ציתותים ברשת: "1984 הפך למציאות בבריטניה"
פרשת הציתותים מסתעפת. בזמן שבארה"ב הוגש כתב אישום נגד המדליף סנואדן, נחשף כי בריטניה אגרה מידע עצום בפרויקט טמפורה. למנתחי המודיעין נכתב: "תהנו, אתם במקום מעורר קנאה". שרת המשפטים בגרמניה: "קטסטרופה, כמו סרט אימה"
"זאת לא רק בעיה אמריקנית. לבריטניה יש חלק לא פחות גדול. הם גרועים מארצות הברית". כך אמר ל"גרדיאן" אדוארד סנואודן שחשף את תוכנית "טמפורה" של סוכנות הביון הבריטית GCHQ, כשבועיים לאחר שחשף את תוכניות הציתות הסודיות ביותר של ארה"ב לקווי הטלפון והאינטרנט של מיליוני אזרחים.
תוכנית "טמפורה", הקיימת זה שנה וחצי, מאפשרת לסוכנות הביון הבריטית לצותת ולאגור כמויות ענקיות של נתונים למשך 30 יום. מדובר במידע אינטרנטי וטלפוני המועבר מארה"ב לבריטניה. הלילה חשף ה"גרדיאן" את התוכנית לפי מסמכים שהציג בפניו סנואודן. לפי הדיווח, סוכנות הביון הבריטית אוגרת כמויות עצומות של מידע, שמועבר לידי סוכנות הביון האמריקנית NSA. מדובר במידע שעבר בכבלים מסיבים אופטיים וכלל פרטי תנועה של שיחות טלפון בינלאומיות ופעילות אינטרנט.
הכותרת הראשית באתר ה"גרדיאן"
דוברת ה-NSA ג'ודית האמל דחתה את הטענה שסוכנות הביון האמריקנית נעזרת בסוכנות הביון הבריטית לבצע פעולות שה-NSA אינה מסוגלת לבצע מבחינה חוקית. עם זאת, העיתון הבריטי דיווח על תכתובות מיילים שקיימו כבר בשנת 2009 בכירים בארגון הביון הבריטי, שבהם הם עומדים על הצורך בציתות לתעבורה ברשת האינטרנט.
בתכתובות מורה מנהל הפרויקט "לשליטה על האינטרנט" לבכיר במחלקת הסייבר של הסוכנות להקים צוות קטן שידביק את הפערים שנוצרו בעקבות ההתפתחויות הטכנולוגיות ויאפשר ציתותים. לפי הדיווח בגרדיאן, תוכנית "טמפורה" היא תולדה של אותו פרויקט.
על השאפתנות של התוכנית הבריטית ניתן ללמוד מאחד מהמסמכים שהגיעו לידי העיתון ובו כותב איש סוכנות הביון הבריטית כי יש שני מיליארד משתמשי אינטרנט ברחבי העולם, 400 מיליון משתמשי פייסבוק ועלייה של 600 אחוז בתעבורה האינטרנטית בטלפונים ניידים בשנה החולפת, "אך אנחנו מתחילים 'לשלוט' באינטרנט והיכולות הנוכחיות שלנו הן די מרשימות".
הודעה שהועברה לאנשי המודיעין המצותתים חושפת אף היא מעט מהלך הרוח בארגון. "אתה בעמדה מיוחסת, גמול על האמון שניתן בך. יש לך גישה למידע רב ומסווג. היה מודע למגבלות החוקיות שחלות עליך, אם יש לך תהיות אתיות או חוקיות, דווח עליהן. תפקידך הוא מושא לקנאה, תיהנה והפק ממנו את המירב", נכתב.
שרת המשפטים בגרמניה, סבין לוטהאוזר שרנברגר, נשמעה המומה מהפרסום החדש. היא אמרה כי הדיווח ב"גרדיאן" הוא כמו תסריט של סרט אימה. "אם זה נכון, זו קטסטרופה". לדבריה, "ההאשמות נגד בריטניה נשמעות כמו סרט אימה הוליוודי. המוסדות האירופיים צריכים להבהיר את המצב במהירות". בכיר באופוזיציה בגרמניה השווה בין הספר "1984" לפרסום החדש: "הדברים שכתב ג'ורג' אורוול הפכו למציאות בבריטניה".
בתוך כך, הלילה דיווח העיתון "וושינגטון פוסט" כי ארה"ב פנתה להונג קונג, שאליה נמלט סנואודן, בבקשה לעצור אותו. בין שתי המדינות יש הסכם הסגרה, זאת במקביל לכתב אישום פלילי שהגישה נגדו בארה"ב התביעה הפדרלית.
לפי הדיווח ב"וושינגטון פוסט", מדובר בכתב אישום בגין ריגול, וכן בגין גניבה של רכוש ממשלתי. לפי הפרסומים, סנואודן נטל מסמכים של ה-NSA והציג אותם בפני התקשורת. האישומים, החסויים בשלב זה, הוגשו לבית משפט בווירג'יניה שבה שוכן מטה חברת בוז-אלן-המילטון, שנתנה שירותי מחשב ל-NSA.
סנואודן, בן 29, עזב את עבודתו במפתיע לפני כשבועיים, התמקם בהונג קונג והדליף לעיתונים "גרדיאן" ו"וושינגטון פוסט" על שתי תוכניות הציתות הסודיות של סוכנות הביון שעבורה הוא הועסק.
סנואודן הזדהה כמדליף בראיון ל"גרדיאן" ב-9 בחודש מבית מלון בהונג קונג, מושבה בריטית לשעבר, שהועברה לשליטת סין בשנת 1997, אבל נהנית מאוטונומיה משפטית מסוימת. לאחר כמה הופעות פומביות, נעלם סנואודן מהעין ולא ברור כלל אם הוא נמצא עדיין בהונג קונג ואם הוא נעצר. בעבר פורסם כי ישנה אפשרות שהוא יבקש מקלט מדיני באיסלנד.