הכירו את הטייסת הקרבית היחידה בפקיסטן
עיישה פארוק, בת 26, הייתה צריכה להתווכח עם אמה כדי להתגייס לחיל האוויר. היום היא טייסת קרב שמתחרה עם עמיתיה בהפצצות מדויקות. "בחברה שלנו רוב הבנות לא חושבות אפילו על לעשות משהו כמו להטיס מטוס"
כיסוי הראש בצבע ירוק זית מבצבץ מהקסדה, עיישה פארוק מחייכת בשעשוע כשהיא נשאלת לגבי תחושתה כאישה הטייסת המוכנה לקרב היחידה בפקיסטן. פארוק, בת 26, ממחוז פונג'אב, היא אחת מ-19 נשים שהפכו לטייסות קרב בחיל האוויר הפקיסטני בעשור האחרון – יש עוד חמש טייסות קרב כיום, אך הן עדיין לא עברו את המבחנים האחרים, שיכשירו אותן לקרב אווירי.
נשים אמריקניות לקרבי: "ימי רמבו הגיעו לסיומם"
"אני לא מרגישה שונה. אנחנו עושים את אותם הדברים, אותן ההפצצות המדויקות", סיפרה פארוק על הפעילות שלה ושל עמיתיה הגברים בבסיס מושאף שבצפון המדינה, שם מונחים בשורות ראשי נפץ, בחום של 50 מעלות.
בשנים האחרונות, עם השינוי בתפיסות לגבי נשים בפקיסטן, הצטרפו יותר ויותר מהן לכוחות הביטחון הפקיסטניים. "בגלל הטרור ובגלל המיקום הגיאוגרפי שלנו חשוב מאוד שנשמור על ערנות ונהיה מוכנים לכול", אמרה פארוק, בהתייחסה לפעילות הטליבאן הפקיסטני ולעלייה החדה באלימות עדתית. בנוסף, הפקיסטנים צריכים להתחשב בביטחון המעורער באפגניסטן השכנה, שאותה עוזבים הכוחות הזרים, ובמערכת היחסים המתוחה עם שכנתם הגרעינית, הודו.
לפני שבע שנים, נדרשה פארוק להתעמת עם אמה האלמנה כשאמרה לה שברצונה להצטרף לחיל האוויר. "בחברה שלנו רוב הבנות לא חושבות אפילו על לעשות משהו כמו להטיס מטוס", אמרה.
גורמים בחיל האוויר מעידים כי הלחץ החברתי מונע אפילו מחלק מהנשים שהצטרפו לחיל להמשיך להכשרה קרבית. הן מטיסות מטוסים איטיים יותר ועוסקות בהטסת חיילים וציוד ממקום למקום ברחבי המדינה הגרעינית המונה 180 מיליון תושבים.
בדרך כלל העולם שומע על המשטר השמרני באזור השבטי בגבול אפגניסטן, שם אונס ורצח נשים והתעללות בהן נחשבים לסוג של עשיית צדק. זוהי תעודת עניות לניסיונה של פקיסטן להגן על זכויות נשים. אבל הנשים עצמן הופכות יותר ויותר מודעות לזכויותיהן – והתגייסות לחיל האוויר היא אחד משיאי ההעצמה.
"עוד ועוד נשים מצטרפות עכשיו", אמר נסים עבאס, מפקד כנף בטייסת 20, שמורכבת מ-25 טייסים, ופארוק ביניהם. היא טסה במטוסי F-7PG מתוצרת סין.
"זה פחות טאבו, היה שינוי באופן החשיבה של האומה, של החברה", סיפר עבאס. כ-4,000 נשים משרתות כיום בכוחות הביטחון של פקיסטן, רובן בעבודות משרדיות ורפואיות. אבל בעשור האחרון הוצבו נשים כסוכנות סמויות בטיסות מסחריות,
וכמה נבחרות משרתות ביחידת העילית ללוחמה בטרור. כמו רוב החיילות בעולם, גם על החיילות הפקיסטניות עדיין נאסר ללחום בשדה הקרב.עבאס אמר כי כיום משרתות 316 נשים בחיל האוויר, לעומת 100 בלבד לפני חמש שנים.
"בפקיסטן, חשוב מאוד להגן על החזית בגלל הטרור, וחשוב לכולם להשתתף בכך", אמרה מהנדסת המטוסים אנאם חסן, לפני שתחבה את צמתה השחורה הארוכה מתחת לכובע מצחייה והמשיכה לעבוד על מטוס F-16, "רק שלקח קצת זמן לחיל האוויר לקבל את זה".