שתף קטע נבחר

חייל נאזק לכיסא, אוכל נזרק לזבל. קבילות החיילים

קצין שתל תמונה פורנוגרפית בפרופיל פייסבוק של פקוד, חייל אולץ לישון בתחנת רכבת, וקצינה אתיופית ששמעה: "לכי לאור כדי שאוכל לראות אותך". הדו"ח של נציב קבילות החיילים

קצין שפרסם תמונה פורנוגרפית בדף הפייסבוק של חייל, מפקד שאמר לקצינה ממוצא אתיופי "תלכי לאור כדי שאוכל לראות אותך", רס"ר ששפך ארוחה של חיילת לפח ותנאים קשים שבהם משרתים החיילים המתפעלים את סוללות "כיפת ברזל" - אלה רק חלק מהתלונות המפורטות בדו"ח השנתי של נציב קבילות החיילים במשרד הביטחון, האלוף (מיל') יצחק בריק, שהתפרסם אחר הצהריים (יום ג').

 

דו"חות קודמים של נציב קבילות החיילים:

 

ב-2012 התקבלו בלשכת הנציב 6,861 קבילות, לעומת 6,940 קבילות בשנה הקודמת. 59.7% מהתלונות שלגביהן ערכה הנציבות בירור מלא נמצאו מוצדקות. רוב הקבילות הן של חיילים בשירות חובה וכשליש עסקו ביחסי מפקד-פקוד.

 

פילוח הקבילות: על איזה רקע הן הוגשו? ()
פילוח הקבילות: על איזה רקע הן הוגשו?

 

נקמה בפייסבוק

חייל התלונן כי רב-הסמל הפלוגתי וקצין בפלוגה נכנסו לפרופיל האישי שלו בפייסבוק והחליפו את תמונתו בתמונה פורנוגרפית של אדם הדומה לו. מבירור המקרה עלה שקודם לכן נכנס החייל לפרופיל של הרס"פ בפייסבוק וכתב בו מסרים מביכים.

 

הקצין והרס"פ מסרו כי בתחילה החייל הגיב בחיוך למעשה, אולם בהמשך השתנה מצב רוחו וניכר כי נפגע מהדברים. נציב הקבילות מצא כי יש כשל ערכי ופיקודי חמור באופן התנהלות הקצין והרס"פ באירוע. הוא קבע כי אין מקום לקבל התנהגות מסוג זה, הפוגעת בחייל ומשפילה אותו. הנציב המליץ לסיים לאלתר את שירותו הצבאי של הקצין. הנציב המליץ לפסול את הרס"פ מלשרת בתפקיד פיקודי.

 

"תשתה מהדלי לשטיפה"

קבילה נוספת הוגשה על ידי טירון שהתלונן שבזמן שהיה חולה בביתו נלקחו מהחיילים המימיות כדי לבדוק את ציודם, וחולקו להם מכלי שתייה אחרים. כאשר שב לבסיסו הוא ביקש ממפקדו מענה בנושא, והמפקד השיב כי הוא יכול לשתות מה"קולר". כשהבהיר כי הוא אינו יכול לשתות מה"קולר" הגיבה מפקדת אחרת שעמדה בסמוך: "מצדי, יש פה דלי לשטיפת רצפה. תשתה ממנו".

 

המפקדת טענה בתגובה שאמרה את הדברים בבדיחות דעת וכי התנצלה בפני החייל. הנציב מצא פגם באופן התבטאות המפקד כלפי החייל וכתב כי על מפקדים לנהוג ולהתבטא בכבוד כלפי חייליהם.

 

מסיבת העיתונאים שבה פורסם הדו"ח. מימין: האלוף (מיל') בריק (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מסיבת העיתונאים שבה פורסם הדו"ח. מימין: האלוף (מיל') בריק(צילום: מוטי קמחי)

 

חייל ישן בתחנת רכבת

חייל המתגורר בצפון הארץ נדרש להגיע לבסיס הממוקם במרכז. אחרי שהגיע הוא ביקש לשנות שיבוץ והועבר לפלוגת הממתינים. הוא ביקש לישון בבסיס, בשל המרחק הרב מביתו, אבל המפקדת סירבה לבקשתו ואמרה: "מה, אתה כמו ערבי שישן בשטחים?". בסופו של דבר הוא נאלץ לישון בתחנת רכבת.

