דרמת המדליף הנמלט: בדרך לאקוודור, בלי דרכון?
דרמת אדוארד סנואודן, שחשף את תוכניות הציתותים של ארה"ב וירד למחתרת, נמשכה לתוך הלילה: וושינגטון שללה דרכונו, אך גורמים במוסקבה אומרים שכבר מחר ייצא בדרכו למקלט מדיני באקוודור. מתיחות ארה"ב-רוסיה, מוסקבה תיתן בעצמה מקלט?
בארצות הברית ממשיך הממשל גם הלילה (יום ב') במאמצים דיפלומטיים ומשפטיים בניסיון להביא להסגרתו של אדוארד סנואודן, המדליף שחשף את פרשת הציתותים שהסעירה את האמריקנים ואת העולם, אחרי שאתמול בצהריים טס מהונג קונג לרוסיה ונחת במוסקבה. נחיתתו של סנואודן ברוסיה, שלה אין הסכם הסגרה עם ארה"ב, מאיימת להעכיר עוד יותר את יחסי וושינגטון עם מוסקבה, משום שרק שעות אחדות לפני כן טענו בכירים בקרמלין כי אין להם מושג מה בכוונתו של המדליף לעשות - וכעת הם מואשמים כי ידעו כל העת והיו למעשה שותפים לבריחתו.
עוד חדשות מהעולם :
- דרדסו את העולם! תמונות מיום הדרדס הבינלאומי
- צפו: תפסה בעלה על חם, וזרקה המאהבת מצוק
- אם בסין מתחננת: הסירו את הזנב מבני התינוק
- הפריצה לכלא ב-2011: מי שחרר את מורסי?
אחרי נחיתתו במוסקבה לא נראה סנואודן בציבור, אולם מקורות רוסיים טענו כי במהלך היום הוא יעלה על המטוס לקובה ומשם ימשיך לקראקס, ונצואלה, שהממשלה שם היא מיריבותיה הגדולות ביותר של ארה"ב. אלא שאמש חשף שר החוץ של אקוודור, ריקרדו פטינו, כי סנואודן ביקש מארצו להעניק לו מקלט מדיני. גם אתר ההדלפות ויקיליקס, שמייסדו ג'וליאן אסאנג'
שהביך את הממשל האמריקני וקיבל בעצמו מקלט מאקוודור
בשגרירותה בלונדון, אישר את הפרטים, ואף טען כי הגעתו של סנואודן לרוסיה היא חניית ביניים בדרך לאקוודור. הוא מלווה על-ידי דיפלומטים ויועצים משפטיים של ויקיליקס.
אמש סיפר גורם אמריקני רשמי כי ארה"ב שללה את דרכונו האמריקני של סנואודן, וכי היא עשתה זאת עוד לפני שעזב את הונג קונג לרוסיה. אם לסנואודן אכן אין דרכון רשמי כעת, המסע שלו בדרך למדינת מקלט עשוי להיות מסובך יותר, אולם אין בכך כדי להכשילו לגמרי.
בשעות האחרונות הועלו גם השערות בדבר האפשרות שסנואודן יבקש מקלט מדיני ברוסיה עצמה, שמנהיגיה מאשימים את ארה"ב במוסר כפול בכל הנוגע לדמוקרטיה. אולם דוברו של הנשיא ולדימיר פוטין, דמיטרי פסקוב, אמר כי הוא אינו מודע לתוכנית כלשהי של סנואודן להישאר ברוסיה, ומשרד החוץ במוסקבה סירב להגיב על הדברים. אלכסיי פושקוב, ראש ועדת החוץ של הבית התחתון בפרלמנט הרוסי, אמר כי לא ברור אם מוסקבה תציע מקלט מדיני לסנואודן - צעד שעלול להחריף עוד יותר את המתיחות ביחסי רוסיה עם ארה"ב.
