שתף קטע נבחר

רוקחים את העתיד: בני נוער מפתחים תכשירים רפואיים

איך יוצרים תרופה? אילו חומרים כימיים מסתתרים בתוך כדור נגד כאבים והאם נוכל, בעתיד הלא רחוק, להשתמש בתרסיס לאף כדי להוריד את לחץ הדם? במסגרת תכנית"רוקחים עולם" מגלים בני הנוער את סודות עולם הפרמצבטיקה וממציאים תרופות ותכשירים שאולי נראה על המדף בבית המרקחת בעוד כמה שנים

מרחתם פעם קרם הגנה ותהיתם מה יש בו שמגן עליכם?  חשבתם פעם על החומרים הקיימים בתוך כדור נגד כאב ראש ואיך הם פועלים עלינו? במסגרת תכנית "רוקחים עולם", נחשפים בני נוער לעולם הפרמצבטיקה - מדעי הרוקחות - ולומדים כיצד אפשר להמציא תרופות ומוצרים שיקלו על מליוני אנשים.

 

 

המפגש שלנו עם תרופות מתרחש ביום-יום כשאנחנו חשים ברע, החל מכאב ראש ועד לצורך באנטיביוטיקה ותרופות חזקות יותר. בעיני רובנו מדובר בכדור קסם שעוזר לנו, אבל בעיני התלמידים שמצטרפים לתכנית, מדובר ברצון לשנות את עולם. הם מדברים על הגשמת חלום לעזור להרבה אנשים ולפתור בעיות רפואיות, חושבים צעד אחד קדימה על עתיד שבו לא יצטרכו לחשוש מזריקות, ובדיקות רפואיות יהיו חלק בלתי נפרד מחייהם של אנשים.

 

חושבים איך להקל על ילדים חולים - ערכת ה-EASYINS (פירוט בהמשך) ()
חושבים איך להקל על ילדים חולים - ערכת ה-EASYINS (פירוט בהמשך)

 

תכנית "רוקחים עולם", שפותחה על בסיס שיתוף הפעולה בין "תעשיידע" לחברת פריגו ישראל, נולדה בעקבות החזון של רפי לבל ז"ל להשפיע על הקהילה והנוער ולקרבו לתחום התעשייה, המדע והטכנולוגיה. במסגרת הפרויקט, שהתקיים בעשר כיתות ט' באזור הנגב, למדו התלמידים תכנים מגוונים במסגרת קורס שהתקיים אחת לשבוע.

 

כתבות נוספות בערוץ הבריאות

 

בקורס נלמדו נושאים הקשורים בעולם הרוקחות, החל מתהליך פיתוח מוצר בתחום, וביניהם שלב זיהוי הצורך, תהליך פיתוח של מוצר בתעשייה הפרמצבטית,

תהליכי ייצור בתעשייה, עולם הכימיה ועוד. בסוף הקורס הציגה כל קבוצה פיתוחים חדשים, תוצר של העבודה המעשית שעברו במהלך השנה ונערכה תחרות בין המוצרים השונים.

 

האמברלאף  - ספוגית מיוחדת לספיגת דימומים מהאף - מימין לשמאל: יארא אנדראויס, דביר סימנוביץ, זיו אברהם, נעם יואלי, אפרת לויטס, ורוני לוי (ביה"ס המקיף עומר) ()
האמברלאף - ספוגית מיוחדת לספיגת דימומים מהאף - מימין לשמאל: יארא אנדראויס, דביר סימנוביץ, זיו אברהם, נעם יואלי, אפרת לויטס, ורוני לוי (ביה"ס המקיף עומר)

 

טוהר וייס, תלמידת כיתה ט' ממקיף עומר (קבוצתה זכתה במקום ה-3) מספרת: "שני ההורים שלי רופאים ותמיד רציתי לעסוק בתחום שקרוב למה שהם עושים, הפרויקט הזה מבחינתי הוא הגשמת חלום כי הצלחתי לחשוב על פתרון שיעזור להרבה מאוד אנשים בעתיד."