 

המפקדת טענה כי הדברים נאמרו בלהט הדברים ושהיא התנצלה בפניו. נציב הקבילות מצא פגם חמור באופן התבטאות המפקדת. לדבריו, מצופה ממפקדים לשמור על אופן ביטוי מאופק ועל סגנון דיבור הולם כלפי פקודיהם.

 

כבול באזיקים

חייל ממוצא אתיופי, שסירב פקודה לצאת לאבטחת יישובים, התלונן על כך שמפקדיו נהגו בו באופן נוקשה וכוחני וכבלו אותו באזיקים באופן משפיל בניגוד למתחייב בפקודות הצבא. מפקדת הפלוגה שבה שירת הנחתה לזמן אותו להישפט בפניה, ואחרי שסירב – נשלח רס"פ למפקד הגדוד כדי לקבל את אישורו לכבול את החייל באזיקים.

 

בהמשך הוטל על החייל עונש מחבוש והוא נכבל באזיקים לחברו. לאחר שלא נמצא מקום במעצר נשאר החייל כבול באזיקים לכיסא בחדרו של המפקד.

 

בבדיקה נמצא כי החייל אמנם סירב להישפט, אולם הוא לא נהג באלימות ולא הראה כוונה לברוח. אי לכך, באירוע לא נדרשה הכבילה באזיקים כלל, ואף נעשתה שלא כמתחייב בתנאים הקבועים בפקודות הצבא. הנציב קבע שהתגלו כשלים ערכיים ופיקודיים חמורים בהתנהלות כל הסגל הפיקודי שהיה מעורב בפרשה. הוא הוסיף שהחייל נכבל ללא הצדקה, תוך פגיעה חמורה בערכי צה"ל וכבוד האדם.

 

זרק את האוכל של החיילת לזבל

חיילת שחזרה משמירה במוצב ניגשה למטבח כדי להכין לה אוכל. משהבחין בה רס"ר המוצב הוא לקח את הקערה מידיה, אמר לה שמדובר במזון צבאי ושהשעה אינה שעת הארוחה הצה"לית, והשליך את תכולת הקערה לאשפה. מפקדיה הסבירו כי היא נכנסה למטבח ללא אישור.

 

החיילת טענה שבמהלך הפעילות שכחה חברתה להעיר אותה להחליף אותה בשמירה. לטענתה התברר לה שבזמן שישנה בעמדת השמירה עלה לשם מפקד המוצב, ובמקום להעיר אותה - צילם אותה במצלמת המכשיר הסלולארי שהיה ברשותו. הנציג מצא כי נפל פגם בהתנהלות גורמי הפיקוד כלפי החיילת, למרות התנהלותה המשמעתית.

 

חיילת אחרת התלוננה שמפקד גדוד אמר לה בזמן שהייתה בשמירה: "את רוצה וסט מיני ונשק לשמירה?". לדבריה, הדברים פגעו בה והשפילו אותה.

 

זרק אבן על חייל בתרגיל

חניך בקורס קצינים התלונן שבמהלך תרגיל בשטח פתוח זרק לעברו קצין בדרגת רב-סרן אבן שפגעה בראשו. הקצין הודה שזרק את האבן ונימק זאת בכך שהחייל לא התקדם ליעדים כנדרש. הנציב קבע כי אין מקום לסובלנות במעשי אלימות של מפקדים כלפי חייליהם.

 

קבילות חיילים - כתבות נוספות ב-ynet:

 

"לכי לאור כדי שאראה אותך"

קצינה יוצאת אתיופיה בשירות מילואים התלוננה נגד בכיר בחטיבה המרחבית שבה היא משרתת על כך שאמר לה: "למה את לא יושבת עם חברי העדה שלך? לכי תשבי איתם עם האתיופים!", וגם "לכי לאור כדי שאני אראה אותך". הנגד אמר כי הדברים נאמרו בבדיחות.

 

צ'אפחות ואגרופים

חיילים התלוננו שהמפקד שלהם נהג לתת "צ'אפחות ואגרופים" ולאיים עליהם שירביץ להם אם לא ישתקו.

הנציב מצא כשל פיקודי בהתנהלותו של אותו קצין.

