קייטנה: סכנה או חוויה? מדריך להורים
רגע לפני עונת הקייטנות: מה לבדוק בטרם תשלחו את ילדיכם לקייטנה? מדוע לא להסתפק בביטוח בסיסי? ולמה לא ללכת על ההצעה הזולה ביותר? במסגרת פרוייקט משפחה בצמיחה - מדריך להורים
החופש הגדול כבר הגיע. אמנם לא לכל התלמידים, אך גם לבתי הספר היסודיים הוא נמצא במרחק נגיעה.
כמה עולה החופש עם הילדים? תכינו 10,000 שקל
כמו בכל קיץ, הצורך במציאת עיסוק חוויתי לתלמידים בחופשה, מביא לא מעט הורים לשלוח את ילדיהם לקייטנה.
שיקולי הבחירה של הקייטנה מכיוונם של הילדים, מתמקדים בעיקר בצד החברתי והחווייתי המשווק מכיוונם של מארגני הקייטנה. ההורים, בדרך כלל, נכנעים לרצון ילדיהם, תוך שהם משווים מחירים בין חלופות. מסתבר, שרישום לקייטנה היא עניין שיש לתת עליו שתומת לב הרבה יותר משמעותית.
מה שבטוח, ביטוח
התחרות על ליבם של ילידי האייפד והגלקסי, כבר מזמן לא מסתכמת במשחקי כדור או שעשועי יצירה. לא מעט מהקייטנות משלבות ספורט אתגרי- כדוגמת טיפוס הרים, רכיבה על סוסים, אומגות, ספורט ימי ומה לא.
אך עם רמת ההנאה שבפעילויות אלו, עולה גם רמת הסיכון שבהן. "הורים במקרים רבים כלל לא בודקים האם הקייטנה מבוטחת וילדם מכוסה", אומר עו"ד גיל מיכלס, מומחה בתחום הנזיקין והביטוח לדבריו, בטרם הורים שוקלים להכניס את ילדיהם לקייטנה מומלץ שיבדקו עם מארגני ומפעילי הקייטנה האם קיימת פוליסת ביטוח בתוקף, ומה היא כוללת. ולא יסתפקו רק במענה חיובי אלא יבקשו להמציא את הפוליסה לידיהם על מנת שיבחנו את הימצאותה ואת פרטיה.
"במקרה שהקייטנה לא מבוטחת ייאלצו הילד והוריו לתבוע את מפעילי הקייטנה במקרה של אסון, ובכך להיגרר להליכים משפטיים סבוכים ולהסתכן בכך שמפעילי הקייטנה הנתבעים אינם בעלי יכולת פירעון".
"חשוב לדעת", מדגיש, מיכליס כי "במקרה של ילדים בגיל בתי ספר וגני הילדים- כולם מבוטחים בביטוח תלמידים, גם בעת חופשות, כולל חופשת החופש הגדול. וזאת ללא קשר לשאלה האם הילד אשם בפציעתו אם לא. עם זאת, הסכומים המשתלמים במסגרת ביטוח זה הם נמוכים ביותר ולרוב אינם מספיקים לכיסוי הוצאות רפואיות. הפיצוי יינתן לתלמיד המבוטח עבור נזק גופני שנגרם לו, לרבות במקרה של מוות".
יש רישיון?
עורכי הדין ורד כהן ורענן בר-און, שטיפלו בתביעות גוף של ילדים שנפגעו בקייטנות, ממליצים לשים לב למספר דגשים נוספים שחשוב לתת עליהם את הדעת, בטרם נרשמים לקייטנה:
יש לבדוק האם הקייטנה פועלת על פי רישיון עסק. קייטנות רבות מאוד פועלות ללא רישיון וללא כל פיקוח של משרד החינוך. קייטנה היא עסק הטעון רישוי, וכל מפעיל קייטנה חייב לקבל אישורים מהרשות המקומית וממשרד החינוך.
מתן רישיון משמעו ביצוע בדיקות מקדימות בתחומי הביטחון, הבטיחות והתברואה. קייטנה שאינה פועלת על פי רישיון עסק כחוק – מסכנת את שלומם וביטחונם של הקטינים.
מתן רישיון עסק מלווה גם בהמצאת אישורים בדבר ביקורת בטיחותית כנדרש, הנהגת סידורי אבטחה נאותים ושמירת תנאי תברואה תקינים, וכן קיום נוהלי משרד החינוך הנוגעים לקייטנות.
