכות המקומיות כ-76% מהתוכניות למגורים.

 

אז מה מתכנן שר הפנים?

להלן עיקר התיקונים המוצעים הנוגעים לאישור ורישוי תוכניות ובינוי:

 

  • ביטול הצורך בהיתר בנייה להקמת מבנה זמני, מחסן, פרגולה, רמפת נכים לבניין, גגון, סככת צל, סוכך מתקפל, גדר עד גובה של 1.5, מתקני חימום מים (דוד מים, דוד שמש וקולטנים)ומתקני קירור (מזגן, מערכת מיזוג אוויר או טיהור אוויר, חממה ורשת צל לשימוש חקלאי).

 

  • אישור הליך רישוי מקוצר למבנים ועבודות בנייה כמו סגירת מרפסת במבנה קיים, הוספת מרחב מוגן למבנה קיים, הוספת בנייה של עד 25 מ"ר, הוספת מעליות ומעלונים למבנה קיים וכדומה.

 

  • קביעת לוח זמנים מרבי לאישור תוכנית מיום הגשתה. אישור תוכנית בסמכות הוועדה המקומית (עד 12 חודשים) ותוכנית מצומצמת (עד 8 חודשים); אישור תוכנית בסמכות הוועדה המחוזית (עד 18 חודשים); ותוכנית מתאר ליישוב (24 עד חודשים); אישור תוכנית מתאר מחוזית (עד 12 חודשים) ותוכנית מתאר ארצית (עד 24 חודשים).

 

  • הקמת "מכוני רישוי" שיקלו באופן משמעותי על האזרחים ויעניקו להם גם את האישורים הנדרשים מהגורמים הממשלתיים (מכבי אש, פיקוד העורף, משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה). כולם יפעלו תחת קורת גג אחת לייעול משמעותי של התהליך המתבצע היום, שאמור לחסוך סחבת, בזבוז זמן ומריטת עצבים של הציבור.

 

  • הקמת מערכת רישוי ממוחשבת שתאפשר הגשת בקשות בדרך מקוונת. בנוסף, יוצג כל המידע הרלוונטי הקבוע והמעודכן באתר אינטרנט ייעודי אף הוא לרווחת הציבור.

 

  • הרחבת סמכויות הוועדות המקומיות לקיצור הליכי האישור, ומתן שירות מהיר כדי להוריד את העומס המעיק כיום על הוועדות המחוזיות - ולאפשר להן להתמקד בייצור מלאי תכנוני של יחידות דיור. במסגרת זו, יוענקו לוועדות המקומיות סמכויות לאישור תוכניות ממוקדות, לניהול שטחי ציבור ולהוספת זכויות ושימושים במבנים קיימים.

 

  • הסדרת מסלול מקוצר לאישור תוכניות מצומצמות והקמת אגף להכשרה מקצועית של הוועדות המקומיות ועובדי הרשויות המקומיות.

 

  • הקמת מנגנונים שיבטיחו פיקוח ובקרה על עבודת הוועדות המקומיות שידאגו להסרת חסמים ולשקיפות הליכי הטיפול בתוכניות, בין היתר באמצעות יחידה ייעודית והוספת משקיפים מקצועיים לוועדות המקומיות.

 

"מערכת התכנון תחת מתקפה"

תגובה ציבורית ראשונה לתוכנית הגיעה מאיתמר בן דוד, מנהל תחום התכנון בחברה להגנת הטבע ונציג החברה להגנת הטבע במטה לתכנון אחראי. "החברה תומכת בשינוי תחום הרישוי, המכביד על האזרחים ואמור להקל ולזרז את הליכי הרישוי. עם זאת, מערכת התכנון צריכה יציבות - ולכן על משרד הפנים להתרכז בהסרת החסמים למימוש מאות אלפי יחידות דיור מאושרות, אשר יכולות להקל את משבר הדיור בטווח הקצר", אמר בן דוד.

 

עוד הוסיף כי "במקום זה, מערכת התכנון נמצאת תחת מתקפה, ששיאה בהצעה להאריך את תוקף חוק הווד"לים, שהוא למעשה הקמת מערכת תכנון מקבילה לטובת היזמים. לכן, החברה להגנת הטבע קוראת לחזק ולייעל את מוסדות התכנון ולהקצות להם את כל המשאבים. זאת מאחר שכל יוזמות החקיקה הצצות חדשות לבקרים, רק יוצרות אי ודאות במערכת התכנון ומשתקות את שוק הדיור".

 

בתוך כך, הודיע המשרד להגנת העורף כי בקרוב יוקם צוות בין-משרדי בראשות השר להגנת העורף, גלעד ארדן, שיגבש תוכנית למיגון וחיזוק מבנים. הצוות, שיורכב מכלל נציגי משרדי הממשלה הרלוונטיים, יגיש תוך 120 יום הצעה לתוכנית ארצית למיגון וחיזוק מבנים, יבחן חלופות מיגון שונות ויציע כלים לטיפול בחסמים הקיימים.

 

"קידום המיגון האזרחי, לאור האיומים הביטחוניים הרבים על העורף, הוא בעל חשיבות לאומית עליונה. יחד עם הגורמים הממשלתיים והמקצועיים שיהיו בוועדה, נגבש הצעה לתוכנית ארצית שתעקוף את החסמים הבירוקרטיים, ונקדם מוכנות מקסימלית של העורף בישראל", אמר ארדן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר הפנים, גדעון סער. המטרה: לקצר תהליכים
צילום: גיל יוחנן
צילום: shutterstock
פרגולה. הקמה של אחת כזו לא תהיה תלויה בהיתר בנייה
צילום: shutterstock
מומלצים