מענק הדיור יבוטל - רוכשי הדירות מסתערים
חלוקת מענקי הדיור לרוכשי דירה בפריפריה תסתיים בתחילת יולי, ונראה שהקונים מסתערים על דירות כדי להספיק לנצל את ההנחות. אבל בחריש, שנכלל ברשימת היישובים שבהם אמורים לקבל את המענק, גם מי שרכש דירה בזמן לא יקבל אותו - אם קנה דירה בעמותת רכישה ולא מקבלן. הקרב המשפטי בדרך
ראשי ערי הפיתוח והפריפריה שבתו הבוקר (ג') בשל כוונת הממשלה לבטל את מענקי הדיור (מכונים מענקי מקום), הניתנים לרוכשי דירות בפריפריה. השביתה נערכה בעקבות הפרסום בסוף החודש, לפיו חלוקת המענקים תחודש באופן זמני למשך חודש בלבד - זאת לאחר שהאוצר החליט לבטל את המענק כליל.
עוד כתבות בערוץ הנדל"ן :
- הפנטהאוז היקר בישראל: "תמיד יהיה מי שישלם"
- פשרה בי-ם: 100 אלף שקל מענק על דירות מקבלן
- דיור בר-השגה בת"א: החל מ-1,100 ש' בחודש
נזכיר כי ביולי 2011 התקבלה החלטת משרד השיכון לתת מענק בסך 100 אלף שקל לרוכשים דירה ראשונה ברשימה מוגדרת של ערים בפריפריה, מתוך רצון להקל על זוגות צעירים וכן לעודד את התפתחות הערים הללו בבנייה רוויה. אולם בחודשים האחרונים האוצר הורה לבנקים להפסיק את המענקים, במסגרת הגזירות הכלכליות.
מדובר, בין היתר, ביישובים אופקים, בית שאן, בועיינה-נוג'ידאת, דימונה, טבריה, חורה, ירוחם, כרמיאל, כפר מנדא, מגדל העמק, מעלות תרשיחא, יפיע, מצפה רמון, נהריה, נחף, נצרת, נצרת עילית, נתיבות, סח'נין, עכו, ערד, צפת, קריית שמונה, רהט, שדרות, חצור הגלילית, אל-סייד, שלומי וחריש.
הניסיונות להיאבק בממשלה לא מותירים את הרוכשים אדישים, אך נראה כי הם גם לא ממש מתכוונים לחכות לתוצאות. "ביטול המענק מאיץ באנשים ששוקלים לרכוש דירות, לבצע את הרכישה כבר בזמן הקרוב ולהרוויח את המענק", אומר ל-ynet עמיר רחלבסקי, בעלים ומנכ"ל חברת הבנייה גרופית, הבונה מאות יחידות דיור בפריפריה.
כך, למשל, מוסיף רחלבסקי כי באחד הפרויקטים של החברה בעכו נמכרו פי 3 דירות מאשר בחודשים קודם לכן. מתחילת החודש נמכרו 9 יחידות דיור, ולפי החברה עוד מספר משפחות עתידות לחתום על חוזי רכישה. דירת 4 חדרים בפרויקט עולה החל מ-845 אלף שקל לפני ההנחה הניתנת באמצעות המענק. "אין לזלזל במענק של עשרות אלפי שקלים - לפעמים מדובר בסכום קריטי שעלול להביא לנסיגה מההחלטה לרכוש דירה", מסביר רחלבסקי.
חריש: הקרב המשפטי בדרך
אמש אושר בקריאה ראשונה תקציב המדינה, הכולל שורה של קיצוצים, ובהם גם ביטול מענק מקום. זאת לאחר שתחילה דווח כי המענק יבוטל תוך ימים ספורים ויחול רטרואקטיבית על מי שכבר רכש דירה, ואז בסוף החודש הגיעו האוצר ומשרד השיכון לסיכום כי המענק יחול עד תחילת יולי. בכך ניסו בממשלה להרגיע ציבור של אלפי רוכשים שהסתמכו על אותו מענק ורכשו דירה.
למרות זאת, במצב הנוכחי, יש כאלה שלא יזכו למענק למרות שרכשו את הדירה לפני חצי שנה ויותר. מדובר בעיקר ברוכשי דירות דרך עמותות, כפי שנעשה בחריש. כדי ליהנות מהמענק, העמותות צריכות לרכוש את הקרקע, להציג תעודת זכאות לכל חבר בעמותה, להציג היתרי בנייה ולהעמיד ליווי בנקאי לפרויקט - אולם עמידה בתנאים אלו למרבית הרוכשים בחריש אינה אפשרית.
מדוע? משום שראשית, הוראות המעבר קובעות כי רכישת הקרקע בעמותות אמורה להיות עד 22 במאי, ורק עמותות בודדות עומדות בתנאי זה (בהן נאות חריש ונאות חנן). בפועל, לפי הודעת משרד השיכון הרכישה יכולה הייתה להתבצע עד אמצע חודש יולי. בנוסף, טרם הוצאו היתרי בנייה - וכעת אלו נמצאים במרוץ סביב השעון לעמוד במשימה.
עו"ד יעקוב וינרוט, המייצג את עמותות חריש בנושא, פנה לשר האוצר, יאיר לפיד, ולשר הבינוי והשיכון, אורי אריאל, במכתב התראה לפני פתיחה בהליך משפטי נגד המדינה. "ביטול מענקי המקום", נכתב, "הוא הפרת חוזה בין המדינה לרוכשים וניסיון התעשרות על חשבונם".
עוד צוין במכתב כי במסמכי המכרז של משרד השיכון ומינהל מקרקעי ישראל, נכתב כי המענק יהווה כ-20% מעלות דירה בחריש, ולכן הוא "מהווה משקל מכריע, הן לגבי ההחלטה לגשת למכרז בחריש, והן לגבי ההצעה שנתנו מרשתנו במסגרתו. אלמלא המענק, ההצעות שהיו מציעות מרשתנו היו שונות תכלית השוני ונמוכות בהתאמה".
"כל שינוי החלטה צריך להיעשות בחשיבה מושכלת, שאחרת הדבר עשוי להמיט פגיעה כלכלית אנושה של עשרות משפחות שהסתמכו על התחייבויות הממשלה", הוסיף ישראל זעירא, בעלים ומנכ"ל חברת באמונה השותפה למאבק הציבורי להשבת מענקי המקום בפריפריה. "בהתנהלות זו, נראה כי הממשלה מנסה להתעשר על חשבון רוכשי הדירות, מתוך מודעות שהדבר עשוי לפגוע בהם".
איריס הרפז-קיי, רוכשת בחריש ממטה המאבק להשבת מענק הפריפריה, אמרה כי "שר האוצר מתייחס אחרת לזכאי מענקים שקנו דירה מקבלן, ולזכאים שרכשו בעמותת ובקבוצות רכישה. תמוה בעיניי שלפיד מטיב עם קבלנים ומתייחס אחרת לאנשים הזכאים למענק ורכשו דירות דרך עמותות וקבוצות רכישה. המדינה עושה הכל על מנת לפגוע בזכאי המענק, ונאחזת בענייני פרוצדורה, למרות שאנחנו רכשנו את הדירות כאשר המענק היה בתוקף והסתמכנו עליו".