בחזרה לפקולטה? החיים החדשים של אחמדינג'אד
אחרי 8 שנים בלשכה, נשיא איראן יפנה בעוד שבעה שבועות את הכיסא לחסן רוחאני. את ארבע השנים הקרובות עשוי ד"ר אחמדינג'אד לשוב ולהקדיש לאקדמיה שממנה צמח, אולי כמרצה ליחב"ל או למדעי המדינה. תתגעגעו אליו? אולי הוא עוד ישוב
במשך שמונה שנים הוא הרגיז אותנו, הפחיד אותנו - ובואו נודה באמת - גם עזר לנו לרשום הישגים הסברתיים לא-מעטים בזירה הבינלאומית. אבל ב-3 באוגוסט הקרוב מחמוד אחמדינג'אד, מי שנבחר (במרמה או שלא) לנשיא איראן פעמיים אבל בערוב ימיו הנשיאותיים הפך לילד הרע של משטר האייתוללות והסתכסך עם רבים מבכיריו, יפנה את הכיסא. האם "המן של המאה ה-21" ייעלם לחלוטין מהרדאר שלנו, ומה יעשה כעת?
עוד חדשות מהעולם :
- "בריטניה צותתה לנציגים בפסגת G20 בלונדון"
- "המעצמות ידרשו לחדש שיחות הגרעין באוגוסט"
- יוצאי איראן לא מתרגשים: זו הצגה של חמינאי
- צפו: נערים בהריון בחוצות שיקגו. לא צפוי?
רשת NBC האמריקנית שוחחה עם כמה מומחים בעלי שם בינלאומי המכירים לעומק את הפוליטיקה האיראנית ואת דמותו של אחמדינג'אד, וכמה מהם אינם שוללים את האפשרות שמכחיש השואה הסדרתי עוד ישוב לקדמת הבמה הפוליטית. בבחירות שבהן ניצח ביום שבת חסן רוחאני לא התמודד אחמדינג'אד, משום שהחוק האיראני אוסר על נשיא לכהן יותר משתי כהונות ברציפות, אולם יש הסבורים שזה לא היה אקורד הסיום הפוליטי של ראש העיר טהרן לשעבר.
"אחמדינג'אד בן ה-56 הוא צעיר במונחים של הפוליטיקה האיראנית", הסביר ל-NBC עיתונאי איראני-אמריקני, הומן מאג'ד. "הוא צריך לפרוש זמנית, אבל אני מכיר את האישיות שלו, ולכן אני מטיל ספק בנכונות שלו לוותר לגמרי על הפוליטיקה. הוא טעם את טעם השלטון ואוהב כוח. הוא תמיד חושב שהוא צודק".
מאג'ד הסביר ל-NBC כי אם אחמדינג'אד יחליט לרוץ שוב לנשיאות, הוא יוכל להישען על תמיכת השכבות החלשות שזכו לתמיכה כלכלית נאה בשנות כהונתו. הוא מזכיר את התדמית העממית של אחמדינג'אד בעיני האיראנים. במהלך שנות כהונתו נהג אחמדינג'אד לצאת לא פעם לסיורים ברחבי המדינה שבהם לחץ את ידיהם של אנשים פשוטי יום, והתעקש לנסוע במכונית ישנה במקום ברכבי שרד מרשימים.
"אני חושדת שהוא מתכנן פעולה שנייה", אמרה לרשת האמריקנית גם סוזן מלוני ממרכז סבן למדינות המרכז התיכון. "לא סביר שהוא יעזוב בשקט כפי שעשו קודמיו, שממלאים תפקיד בזירה הפוליטית אבל נזהרים מאוד שלא להפר את מאזן הכוחות. זה לא הסגנון של אחמדינג'אד". בשנים האחרונות התגלעו מחלוקות גדולות לא רק בין אחמדינג'אד למנהיג העליון עלי חמינאי, אלא גם בינו לבין הפרלמנט שבצעד נדיר זימן אותו לשימוע. גם לנשיא הנבחר רוחאני יש סכסוך עתיק איתו. רוחאני התפטר מתפקידו כשליח איראן לשיחות הגרעין עם בחירתו של אחמדינג'אד לנשיא ב-2005, כנראה על רקע גישתו הנוקשה של האחרון.
עלי ואז, פרשן בכיר שעמד בראש "פרויקט איראן", הסביר כי נקודה העשויה להועיל לו היא נטייתם של האיראנים, כפי שהוכיחו מערכות בחירות קודמות והאכזבות שהניבו, להתגעגע לנשיאים קודמים: "אם הממשל ישתפר, אני חושב שלאחמדינג'אד יהיה קשה ליצור מורשת חיובית לעצמו. אבל אם יהיה נשיא קיצוני שתחתיו יתגברו הבידוד וההיחלשות הכלכלית של איראן - אולי אנשים יתחילו להתגעגע לאחמדינג'אד".
חוקרים אחרים, כמו ריי טקייה מהמחלקה לחקר המזרח התיכון במועצה ליחסים בינלאומיים, סבורים אחרת, ולדעתם סביר מאוד שברמה הבינלאומית יישאר אחמדינג'אד זיכרון היסטורי מרתק - ולא יותר. טקייה הסביר שלאחמדינג'אד חסר הן הבסיס העממי והן הבסיס הממסדי שממנו התרחק בשנים האחרונות: "הוא יכול לשאת נאומים, לדבר, להיות פרובוקטיבי וזה יביא לו כל מיני סוגים של תשומת לב, אבל במונחים של השפעה על המדינה הוא לא צפוי להיות חשוב".
בזמן שיתפנה כעת לאחמדינג'אד, הוא עשוי לשוב לאקדמיה, כפי שהצהיר בעבר שיעשה. "הוא עשוי אפילו ללכת ללמד מדע המדינה או יחסים בינלאומיים", אמר עלי ואז. "הוא אמר שישוב לחיים האקדמיים, ואני מאמין לו. אני חושב שזה התרחיש ההגיוני ביותר עבורו". אחמדינג'אד שימש כמרצה באוניברסיטה החל מ-1989, וב-1997 קיבל דוקטורט בהנדסה אזרחית והנדסת תחבורה.