המדינה תגדיל המיסוי על הגז שיימכר לחו"ל
ביום ראשון תתבקש הממשלה לאשר מכירה של 40% מעתודות הגז של ישראל לחו"ל. באותה הזדמנות, יאשרו השרים שיטת חישוב חדשה של גובה התמלוגים, אשר תשווה את שיעור המס על יצוא גז למס על מכירתו ללקוחות בארץ
הממשלה תאשר יצוא גז, אך תגדיל את המיסוי. על פי הצעת המחליטים שתוגש לממשלה ביום ראשון, המיסוי על מכירת גז לחו"ל ייקבע לפי המחיר הסופי לכל לקוח ולא לפי המחיר שבו נמכר הגז לישראל. כתוצאה מכך, התמלוגים שתשלמנה חברות הקידוח על גז שיימכר לחו"ל יגדלו.
אתמול הודיעו ראש הממשלה ושרי האנרגיה והאוצר, כי החליטו לאשר יצוא של 40% מעתודות הגז של ישראל. ההחלטה לוותה בביקורת ציבורית רבה, בין היתר על רקע העובדה ששיטת חישוב התמלוגים יוצרת העדפה ברורה של חברות הקידוח ליצוא על פני מכירה לשוק המקומי.
החוק למיסוי רווחי נפט וגז, שנחקק בשנת 2011 בעקבות עבודתה של ועדת ששינסקי, קבע כי חברות הקידוח ישלמו 12.5% תמלוגים ובנוסף לכך מס בשיעור מדורג: לאחר שירוויחו 150% מסכום ההשקעה הראשונית שלהן (כלומר יחזירו את ההשקעה וירוויחו עוד 50% ממנה) יתחילו החברות לשלם למדינה 20% מס בנוסף לתמלוגים של 12.5%. אחר כך יעלה המס בהדרגה עד שיגיע לרמה המקסימלית של 50% כאשר ירוויחו החברות 230% מההשקעה הראשונית.
על פי שיטת חישוב התמלוגים שקבע החוק, התמלוגים יחושבו בהתאם למחיר שמשלמים הלקוחות בישראל. לכן, כל מכירה של גז ללקוח בחו"ל במחיר גבוה יותר, מאפשרת לחברות הקידוח לשלם פחות מסים ותמלוגים.
הצעת המחליטים שתובא לאישור הממשלה ביום ראשון, קובעת כי יש לתקן את החוק כך שבמכירת גז ללקוח בחו"ל, יחושבו הרווחים מהמכירה, לפי המחיר הסופי ללקוח. בכל מקרה, קובעת ההצעה, התמלוגים שישולמו על רווחים מייצוא גז לא יהיו נמוכים יותר מהתמלוגים על מכירת גז ללקוחות בישראל.
עוד קובעת ההצעה, כי חברות הקידוח לא יוכלו ליהנות מהטבות מס הנובעות מהחוק לעידוד השקעות הון, על אף היותן מפעל מייצא. החלטה זו עולה בקנה אחד עם התיקון שהוכנס לחוק בשנת 2007, שקבע כי כל פעילות כלכלית שקשורה בהפקת רווחים מאוצרות טבע של מדינת ישראל, לא תזכה להטבות במסגרת החוק.