סנואודן הסתתר בהונג קונג במשך כמה שבועות, מאז שחשף בפני עיתונים בבריטניה ובארה"ב כי הממשל האמריקני מפעיל זה כמה שנים תוכניות חשאיות שבמסגרתן הוא מצותת לעשרות אלפי אזרחים דרך הטלפון או דרך שירותי אינטרנט שונים כמו ג'ימייל, פייסבוק, סקייפ ועוד רבים אחרים. הפרשה גרמה נזק תדמיתי גדול לממשל אובמה, שנאלץ להתגונן ולהסביר שהציתותים נעשו למטרות ביטחון בלבד ולא חרגו מכך, וכי בדרך זו נמנעו עשרות פיגועים. למרות זאת, הביקורת על הממשל גדולה - וכך כנראה גם הנזק למערכת המודיעין של ארה"ב.
נחיתתו של סנואודן במוסקבה באה שעות אחרי שארה"ב הגישה בקשת הסגרה רשמית לרשויות בהונג קונג, והזהירה אותן מפני עיכוב ההליך. מחלקת המדינה האמריקנית אמרה רק כי בכוונתה "להמשיך לדון בעניין עם הונג קונג ולחתור לשיתוף הפעולה הרלוונטי בכל הנוגע לאכיפת החוקר יחד עם מדינות אחרות שייתכן שסנואודן מנסה לנסוע אליהן".
ממשלת הונג קונג מצדה מסרה בהצהרה רשמית כי סנואודן "עזב מרצונו למדינה שלישית במסגרת חוקית ונורמלית". היא הודתה כי קיבלה בקשת הסגרה מארה"ב, אולם טענה כי המסמכים לא ענו לגמרי על הדרישות של חוקי הונג-קונג, ולכן היא לא הייתה יכולה למנוע מסנואודן לעזוב את שטחה. לפי ההודעה, הונג קונג יידעה את ארה"ב לפני עזיבתו של סנואודן.
העובדה שהונג קונג אפשרה לסנואודן לעזוב מסיבות טכניות נועדה כנראה להימנע מעימות ממושך עם ארה"ב בנוגע להסגרה. נראה שהונג קונג מעוניינת למנוע מעצמה כאב ראש שיכול היה להיגרם לה כתוצאה מלחצים עליה הן מצד בייג'ינג והן מצד וושינגטון. להונג קונג, אזור מינהלי סיני בעל סמכויות נרחבות עצמאיות, יש הסכם הסגרה עם ארה"ב, אולם הוא כולל כמה חריגות, כולל פשעים המוגדרים "פוליטיים".
הסנאטור הדמוקרטי צ'רלס שומר האשים אמש את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כי סביר להניח שידע על הגעתו הצפויה של סנואודן לרוסיה
ואישר אותה, ואמר כי לדבר יהיו "השלכות חמורות" על יחסי ארה"ב עם רוסיה. "פוטין נראה תמיד כמעט משתוקק לנעוץ אצבע בעינה של
ארה"ב - בין שמדובר בסוריה, באיראן ועכשיו כמובן סנואודן", אמר שומר ל-CNN, על רקע המתיחות הגוברת בי מוסקבה לוושינגטון מאז שובו של ולדימיר פוטין לקרמלין. הוא האשים כי גם לסין יש חלק בעניין.
ראש ועדת המודיעין של בית הנבחרים, מייק רוג'רס, אמר בעקבות נחיתתו של סנואודן ברוסיה כי הממשל האמריקני צריך לנקוט את כל האפשרויות המשפטיות העומדות בפניו כדי להשיב את סנואודן לשטח ארה"ב כדי להעמידו לדין על שעשה. ראש ועדת המודיעין בסנאט, דיאן
פינשטיין, רמזה בשיחה עם רשת CBS גם לפגיעה אפשרית ביחסים עם סין: "זו הפתעה גדולה. חשבנו שהסינים יראו בזה הזדמנות גדולה לשיפור היחסים".