מדריכים עם דיפלומה
בתפקיד מדריך מקצועי יכול לשמש רק אדם בעל הכשרה ותעודה מוכרת בתחום שהוא עתיד להדריך. יש לבדוק עם מפעילי הקייטנה האם ברשותם תעודות של מדריכים מקצועיים. כל מפעיל קייטנה נדרש לעבור השתלמות מטעם משרד החינוך, וישנן קייטנות בהן נדרשות הסמכות גבוהות מכך. בין היתר, יש צורך לבדוק האם מנהל הקייטנה מוסמך כנדרש.
בידקו האם יש בקייטנה אחראי בטיחות, מהם הסדרי הבטיחות בקייטנה, הן לגבי פעילות במקום והן לגבי פעילות מחוצה לו. כמו כן, יש לבדוק האם סידורי האבטחה אכן מבוצעים בפועל.
בידקו האם הקייטנה ערוכה לספק שירותי עזרה ראשונה, האם יש ליווי של חובשים בעת יציאה מהקייטנה, האם המפעילים מודעים לפעולות אותן יש לבצע בעת פציעה או חבלה של הילדים, ומה זמינות שירותי העזרה הראשונה במקרי חירום.
קראו את האותיות הקטנות, תחסכו הוצאות מיותרות
לעתים, האותיות הקטנות בחוזרי הקייטנה או בטופסי הרישום לקייטנה – מעקרות מכל תוכן ממשי את מה שמובטח. הקייטנות שומרות לעצמן את הזכות לשנות את התוכניות המפתות המוצעות על ידן, ובכך למעשה עלולות להרוויח סכומי עתק בעוד הן אינן "מספקות את הסחורה" המובטחת.
אם אינכם רוצים למצוא עצמכם במצב בו ילדכם "מבלה" בקבוצות ענק, המונעות ממנו להפיק את המירב מפעילויות הקייטנה, דאגו לקבל התחייבות למספר הילדים המקסימלי בכל קבוצת גיל.
בנוסף, יש לבדוק את מספר המדריכים שהוכשרו והוסמכו בתחום כדי למנוע מצב בו מדריך מבוגר אחד אחראי על עשרות קייטנים, (החוק קובע כי יחס של מדריך אחד לכל 25 ילדים).
מי הנהג שלנו?
בקייטנות המציעות שירותי הסעה, יש לבדוק כיצד מתבצעת ההתקשרות עם חברת ההסעות (מארגני הקייטנה מול חברת ההסעות, או ההורים מול חברת ההסעות). אם האחריות מוטלת על ההורים, יש לבחון בשבע עיניים את זהות הגורם המסיע, עברו בתחום נהיגה – בכלל, והסעת ילדים - בפרט.
עוד יש לבחון את הכיסוי הביטוחי, היקפו ותוקפו, בכל הנוגע לביצוע ההסעות. בנוסף, יש לבדוק האם מתבצעת הקפדה על הסעה על פי חוק (למשל – לא להסיע ילדים מעל המספר המותר ברישיון הרכב וברישיון הנהג, מתוך כוונה לחסוך בעלויות ההסעה).
יש לבדוק מי הם הנהגים בחברת ההסעות, והאם הם מודעים לאחריות הכרוכה בתפקידם, החל מנהיגה זהירה וכלה במיקום מדוייק של איסוף והורדת הילדים, וכיצד עליהם לנהוג במידה ובנקודת האיסוף לא הגיע מבוגר ליטול את הילד.
צרכנות חכמה: לא ליפול לתחבולות שיווק
מעבר לעריכת בדיקות משפטיות, יש לקחת בחשבון שכדאי ורצוי לבצע מספר בדיקות צרכניות בסיסיות, על מנת לקבל כמה שיותר ולהימנע מגלגול של הוצאות נלוות על ההורים: האם קיימים מספיק שטחים לפעילויות, מה משך הקייטנה, כמה שעות פעילות מוענקים בפועל ביום, האם הקייטנה כוללת ארוחת בוקר, מה בדבר ארוחת צהריים, האם ההסעות כרוכות בעלות נפרדת, האם פעילויות ספציפיות הן חלק מהקייטנה או שמא מצריכות תשלום נוסף ומהם תנאי הביטול ודמי ביטול.