הממשלה אישרה: ניתן לייצא 40% מהגז הטבעי
ראש הממשלה נתניהו אמר בישיבה: "בלי ייצוא, לא יהיה גז בשוק המקומי". שר האנרגיה שלום: "אנו צריכים לשמור על האיזון הנכון, ובכל מקרה תמיד נהיה בהערכה מחדש תוך כדי תנועה". 18 שרים הצביעו בעד, השרים גרמן, פרץ וארדן התנגדו. יו"ר האופוזיציה יחימוביץ' וח"כ ריבלין הודיעו כי יעתרו לבג"ץ
הממשלה אישרה היום (א') בישיבתה השבועית את ההחלטה לאפשר יצוא גז טבעי מהמאגרים שנתגלו במים הטריטוריאליים של ישראל. על פי הצעת המחליטים - שגיבשו ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר האוצר, יאיר לפיד, שר האנרגיה, סילבן שלום, ונגיד בנק ישראל, סטנלי פישר - חברות הקידוח יוכלו לייצא עד 40% מהגז שנתגלה מול חופי ישראל לחו"ל. 18 שרים אישרו את ההחלטה, השרים יעל גרמן, עמיר פרץ וגלעד ארדן התנגדו לה.
- נתניהו: נגדיל את כמויות הגז למשק הישראלי
- המדינה תגדיל המיסוי על הגז שיימכר לחו"ל
- יחימוביץ': נעתור לבג"ץ שיפסול את יצוא הגז
- כך ישנה הגז את חיינו
מנתונים שהוצגו בישיבה, בשנת 2012 צרך המשק הישראלי 7 מיליארד מטר מעוקב של גז, כך שגם בהתאם לתחזית של עלייה משמעותית בצריכת הגז הכמות תספיק לפחות ל-25 שנה. ראש הממשלה נתניהו אמר: "מדינת ישראל קיבלה מתנה מהטבע - גז ובכמויות עצומות. בזכות ההחלטה שקיבלנו היום ייהנו כל אזרחי ישראל מהמתנה הזאת".
במהלך הדיון התקיים ויכוח סביב כוונתה של הממשלה לשריין מכסה של 20 מיליארד מטרים מעוקבים לייצוא לירדן. יצוא הגז לירדן נחשב למהלך אסטרטגי-מדיני וראש הממשלה ביקש לייצא את הכמות מתוך מכסת השימוש של המשק הישראלי. לאחר דיון ארוך, הוחלט, בלחצו של שר האנרגיה סילבן שלום, לאפשר את יצוא הגז לירדן מתוך מכסת הייצוא של מאגר "תמר", שעומדת על 50 מיליארד מטרים מעוקבים.
על פי ההחלטה שאושרה, לראש הממשלה תישמר עדיין הסמכות לאשר מכירה הוספת של גז לירדן ולרשות הפלסטינית משיקולים אסטרטגיים-מדיניים, אך מכירה זו תיעשה ממכסת הייצוא של מאגר "תמר".
העתירה לבג"ץ בדרך
ח"כ ראובן ריבלין (הליכוד-ישראל ביתנו) הודיע היום כי יעתור מחר לבג"ץ, יחד עם יו"ר האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ' (העבודה), בדרישה להביא את סוגיית ייצוא הגז להכרעת הכנסת. ריבלין הדגיש כי העתירה איננה מתייחסת לעמדתו האישית באשר להסדרים המהותיים שקבעה ועדת צמח אלא רק להחלטה שלא להביא את ההסדרים הללו לדיון ציבורי בכנסת ולהכרעתה.
"סוגיית הגז הטבעי הובאה בעבר להכרעת הכנסת ואין לסטות מעקרון זה", מסר ריבלין, "המלצות ועדת שישינסקי עוגנו בחקיקה ראשית של הכנסת, ומשכך כל נושא שקשור או משפיע או בעל השלכות כלשהן על סוגיה זו, כמו נושא ייצוא הגז, מחוייב לעבור דרך הכנסת... היקף ייצוא הגז וכל ההסדרים הקשורים בסוגיית הגז הטבעי, הוא נושא בעל השפעה עצומה על הדורות הבאים ובעל השלכות משמעותיות על חוסנה הכלכלי והחברתי של מדינת ישראל בעשורים הבאים, ולכן על הכנסת לקיים את הדיון הציבורי הראוי והנדרש ולהכריע בו".
