מי אמר שרופא שיניים מרוויח 39 אלף ש' בחודש?
הסתדרות רופאי השיניים יוצאת נגד נתוני השכר והביקושים שהציג משרד הכלכלה: "זו עבודה חובבנית ופגיעה בתדמית שלנו. אין משכורות כאלה ולא היו". הם לא לבד: בדיקת ynet מגלה אי דיוקים משמעותיים בשלל מקצועות נוספים
"בשבוע האחרון אין טיפולי שיניים בישראל" אומר בציניות יו"ר ההסתדרות לרפואת שיניים, ד"ר יצחק חן. לטענתו, כל הרופאים עסוקים באיתור המשרה הנחשקת בתחום, שתעניק להם 40 אלף שקל בחודש. בדבריו, הוא מתכוון לנתוני האתר החדש שהשיק משרד הכלכלה, לפיהם משכורת התחלתית של רופא שיניים עומדת על 39,557 שקל בחודש.
ערוץ הכלכלה והצרכנות של ynet גם בפייסבוק
האתר מציג את הביקוש לעובדים והשכר ההתחלתי המוצע בשלל מקצועות, כאשר כל מקצוע קיבל ציון משוקלל שנע בין 1 (דרישה נמוכה) ל-10 (דרישה גבוהה). במשרד הסבירו כי הנתונים מבוססים על שילוב בין נתוני סקר מעסיקים לשנת 2012 לבין נתוני הלמ"ס, כשהמטרה היא לספק כלי למחפשי עבודה ולכל מי ששוקל את הכיוון המקצועי שלו.
עם זאת, בבדיקה שביצענו בעקבות תלונות שקיבלנו מגולשים - מצאנו כי לא רק בנוגע לרופאי השיניים האתר לא מדייק באשר לשכר ולביקושים, אלא גם בשלל מקצועות אחרים.
רופאי שיניים
בהסתדרות לרפואת השיניים הביעו תדהמה נוכח הסכומים שהציג משרד הכלכלה ואמרו כי הם גבוהים בהרבה מאלה שמרוויחים רופאים שכירים ופרטיים - שלא לדבר על רופאים מתחילים בתחום. בתוך כך הציגו שני תלושי משכורת של רופאי שיניים שכירים בקופת חולים ומועסקים במשרה מלאה. האחד, בעל ותק של 3 שנים, מרוויח 4,886 שקל נטו בחודש, ואילו השני, בעל ותק של 20 שנה, מקבל 9,765.5 שקל בחודש.
היו"ר ד"ר חן מספר כי המשכורת ההתחלתית לרופא שיניים, נעה סביב 8,000-7,000 שקל. "אם זה לא היה עצוב, זה היה מצחיק", הוא אומר. "מילא אם היו אומרים שמדובר במנהלים שעובדים סביב השעון, אבל זו משכורת התחלתית. גם לרופאי שיניים בכירים עם ותק אין משכורות כאלה, אז בטח שאצל אנשים שמתחילים בתחום. זו עבודה חובבנית ופגיעה בדמית שלנו. אין משכורות כאלה ולא היו. לא ברור כיצד משרד ממשלתי מרשה לעצמו לפרסם דברים כאלה".
פרופ' שלמה טייכר, מנהל מחלקת פה ולסת בבית החולים שיבא בתל השומר, שמחזיק בניסיון של 40 שנה בתחום, נאות אף לחשוף בפנינו את משכורתו, שעומדת על כ-23 אלף שקל ברוטו, כולל כוננויות ותוספות כמנהל מחלקה. עם זאת, הסכום שישמש לחישוב הפנסיה שלו, יהיה בפועל 12 אלף שקל בלבד.
"אני לא יוצא דופן, זו המשכורת הממוצעת של מנהל מחלקה בשירות הציבורי", הוא אומר. "הייתי יכול להגדיל את המשכורת אם הייתי עושה כוננויות פעילות, ויש מנהלי מחלקות שעושים נתח גדול מהפעילויות ואולי מרוויחים יותר - אך אני לא יודע מאיפה המציאו את המספרים האלה. רוב המתמחים שלי צריכים לרוץ בין 14 מרפאות כדי להביא משכורת".
רואה חשבון מרוויח 7,220 שקל?
בבחינת מקצועות אחרים גם התבררו פערים. כך למשל, בבדיקת חברת כוח האדם מנפאואר עלה, כי המשכורת ההתחלתית של כימאים עומדת על 8,000-6,000 שקל בחודש, בעוד שעל פי נתוני האתר – השכר ההתחלתי בתחום הינו 11,544 שקל בחודש.
מנגד, יש מקצועות בהם השכר בשטח גבוה יותר. כך למשל, מקצוע של רואה חשבון זכה באתר לדירוג 7 בלבד, עם שכר התחלתי של 7,220 שקל, בעוד שעל פי נתוני מנפאואר - רואה חשבון לאחר התמחות מתחיל בשכר של 13,000-10,000 שקל בחודש.
גם השכר של רתכים, שעומד על פי משרד הכלכלה על 6,262 שקל בחודש – נמוך לעומת נתוני מנפאואר (8,000 שקל בחודש), של חשמלאים (6,196 שקל על פי משרד הכלכלה - לעומת כ-,7,000 שקל), ושל אחיות (6,714 לעומת
8,370 על פי הערכות מנפאואר).
ביקושים לא מדויקים
בבדיקה שערכנו בסיוע AllJobs, עולה כי גם הביקושים, שהשפיעו על הציון הסופי של משרה, מתגלים כלא מדויקים. כך למשל מנהלי שיווק ופרסום קיבלו ציון 9 (גבוה בסקאלה של השכר והביקושים) עם 405 משרות פנויות - בעוד שעל פי נתוני AllJobs יש 86 משרות פנויות בלבד.
בנוסף, כלכלנים קיבלו ציון 7 עם 302 משרות – אולם באתר הדרושים מפורסמות כמחצית מכמות המשרות הזו (155). משרת מזכירה קיבלה לעומת זאת ציון 3 בלבד עם 798 משרות, בעוד שעל פי נתוני האתר, הביקושים בתחום גבוהים בהרבה, עם 2,295 משרות המפורסמות באתר.
משרות נוספות בהם נמצאה חוסר התאמה בין הביקושים שפרסם המשרד לעומת נתוני אולג'ובס הם מורים עם 507 משרות פנויות על פי משרד הכלכלה – לעומת 604 על פי אול ג'ובס, עורכי דין ( 201 משרות אל פי משרד הכלכלה לעומת 339) ועובדים סוציאלים (226 משרות לעומת 389 משרות).
ממשרד הכלכלה נמסר: הנתונים מבוססים על נתוני 2012 על פי סקר מעסיקים בשוק הפרטי בלבד וכלל ממוצע של המשרות שהוצעו באותה השנה. לא מדובר בשכר התחלתי של משרה המוצעת ברגע זה ולא מדובר על נתוני חברות השמה, אלא דיווחי המעסיקים על המשרות שהם חיפשו ואיישו אשתקד".