שתף קטע נבחר

צפו: עיתונאי מדווח בטורקיה - ונפגע מסילון מים

שבוע לאחר שפונו מכיכר באיסטנבול, העימותים חזרו: מפגינים זרקו פרחים על שוטרים, ואלה הגיבו בשימוש בזרנוקי מים. העיתונאי באנקרה טוען שהמשטרה פגעה בו בכוונה. גם בברזיל התחדשו המהומות: "לא יכולים לסבול את השחיתות"

השקט בכיכר טקסים באיסטנבול היה קצר מועד. משטרת טורקיה פיזרה אמש (שבת) אלפי מפגינים שיצאו שוב לרחובות במסגרת המחאה נגד ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן וכוונתו לפתח את הכיכר. הפעילים השליכו פרחים לעבר כוחות הביטחון שהגיעו לפנותם מהכיכר, אך השוטרים לא התרשמו - ופיזרו אותם באמצעות זרנוקי מים וגז מדמיע.

 

עוד חדשות מהעולם:

יותר מאלף הרוגים בהצפות בהודו: "חוויה מבעיתה"

אסון אווירי: פעלולנית וטייס נהרגו בארה"ב. צפו

 

"שוטרים, אל תבגדו בעם שלכם!", קראו המפגינים, שאולצו להתרחק מכיכר טקסים. גם בבירה אנקרה השתמשו שוטרים בזרנוקים ובגז מדמיע כדי לפזר מאות מפגינים, שחלקם קראו קריאות נגד ארדואן ואחדים מהם ניסו לחסום את הרחוב הראשי בעיר. כתב של רשת החדשות הרוסית RT, טים ברטון, העלה סרטון שבו נראים השוטרים מכוונים את הזרנוק לעבר המוחים ואפילו לעברו. "אני לא מאמין שהם לא שמו לב שאני עיתונאי", הוא טען בציוץ שפרסם בטוויטר.

 

צפו בכתב נרטב באדיבות המשטרה הטורקית 

 

הזרנוקים בשימוש ברחובות אנקרה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הזרנוקים בשימוש ברחובות אנקרה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

השוטרים גם פיזרו מפגינים בגז מדמיע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
השוטרים גם פיזרו מפגינים בגז מדמיע(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

העימותים האלו שמו קץ לרגיעה היחסית ששררה בשבוע האחרון, מאז שהמשטרה פינתה את הפעילים שהקימו אוהלים בכיכר באיסטנבול. עם זאת, המהומות שהתחדשו לא השתוו בעוצמתן להתנגשויות האלימות שנרשמו בערים שונות במדינה עם תחילת המחאה לפני כשלושה שבועות. מוקדם יותר נאם ארדואן בפני קהל של אלפי תומכים בעיר סמסון שלחופי הים השחור, והזהיר כי המפגינים נגדו למעשה "משחקים לידי האויבים של טורקיה". לטענתו, הגורמים שעומדים מאחורי המחאה הם לוביסטים שמשרתים את האינטרסים של אנשי פיננסים שעשויים להרוויח מהשלכות המהומות על המצב הכלכלי בטורקיה.

 

"מי הפסיד מהמחאה הזו? הכלכלה הטורקית", הצהיר ארדואן, "התיירות הפסידה, גם אם במידה מועטה. המפגינים הכתימו את תדמיתה של טורקיה ופגעו בכוחה בעולם". ראש הממשלה התייחס גם למחאה החברתית בברזיל וטען כי ההפגנות שפרצו שם בשבועיים האחרונים, בהן השתתפו עד מיליון איש, נובעות מאותה ה"קונספירציה" שגרמה לפרוץ המחאה בטורקיה. "אלו שנכשלו בטורקיה עושים כעת כמיטב יכולתם בברזיל", האשים ארדואן.

 

ברזיל שוב סוערת: "הנשיאה דיברה ולא אמרה כלום"

גם בברזיל התחדשו אתמול המהומות, חרף ניסיונה של הנשיאה דילמה רוסף לפייס את המפגינים בנאום ששודר בשידור חי בטלוויזיה וברדיו. היא ציינה כי ממשלתה מודעת לעובדה "שיש הרבה דברים שאפשר לעשות מהר יותר וטוב יותר", והתחייבה "להזרים חמצן למערכת הפוליטית שלנו ולהפוך אותה ליותר שקופה. נלחמנו קשות כדי שברזיל תהפוך למדינה דמוקרטית", היא הוסיפה.

 

המפגינים בסאו פאולו. חסמו רחוב מרכזי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המפגינים בסאו פאולו. חסמו רחוב מרכזי(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

אולם שעות ספורות לאחר שסיימה את דבריה יצאו כ-250 אלף איש לרחובות בכמה ערים במדינה, ואף התעמתו עם שוטרים בחלק מהמקרים. "דילמה ממעיטה במידת הנחישות של העם להילחם בשחיתות", הצהירה סטודנטית שהפגינה בסאו פאולו יחד עם עוד 30 אלף איש. "היא דיברה ודיברה ולא אמרה כלום. איש לא יכול לסבול עוד את השחיתות במדינה הזו".

 

בעיר בלו הוריזונטה, שם עמד מספר המוחים על כ-60 אלף, השתמשה המשטרה בגז מדמיע וירתה כדורי גומי כדי לפזר

את המפגינים שניסו לפרוץ מחסום ושיידו אבנים לעבר סוכנות רכב. בסאו פאולו הפעילים גרמו לסגירת רחוב מרכזי ועוד 30 אלף איש הפגינו בעיר סנטה מריה, שבה נהרגו בינואר יותר מ-240 הרוגים בשריפה שפרצה במועדון. לטענת המוחים, ניתן היה למנוע זאת אילו הרשויות היו מקפידות כנדרש על תקנות בטיחות.

 

בברזיל פורסם היום סקר ראשון שנערך במדינה בנוגע להפגנות, וממנו עלה כי 75 אחוז מהתושבים תומכים במחאה החברתית במדינה. לפי הממצאים, הנושאים שבמוקד הביקורת הם עלות התחבורה הציבורית והשחיתות הפוליטית. בין היתר, יצאו המוחים נגד הצעת החוק שמבקשת להגביל את יכולתה של התביעה הפדרלית לחקור עבירות, בהן מעשי שחיתות של פוליטיקאים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
המפגינים באיסטנבול. שבו להתפרע
צילום: EPA
מומלצים