שתף קטע נבחר

 

ועכשיו, איראן חוגגת מונדיאל: 'ניצחון שני בשבוע!'

שלושה ימים אחרי שאלפים יצאו לרחובות לחגוג את בחירת חסן רוחאני לנשיא, האיראנים שוב צופרים ורוקדים בכיכרות: נבחרתם הדהימה 0:1 בדרום-קוריאה ועלתה למונדיאל. "אחרי 8 שנים קשות, 2 ניצחונות בשבוע. זה בדיוק מה שאנחנו צריכים - תקווה"

רחובות טהרן התמלאו הערב (יום ב') בפעם השנייה בתוך שלושה ימים באלפי חוגגים. הפעם לא היו אלה תומכי הרפורמיסטים המציינים את ניצחונו בבחירות של המועמד המתון יחסית חסן רוחאני, אלא אוהדי כדורגל שצפרו, שרו ורקדו בעקבות העפלתה של איראן, ממש ברגע האחרון, למונדיאל שייערך בברזיל בשנה הבאה. "אני מרגיש כאילו אללה עונה על כל תפילותינו בבת אחת", אמר נאסים, בן 24 מטהרן. "זה התחיל בנשיא חדש, נשיא שונה, ועכשיו המונדיאל".

 

עוד חדשות מהעולם :

 

רק בליל שבת האחרון, כאמור, יצאו אלפי איראנים לרחובות כדי לחגוג את ניצחונו הלא-צפוי בבחירות לנשיאות של חסן רוחאני, איש דת שקיבל את תמיכתו של המחנה הרפורמיסטי (המתון יותר) באיראן, והבטיח לקדם יחסים טובים יותר עם העולם ולהרחיב את חופש הביטוי הניתן לאזרחים. רבים הצביעו לו בתקווה שיביא לריכוך הסנקציות הבינלאומיות המוטלות על איראן בשל תוכנית הגרעין שלה, ולהחייאת הכלכלה המקומית הסובלת מאינפלציה ומשיעורי אבטלה גבוהים.

 

האיראנים חוגגים עלייה בדרום-קוריאה. חוזרים אחרי 8 שנים (צילום: AP) (צילום: AP)
האיראנים חוגגים עלייה בדרום-קוריאה. חוזרים אחרי 8 שנים(צילום: AP)

שאגות הניצחון בטהרן. "סוף סוף משהו שיאחד אותנו" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שאגות הניצחון בטהרן. "סוף סוף משהו שיאחד אותנו"(צילום: AFP)

דגלים וצפירות ברחובות. "נראה לי שמתנו ואנחנו בגן-עדן" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דגלים וצפירות ברחובות. "נראה לי שמתנו ואנחנו בגן-עדן"(צילום: EPA)

 

רוחאני בן ה-64, שלו יש קשרים טובים עם המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי אבל ניחן בסגנון פייסני ורך יחסית, מיהר להצטרף לחגיגות. "ברכות לעם היקר שלי לרגל ההעלאה למונדיאל 2014 בברזיל", כתב בחשבון הטוויטר שלו, "אני כל כך גאה בנבחרת הלאומית שלנו!". זמן קצר אחר-כך הצטרף גם חמינאי עצמו, בן 73, לברכות: "ניצחונה של נבחרת הכדורגל שימח את העם, ובמיוחד את אוהדי הספורט. אני מודה לאלה שהפכו זאת לאפשרי".

 

איראן העפילה למונדיאל אחרי ניצחון מפתיע בחוץ 0:1 על דרום-קוריאה החזקה. ערב המחזור הנועל של בית המוקדמות האסייאתי דורגה איראן שנייה בבית, נקודה אחת אחרי דרום-קוריאה ושתיים לפני אוזבקיסטן השלישית. היא ידעה שתיקו בדרום-קוריאה יספיק לה, כל עוד אוזבקיסטן לא תנצח את קטאר במשחק המקביל בהפרש של יותר משלושה שערים. האוזבקים דרסו את הקטארים 1:5, אבל שער של רזא גוצ'נג'אד האיראני בדקה ה-60 נתן לנבחרת איראן את הניצחון המדהים בדרום-קוריאה - ואת ראשות הבית.

 

איראנים חוגגים את העלייה - גם עם וובוזלות:

 

וככה נראה (ונשמע) השער שלקח את איראן למונדיאל:

 

"נתנו הופעה גדולה של רוח קבוצתית וניצחנו", אמר מאמן נבחרת איראן הפורטוגלי קרלוס קירוש, "היינו עדיפים מבחינה טכנית". לאיראן לא תהיה זו הופעה ראשונה במונדיאל: היא כבר הופיעה במונדיאל 2006 בגרמניה, שם הודחה בשלב הראשון, ובמונדיאל 1998 בצרפת שאף שגם בו הודחה בשלב המוקדם, ממנו היא לפחות חזרה הביתה עם ניצחון זכור במיוחד על היריבה הגדולה ארה"ב. לפני ארבע שנים נכשלה איראן בניסיונה לעלות למונדיאל, ואז האווירה הייתה אחרת לחלוטין: למשחק המוקדמות המכריע - גם כן בדרום-קוריאה - עלו השחקנים האיראנים עם סרטים ירוקים לאות מחאה על הזיוף לכאורה של הבחירות שנערכו ימים אחדים לפני כן לטובת מחמוד אחמדינג'אד.

 

אנדרניק טאימוריאן מנבחרת איראן בסיום המשחק (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
אנדרניק טאימוריאן מנבחרת איראן בסיום המשחק(צילום: Gettyimages)

גם המנהיג העליון חמינאי בירך: "תודה למי שאחראי לזה!" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גם המנהיג העליון חמינאי בירך: "תודה למי שאחראי לזה!"(צילום: AFP)

קריאות "איראן! איראן!" של החוגגים בטהרן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קריאות "איראן! איראן!" של החוגגים בטהרן(צילום: EPA)

 

בטהרן התכנסו היום בצהריים איראנים רבים לצפות במשחק במסעדות ובבתי הקפה, בציפייה לבשורה הגדולה. עם השריקה לסיום פרצו ברחובות הבירה ובערים נוספות במדינה חגיגות ספונטניות שכללו ריקודים, הנפת דגלים וצפירות מכוניות. בטלוויזיה הממלכתית שודרו תמונות שבהן נראו אנשים מוחאים כפיים וצועקים "איראן! איראן!", וגם לאינטרנט הועלו סרטוני וידאו מהחגיגות.

 

גם ברחבי מפרץ דובאי התקבצו איראנים כדי לצפות במשחק המכריע בבארים ובמסעדות, ושאגו כשאיראן עלתה ליתרון למרות שליטה

מוחלטת של דרום-קוריאה במגרש. "היו לנו ימים קשים בשמונה השנים האחרונות", אמר חוסיין, סטודנט בן 21. "שני ניצחונות בשבוע יכולים לתת לעם בדיוק את מה שהוא צריך עכשיו - תקווה. אחרי הרבה זמן לאיראנים יהיה שבוע מתוק מאוד. הניצחון הזה יסייע לאחד את העם, מפני שהנבחרת הלאומית שייכת לכל המדינה".

 

חגיגות נרשמו גם ברשתות החברתיות. "אני חושב שכולנו מתנו ושעכשיו אנחנו בגן עדן. שאללה יברך את נשמותינו", כתב אחד הגולשים בפייסבוק. גולש אחר כבר חושב על המונדיאל בברזיל בשנה הבאה: "עכשיו זה זמן הסמבה - בסגנון איראני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
חגיגות איראן טהרן עלייה ל מונדיאל נבחרת כדורגל
צילום: EPA
מומלצים