נתניהו: לא נכנענו לפופוליזם
בפתח הישיבה אמר ראש הממשלה: "ישראל התברכה בגז, הגז הזה יכול לתת מענה לשני צרכים. הראשון הוא להניע את המשק המקומי והדבר השני הוא למלא את קופת המדינה בעשרות מיליארדים של שקלים כתוצאה מייצוא הגז והמיסוי שאנחנו מטילים עליו. האיזון הנכון בין שני הדברים האלה הוא לא דבר של מה בכך. דנו בזה והחלטנו, אני חושב שמצאנו את האיזון הנכון. לא נסחפנו בגלי הפופוליזם ששוטפים את המדינה והעולם. עשינו את הדבר הנכון למדינת ישראל. הדבר החשוב עכשיו הוא לזוז מהר. בלי שיהיה ייצוא גז לא יהיה גז בשוק המקומי. אלה התנאים הבסיסיים, ההבנה הבסיסית, איך אנחנו מפיקים גז מהמים.
"את הכניעה לפופוליזם והרצון לשמור את הגז אצלנו עשו מספר מדינות והן שמרו את הגז אצלן, הוא קבור באדמה מתחת לשכבות של פופוליזם וביורוקרטיה. אנחנו צריכים להוציא את הגז החוצה. השילוב הנכון בין שוק מקומי לייצוא זה מה שאנחנו עושים היום".
שר האוצר יאיר לפיד אמר בדיון כי מדובר ב"החלטה שקולה ונכונה וכל אזרח ירוויח מפירותיה לכיסו האישי. הגדלנו את היקף הגז לצריכה המקומית ב-20%, אבל במקביל גם אפשרנו ייצוא שיביא הנה משקיעים נוספים, יכניס למדינה 60 מיליארד דולר בשני העשורים הקרובים, יוריד את יוקר המחיה ויביא לצמיחה למשק הישראלי. הממשלה הזו היא ממשלה שיודעת לפעול ולקבל החלטות".
השר להגנת הסביבה עמיר פרץ קרא בדיון להודיע בדיוק כמה גז ייוצא למדינות שכנות מתוך הכמות שהוקצתה למשק הישראלי. "מדובר בצעד בכיוון הנכון ואנו מברכים על כך, אבל יש להעביר את הגז למדינות השכנות מתוך מכסת הייצוא ולא מתוך הגז שהוחלט, לאחר מאבקינו הארוך, להקצות לאזרחי המדינה", אמר.
השר שלום: נעריך מחדש תוך כדי תנועה
השר שלום התייחס לנושא הגז ואמר: "אנו מאשרים היום החלטה חשובה ומאוזנת שמגדילה בצורה משמעותית את כמות הגז בארץ ומאפשרת גז למשך 30 שנה, וזה לא אומר שבשנה ה-31 לא יהיה גז. אנחנו נותנים חופש לתעשייה, לתחבורה, ולמשקיעים כדי לעבור הסבה לגז. בשבוע שעבר למשל, עבר מפעל באופקים לשימוש בגז, מה שחוסך 50 אלף שקל ביום.
"אנו צריכים לשמור על האיזון הנכון, ובכל מקרה תמיד נהיה בהערכה מחדש תוך כדי תנועה. אני חושב שההחלטה שאנחנו הולכים לקבל היום היא נכונה".
גלעד ארדן, שר התקשורת והגנת העורף הסביר ל-ynet את התנגדותו: "אני הובלתי את ההתנגדות לדו"ח צמח עוד כשר להגנת הסביבה לפני כשנה וחצי. אני חושב שמדינת ישראל היא מדינה שלא יכולה להסתמך על קניית אנרגיות משכנותיה. היא במצב ייחודי עולמי. יש כאן הזדמנות לעצמאות אנרגטית, וניתן להעביר את כל התחבורה הציבורית בישראל לגז טבעי. אנחנו נהיה המדינה הכי צפופה בעולם המערבי. דו"ח צמח לא לקח בחשבון את השימוש בגז בתחבורה ובתעשייה. זו הסיבה שהצבעתי נגד".