 

"שלא יהיה לו אוכל"

בכנס בנוגע לתאונות דרכים תקף מפקד יחידה את התנהלותו של אחד מחייליו ואמר: "עד שהנגד לא יישפט ויקבל קנס בסכום של לא פחות משלוש ספרות ואולי ארבע, הנגד לא ייכנס למחנה. שלא יהיה לילדים של הנגד ספרים לבית הספר, ושהמח"ט לא ידאג שבשולחן החג של הפושע יהיה חסר אוכל, ושהחיילים שלו ישאלו את אבא שלהם למה חסר אוכל, הוא יגמגם ויגיד שזה בגלל שהוא עשה מעשה אסור". הנציב קבע שמדובר בהתנהגות שאינה ראויה מצד המפקד.

 

כיפת ברזל – ומה עם החיילים?

הנציב בריק התייחס גם לתנאי השירות הקשים של החיילים בסוללות "כיפת ברזל", כפי שנחשפו ב-ynet בחודשים האחרונים. הוא כתב שצה"ל נדרש לעשות כל שניתן כדי להבטיח לחיילים המשרתים מכוח חוק תנאי שירות בסיסיים, הולמים וסבירים, וגם לטפל בכל מפגע תברואתי כדי לשמור על בריאותו ועל בטיחותו של חייל שמשימתו לשמור על ביטחון המדינה ועל תושביה.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מחויב ללמוד את תוכני הדו"ח ביסודיות ובמקצועיות, להפיק את הלקחים המתבקשים

ולתקן את הדרוש תיקון. הרמטכ"ל בני גנץ מינה את סגנו, אלוף גדי אייזנקוט, לטפל בפערים שהועלו בדו"ח כחלק מתוכנית העבודה לשנה הקרובה. במהלך השבוע שעבר נפגש רא"ל גנץ עם נציב קבילות החיילים ושמע ממנו על המגמות העיקריות העולות מן הדו"ח. הנציב הדגיש בדו"ח מספר נושאים שזכו לטיפול ולשיפור מאז פרסום הדו"ח הקודם, בראשם יחסי 'ותיקות-צעירות' ו'זובורים', שפגעו בכבודם של חיילים וכיום מטופלים ביד קשה מצד המפקדים".

 

נציב הקבילות, האלוף (מיל') בריק, הוסיף: "אחד הנושאים המערכתיים שאנחנו מתעסקים בהם נוגע לקיצוץ בתשתיות שפוגע בסופו של דבר בכוח האדם ובמוטיבציה שלו. אם אני מוצא שבגלל בעיית תקציב יש חדר שירותים לא תקין, או שאוכל לא מסופק בזמן - אלה קווים אדומים. על נושאים מסוג זה לא עוברים לסדר היום. אני שמח להגיד שהצבא מתקן ומשפר.

 

"נושא נוסף שלא נכנס לדו"ח הוא עניין ה'צעירים-ותיקים' – תופעה שקיימת בצבא שנים ולפיה החייל הוותיק הופך את הצעיר למשרת שלו. התופעה הזו, מעבר לכך שהיא פוגעת בכבודו של האדם, פוגעת גם במוטיבציה שלו. זה פגע רע".

 

הוא התייחס לתלונות על אודות האלימות המילולית, ואמר שמדובר בעיקר במפקדים הצעירים. לדבריו יש לכך שלוש סיבות: "חוסר ניסיון,

חוסר כלים מתאימים שניתנים בהכשרות, וחוסר חניכה והדרכה".

  

בנושא האוכלוסיות חלשות, התמקד האלוף בריק בחיילים האתיופים. לדבריו "בקרב העדה אחוז המוטיבציה לשרת בצה"ל הוא הגבוה ביותר. מעל 85 אחוז מהם רוצים לשרת. אבל מנגד גם אחוז הנשירה הוא הגבוה ביותר. רציתי להבין למה זה קורה. אני בא ואומר לצבא: תשימו בכל יחידה מפקד או סגן מפקד, או אדם שתפקידו כמפקד, לרכז את הנושאים שקשורים ליוצאי אתיופיה שאין להם משפחות שיכולות לסייע להם".

 

בתגובה לתלונות החיילים בכיפת ברזל: "קיבלתי קבילות על תנאי שירות קשים. אני מוצא סוללות שיושבות על גבעה בנגב ללא תשתיות של כורכר, האוהלים עפים, בקיץ סופות חול, אין מקלחת כי היא לא עובדת שבועות, אין ארוחה חמה אחת ביום, לחובש אין מקום לטפל בחייל. אבל עכשיו העסק עובד. לדעתי לא היה צריך להגיע לזה בכלל".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
אילוסטרציה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים