טכנולוגיה 2013: הרובוט שהגיש לי סודה
מדפסות תלת ממד, סורקים תעשיתיים, הנדסה הפוכה ורובוט אחד שמכין משקאות - תערוכת טכנולוגיה 2013 נפתחה היום ותמשך עד ה-20 ליוני. בואו לראות את עתיד התעשייה
בתערוכת טכנולוגיה שנערכת כעת בגני התערוכה, הוצגו מגוון פיתוחים וטכנולוגיות לשלל תעשיות בארץ ובעולם. בין שלל כלי העבודה ומכשירי ההרכבה, מצאנו כמה פיתוחים מגניבים ביותר.
תדפיס לי חלון
חברת Easy 3D מציעה מדפסת תלת ממד לשוק העסקי אך גם לביתי, עם מדפסות בשם UP! Plus 2 ו-UP! mini. המדפסות משתמשות בפלסטיק מסוג ABS או PLA והן מסוגלות להדפיס בגודל 12 ס"מ מרובע או 14, תלוי בדגם. מדפסות תלת ממד הן לא משהו חדש, אך בישראל אין יותר מדי משווקים של המכשירים, וכרגע המחירים גבוהים למדי.
Easy 3D מציעה את דגם ה-Mini ב-7,254 שקל, ואת דגם ה-Plus 2 הגדול ב-9,945 שקל. לשם השוואה MakerBot משווקים את המדפסת שלהם בארה"ב במחיר 8,000 שקל לפני מסים ומשלוח. בעוד שיש לא מעט הבדלים בין המכשירים, מדובר בחיזוק לשוק המקומי שכן נכון לעכשיו, יש מעט מאוד דגמי מדפסות מסוג חבר-הפעל בישראל וכולן במחיר 8,000 שקל ומעלה.
גליל של פלסטיק ABS במשקל 700 גרם נמכר ב-216 שקל ומקבלים אחד במתנה עם כל דגם. הפלסטיק עצמו זמין בכל צבע. את אותו פלסטיק אגב אפשר גם למצוא ב-EBay, לא חייבים לקנות דווקא מהם. על פי החברה ההבדל המרכזי בין ABS לבין PLA הוא בשבריריות החומר, ה-ABS קצת יותר מוצק, ובנוסף הוא לא משאיר מין "שערות" בקצה ההדפסה אלא משטח יחסית חלק. לחומר המודפס ישנה טקסטורה גלית מאוד קטנה, שלאחר שיוף ידני קל ניתן לקבל גימור חלק לחלוטין.
המדפסת משווקת בעיקר לאלו שצריכים לייצר אבי טיפוס ורוצים לחסוך את העלות הגבוהה שבייצור. Easy 3D מתגאה במחיר של 20 שקל בממוצע לדגם של 100 גרם. אך במדפסות תלת ממד יש שימוש גם מחוץ לשוק המקצועי ולתחום הביתי ובמיוחד לבוני המודלים. חלונות, דלתות, או כל צורה מורכבת אחרת ניתנת לייצור עצמי במקום לרכוש במיוחד.
הרובוט שמכין משקאות
יאסקאוואה היא חברה יפנית המייצרת רובוטים לתעשיות שונות בעולם. אחד הרובוטים יוצאי הדופן שלה הוא ה-MOTOMAN SDA10. מדובר ברובוט דמוי אדם בעל 15 מפרקים שונים המסוגל לבצע פעולות מסובכות ועדינות. בהדגמה הרובוט תוכנת כדי למזוג לנו משקאות, אך הוא מסוגל לבצע כל דבר שבן אדם מסוגל לבצע - ללא הפסקה.
רובוט כזה נמכר במחר של כ-70 אלף דולר, ובהתחשב במה שהוא מסוגל לעשות ובעלות המתמשכת של אנשי מקצוע, המחיר מתחיל להראות הגיוני. הרובוט כבר נמצא במפעלים בישראל, כשבעולם הוא מככב לא רק בתעשייה, אלא דווקא בתחום הגשת המזון. רובוט המוטומאן גם יודע להרכיב כסא ולהגיש גלידה.
תכין לי אחד כזה בדיוק
אחת מאבני היסוד של התעשייה היא לאו דווקא חדשנות ומקוריות, אלא הנסה הפוכה. אותו תהליך שלוקחים את ההמצאה של המתחרה, ומבינים מה הוא עשה ואיך עשה את זה, ואז עושים כזה משלך. אחת הדרכים לעשות זאת היא עם סורק התלת ממד של גלובוס ציוד טכני.
מטרת הסורק שעולה כ-150 אלף יורו היא כפולה - בקרת איכות והנדסה הפוכה. אחת השיטות הנפוצות לבדיקת רמה ודיוק בייצור, היא נגיעה פיזית בנקודות מסוימות בפריט שיוצר, בעזרת רובוט ואביזר חישה ייחודי. הבעיה בשיטה הזו היא שהיא דורשת שהאובייקט ימוקם על משטח הבדיקה במדויק, אחרת התוצאות לא יהיו נכונות. מערכת הסריקה של גלובוס שכבר קיימת כמה שנים, מאפשרת לסרוק את העצם גם אם תחזיקו אותו בידכם.
תהליך הסריקה מסתיים בקבלת מודל מפורט מאוד של האובייקט. מכאן ניתן להשוות אותו לתכנון המקורי או פשוט להעתיק אותו ולייצר אחד כמוהו.