המשנה ליועמ"ש: הכנסת צריכה להחליט
בשבוע שעבר הודיע ראש הממשלה כי הוחלט להגדיל את כמות הגז שתישמר למשק הישראלי מ-450 מיליארד מטר מעוקב שעליהם המליצה ועדת צמח ל-540 מיליארד מטר מעוקב. עם זאת, מהמכסה של 540 מיליארד מטר מעוקב יוכלו ראש הממשלה ושר האנרגיה לאשר מכירת גז לירדן.
כמות הגז שתותר ליצוא תנוע בין 260 מיליארד מטר מעוקב (על פי הערכת הכמות השמרנית של ועדת צמח) ל-360 מיליארד מטר מעוקב (על פי הערכת כמות אופטימית יותר). על פי הערכת הכמות האופטימית, 60% מהגז יישמר לצורכי המשק הישראלי ו-40% יימכר לחו"ל. ועדת צמח המליצה לייצא כ-50% על פי הערכת הכמות האופטימית.
הצעת המחליטים זכתה לתמיכתם של רוב השרים, לאור התייצבותם של ראש הממשלה, שר האוצר ונגיד בנק ישראל מאחוריה. עם זאת, בימים האחרונים גבר הלחץ על הממשלה להעביר את ההכרעה בנושא למליאת הכנסת, לאור הרגישות שבהחלטה.
חוק הנפט מאפשר לשר האנרגיה לקבל את ההחלטה בנוגע לייצוא. בהתאם לפרשנותם לחוק הנפט, מבקשים ראש הממשלה, שר האוצר ושר האנרגיה לאשר את ההחלטה בממשלה בלבד ולהימנע מדיון במליאת הכנסת. מתנגדיהם טוענים כי בשל האינטרסים המתנגשים של הציבור ושל חברות הקידוח, ראוי במקרה זה לנהל דיון ממושך ושקוף יותר בבית הנבחרים.
הקריאה להעביר את ההכרעה לכנסת באה לידי ביטוי עד כה באיומים להגיש עתירות לבג"ץ, בעצומות שעליהן הוחתמו חברי כנסת, ובחוות דעת שפרסם ביום חמישי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט.
בחוות הדעת טען ליכט כי "השאלה העקרית העומדת להכרעה מבחינה משפטית היא האם הוראות חוק הנפט... מהוות מקור הסמכה מספק לצורך קביעת ההסדרים הקבועים בהצעת ההחלטה".
ליכט קבע, כי "הצעת ההחלטה מהווה לעמדתנו 'הסדר ראשוני' שעל פי טיבו ומהותו צריך להיקבע על ידי הכנסת, בין באופן מפורט ובין באמצעות הסמכה ברורה ומפורשת של הכנסת לרשות המבצעת. זאת, בשל היקפה המשמעותי של הצעת ההחלטה, מהותה הבין-דורית והיותה נתונה במחלוקת ציבורית".
לחברות הקידוח המפתחות את מאגרי הגז הטבעי של ישראל יש אינטרס ברור ביצוא הגז. מכירתו לחו"ל תאפשר לרוקן את המאגרים מהר יותר ותקצר את משך הזמן שייקח להן להחזיר את ההלוואות שנטלו למימון הקידוחים. מנגד, לאזרחי ישראל יש גם אינטרסים אחרים.
מצד אחד, היצוא לחו"ל יזרז את קצב צבירת הרווחים מתמלוגים וישמש כתמריץ לפיתוחם של כמה שיותר מאגרים. מצד שני, ככל שיישמר יותר גז למשק הישראלי, כך תהנה המדינה מעצמאות אנרגטית ומחשמל זול יותר למשך תקופה ארוכה יותר.
בהכנת הידיעה השתתפו אביטל להב, נועם (דבול) דביר, אטילה שומפלבי ומורן אזולאי