 

זיו אברהם, תלמיד כיתה ט' ממקיף עומר (קבוצתו הייתה בין 10 הקבוצות הטובות): "הופתעתי לגלות כמה זמן לוקח לפתח תרופה בתעשייה, היום ברור לי שהתהליך לא פשוט כלל ושהוא נמשך יותר מ-10 שנים. התפקיד שהמהנדסים במפעל עושים הוא חשוב מאוד ואני אשמח לעשות אותו גם בעתיד."

 

במשובים שנערכו לאחר סיום הקורס, נשאלו התלמידים בנוגע למגמות אותם צריכים לבחור בתיכון ונראה שההיענות למגמות כימיה, ביולוגיה, פיזיקה ומדעים גדלה ואכן התלמידים שוקלים להצטרף למגמות אלו. מכך, נראה כי התכנית משיגה את המטרה שלה ותורמת להגברת העניין והמשיכה של תלמידים צעירים אל המקצועות הללו.

 

להלן שלושת המקומות הראשונים בתחרות: 

 

הקבוצה המנצחת - קבוצה מס' 3: BPM: תרסיס יחודי לאף המכיל את החומר הפעיל בעלי עץ הזית להורדת לחץ דם. התרסיס מאפשר הגעה של החומרים הפעילים אל המטרה מהר יותר. הרעיון הגיע מתוך ההיכרות עם עץ הזית, הסגולות שלו וההתמחות ברפואה הטבעית של המגזר הבדואי. חברי הקבוצה התייעצו עם ד"ר חליל אבו גנים מפריגו, שאישר להם את התכנות הרעיון. לאחר מכן הם נפגשו עם ד"ר כאייד מבית החולים סורוקה בבאר שבע להתייעצות נוספת.

 

הוסבר להם שתרסיס יהיה יעיל יותר מתרופה ללחץ דם גבוה מכיוון שהוא מסוגל לאתר מהר יותר את המטרה בגוף בהשוואה לכדור (ריריות באף בהשוואה לספיגה בכליות שלוקחת יותר זמן).

 

שמות חברי הקבוצה: חוסאם אבו פריח, כרם אלזיאדנה, עזאלדין אלפראונה, סבאח אבו קודר, מרוא אבו עגאג.

 

חברי הקבוצה המנצחת ()
חברי הקבוצה המנצחת

  

מקום שני - קבוצה מס' 4: EASYINS: הקבוצה המציאה הערכה לסוכרת. ההמצאה באה מתוך תחושת הזדהות עם ילדים חולי סוכרת שנאלצים להזריק לעצמם אינסולין בדרך שהיא אינה משאבה. היה מאוד לא פשוט לחשוב כיצד לייעל זריקה, אך הילדים יצרו ערכה והתייחסו לשני דברים מרכזיים בפיתוח: עיצוב המוצר כידידותי לילדים באמצעות עיצוב האביזרים הנלווים באופן שקרוב לילד ( דמויות מצוירות, צבעים וכד'). כמו כן, צורפו לערכה מדבקות מאלחשות שנועדו להקל על הכאב שבהזרקה.

 

שמות חברי הקבוצה: רון קראט, מירב גרנדר, רעות כולצקר, גיא וקנין, להב אלבז.

 

מקום שלישי - קבוצה מס' 10: UMBRELLAF: קבוצה זו יצרה מעין אטמי אוזניים, רק לאף - האמברלאף מסוגל לספוג דימומים מהאף. דבר שקורה להרבה ילדים בבתי הספר. לכן, ניסו התלמידים לחשוב על פתרון. חברי הקבוצה מצאו חומרים אשר סופגים נוזלים וחשבו כיצד הצורה של האמברלאף צריכה להיות ולהתאים אותה לצורת האף.

 

שמות חברי הקבוצה: אפרת לויטס, זיו אברהם, יאר אנראויס, נעם יואלי, דביר סימוניץ, רוני לוי, ירין בן עברי, שלומציון שרבף.

 

(צילומים: אור אשטמקר)

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
IceStick - להקל על כאבים בעזרת קירור וגם להיראות קול
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים