רגל גרמנית: טורקיה מתרחקת מהאיחוד האירופי
כבר שנים שהמו"מ על צירוף טורקיה לאיחוד תקוע, והשבוע הוא אמור היה להתחדש. אבל בצעד שעשוי להחריף את המשבר בין אנקרה לברלין, גרמניה מודיעה: "לא רוצים לדבר עכשיו, אחרי הדיכוי האלים של המפגינים". בווינה: אלפים הפגינו בעד ארדואן
האיחוד האירופי נמצא על סף ביטול סבב נוסף של שיחות עם טורקיה בנוגע לחברותה האפשרית באיחוד, צעד שיפגע עוד יותר בתקוות - הקטנות גם כך - של אנקרה להשתלב בקרוב באירופה, ולפגוע ביחסיה עם בריסל. מקור באיחוד האירופי אמר אמש (יום א') כי גרמניה, המעצמה הכלכלית הגדולה באירופה, מונעת לפי שעה את החייאת בקשת החברות של האיחוד האירופי, בין השאר בשל טיפולה האלים של ממשלת טורקיה בהפגנות נגדה ברחבי המדינה בשבועות האחרונים.
עוד חדשות מהעולם :
- דרדסו את העולם! תמונות מיום הדרדס הבינלאומי
- צפו: תפסה בעלה על חם, וזרקה המאהבת מצוק
- אם בסין מתחננת: הסירו את הזנב מבני התינוק
- הפריצה לכלא ב-2011: מי שחרר את מורסי?
לפי אותו מקור, גם הולנד הביעה הסתייגות בנוגע לתוכנית של האיחוד האירופי לפתוח סבב שיחות עם טורקיה ביום רביעי הקרוב. גורמים אירופים רשמיים הביעו תקווה שפתיחת שיחות סביב "פרק" חדש שלגביו צריכים הצדדים להגיע לסיכומים - הפרק העוסק מדיניות אזורית - תפיח רוח חיים במשא ומתן בין טורקיה לאיחוד. המשא ומתן הזה נקלע בשנים האחרונות למבוי סתום, בין השאר בשל העובדה שגרמניה ומדינות נוספות אינן נלהבות לראות את הטורקים משתלבים באיחוד.
שר החוץ של גרמניה, גידו וסטרוולה, המחזיק בעמדה חיובית יותר לגבי צירוף טורקיה לאיחוד האירופי מאשר קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, אמר כי הוא עדיין מקווה להשיג הסכם שיביא להתקדמות בימים הקרובים. "אנחנו נמצאים בדרך טובה", אמר לערוץ ARD, והוסיף כי יש עדיין אפשרות לתוצאה חיובית.
אם גרמניה לא תשנה את דעתה ברגע האחרון, אירלנד - הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי - תצטרך להודיע לטורקיה שהשיחות שנועדו ליום ד' הקרוב נדחות או מבוטלות. טורקיה, הנמצאת גם כך במשבר דיפלומטי עם גרמניה בעקבות הצהרתה של הקנצלרית מרקל כי היא מזועזעת מהדיכוי האלים של המחאה נגד ראש הממשלה, רג'פ טאיפ ארדואן, כבר הבהירה לאחרונה כי תגיב בחריפות לכל החלטה של האיחוד האירופי לבטל את השיחות.
עמדתה הנוקשה של גרמניה מעוררת דאגה בקרב חלק ממכתיבי המדיניות באיחוד האירופי, הסבורים כי האיחוד צריך להתמסר לשיחות משמעותיות יותר עם טורקיה כדי לתמוך בזכויות אדם שם. "תהיה זו טעות גדולה למנוע קידום של המועמדות הטורקית ברגע זה ממש", אמר שר החוץ השבדי קארל בילדט. פרשנים מעריכים כי הצעד הגרמני נובע גם משיקולים פוליטיים מקומיים. במצע של המחנה השמרני של מרקל בגרמניה לקראת הבחירות הכלליות בספטמבר הקרוב, יש הצהרה ברורה של התנגדות לקבלה של טורקיה לאיחוד, ודחייה של השיחות עם אנקרה עשויה להועיל למרקל.
אמנדה פול, מומחית לענייני טורקיה במכון המחקר European Policy Center, אמר כי לעמדתה של גרמניה עשויה להיות "השפעה חמורה מאוד" על המשא ומתן על צירופה של טורקיה לאיחוד, משא ומתן שמוקפא למעשה כבר שלוש שנים. "אני לא רואה היגיון מאחורי מה שהגרמנים עושים... מפני שזה לא הולך לעזור לא לטורקיה ולא לאיחוד. מערכת היחסים הזו היא חשובה, היא לא כזו שאפשר פשוט לזרוק".
צרפת וגרמניה תמיד הטילו ספק בכדאיות צירופה של טורקיה - מדינה מוסלמית המונה 76 מיליון בני אדם - לאיחוד האירופי, בשל החשש שהבדלי התרבויות והגודל של טורקיה יקשו על שילובה באיחוד כפי שהוא כיום. התומכות בצירופה של טורקיה, בהן בריטניה ושבדיה, מדגישות כי האיחוד האירופי יכול להרוויח מהצמיחה הכלכלית של טורקיה ומתפקידה כמתווכת במזרח התיכון.
ארדואן זרק פרחים אל תומכיו
ובינתיים, ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, נאם אמש בפני אלפים מתומכיו שהתאספו בעיר ארזורום שבמזרח טורקיה, כדי לתת לו גיבוי בעקבות שבועות של מחאה נגדו ונגד ממשלתו מצד גורמים חילונים וליברליים במדינה. הוא תקף את המפגינים ולגלג עליהם, והגן על המשטרה שרק שלשום השתמשה שוב בזרנוקי מים כדי לפזר מפגינים נגדו באיסטנבול.
כשלפניו המוני תומכי מפלגת "הצדק והפיתוח" שלו המניפים ים של דגלי טורקיה, ארדואן שיבח את תומכיו ואת "הציבור" על כך שהתנגדו לכאורה ל"מזימה נגד ארצנו". "האנשים ראו את המשחק הזה מההתחלה וסיכלו אותו. המפגינים חשבו שהעם לא יגיד דבר. הם אמרו 'נשרוף ונהרוס ונעשה מה שאנחנו רוצים, והעם לא יעשה כלום'".
ההפגנה אמש היא הפגנת הענק החמישית שכינס ארדואן מאז תחילת המהומות וההתקוממות חסרת התקדים נגד ממשלתו - המחאה הגדולה ביותר מאז שעלה לשלטון לפני כעשור. הזרז למהומות היה החלטת המשטרה לפנות בכוח פעילים שהתנגדו לעקירת עצים בפארק גזי באיסטנבול לשם הקמת מרכז קניות ומסגד גדול במקום, אולם עד מהרה הפכו ההפגנות למחאת זעם נרחבת יותר נגד שלטונו של ארדואן, שהפך בשנים האחרונות יותר ויותר אותוקרטי.
ההפגנות הדגישו את הפילוג בחברה הטורקית בין דתיים שמרנים המהווים את מחנה התומכים העיקרי של ארדואן, והטורקים הליברלים יותר, המזדהים עם המחאה. בעצרת שבה השתתפו כ-15 אלף בני אדם סיים ארדואן את נאומו בזריקת פרחי ציפורן אדומים אל הקהל.
ההפגנות של תומכי מפלגת השלטון נועדו לחזק את התמיכה במפלגתו של ארדואן לקראת הבחירות לרשויות המקומיות בטורקיה שייערכו במרס הבא. ארדואן אמר כי בבחירות האלה, הבוחרים יגידו את דברם בנוגע למחאה נגד ממשלתו. "אלה שיצאו להפגין בתירוצים של פארק גזי בכיכר טקסים יקבלו את התשובה שלהם בקלפיות", אמר.
המהומות של שבת בערב התרחשו אחרי שאלפי מפגינים התאספו בכיכר טקסים באיסטנבול, כדי לציין את זכרם של שלושת המפגינים והשוטר שנהרגו במהומות מוקדם יותר החודש. רבים סירבו לעזוב גם אחרי שהמשטרה קראה להם להתפזר, וזו השתמשה בזרנוקי מים. ארדואן הגן על המשטרה, שהשתמשה גם בגז מדמיע כדי לפזר את המפגינים.
"אתמול הם רצו לכבוש את הכיכר שוב", אמר ארדואן, "המשטר גילתה סבלנות עד לנקודה מסוימת. כשהם לא עזבו, המשטרה נאלצה לגרש אותם". עימותים אלימים התגלעו בלילה שבין שבת לראשון גם בבירה אנקרה, שם שוטרים השתמשו בזרנוקי מים ובגז מדמיע כדי לפזר מאות מפגינים.
משרד הפנים של טורקיה מעריך שכ-2.5 מיליון בני אדם לקחו חלק בהפגנות ברחבי טורקיה מאז תחילת המחאה נגד ממשלת ארדואן ב-31
במאי. כ-4,900 מפגינים נעצרו וכ-4,000 מפגינים ו-600 שוטרים נפצעו. משרד הפנים מעריך גם שהמחאה גרמה נזק לרכוש כמו בניינים ציבוריים וכלי רכב בשווי של כ-140 מיליון לירות טורקיות (כ-72 מיליון דולר).
הפגנה גדולה לתמיכה בארדואן נערכה אתמול גם בווינה, בירת אוסטריה, שם התאספו כ-8,000 טורקים שהניפו דגלי טורקיה וכרזות עם תמונתו של ראש הממשלה הטורקי. כ-600 איש הפגינו לא הרחק משם נגד פעולותיה של הממשלה אל מול פעילי המחאה.