בוקר טוב! מתכוני טוסט ופרנץ' טוסט
ארוחה שלמה בשנייה: 6 מתכונים קלים שמכינים ברגע כשאין בבית כלום חוץ מלחם: לחם אבוד צרפתי, טוסט גבינה ופסטו, לחמנייה עם גאודה ובזיליקום, טוסט מוקרם וגם פרנץ' טוסט של חיים כהן
1. טוסט גבינת עיזים, פסטו וצ'ילי בלחם כפרי מלא
מתכון של השף ברק אהרוני.
המרכיבים:
4 פרוסות לחם כפרי מלא
חמאה מומסת
רוטב פסטו
פרוסות גבינת עיזים (בכמות הרצויה לכל אחד)
צ'ילי קצוץ דק
עוד בערוץ האוכל:
- מסע בין הקונדיטוריות המיתולוגיות של חיפה אחול מוקפץ: תבשיל בקר, קשיו ופטריות במחבת
- גלויה מהעיר הלבנה: גורמה פריזאי בת"א
אופן ההכנה:
- לוקחים 4 פרוסות של לחם כפרי מלא.
- על צד אחד של כל אחת הפרוסות מורחים חמאה מומסת.
- על צד אחד של שתיים מהפרוסות מורחים שכבה נדיבה של פסטו (שמומלץ להכין, בקלי קלות, בבית).
- מעל הפסטו מסדרים כמה חתיכות של גבינת עיזים (פרומעז או סנט מור).
- מעל הגבינה מניחים צ'ילי, זורים מעט מלח ומכסים בפרוסות שנותרו.
- אופים בטוסטר, בחום של 165 מעלות, עד להזהבה.
לחמנייה קלועה עם גאודה ובזיליקום
מתכון של ברק אהרוני: "שדרוג לבייגל טוסט. כשהיינו ילדים היינו אוכלים את זה במפגש חברים, פשוט במקום הבייגל לקחנו לחמניה קלועה, ובמקום הגבינות - גאודה, שתפורה בול על טוסטים".
המרכיבים ל-2 טוסטים גדולים:
2 לחמניות קלועות או בייגל טוסט
רוטב עגבניות, לפי הטעם
4 פרוסות גבינת גאודה עיזים צעירה
1 כף גדושה של גבינת פטה
16 עלי בזיליקום מופרדים
12 זיתים שחורים מגולענים וחצויים או 2 כפות של טפנד זיתים שחורים
אופן ההכנה:
- פורסים כל לחמנייה באמצע. מורחים צד אחד של הלחמנייה ברוטב עגבניות ומעל מניחים את הזיתים.
- שמים את גבינת הפטה ומעליה את פרוסות הגאודה. מניחים את עלי הבזיליקום וסוגרים את הלחמנייה.
- משמנים מעט בחמאה מומסת ומכניסים לטוסטר ולוחצים עד להשחמה.מומלץ להנמיך את החום מעט כדי שהגבינה תמס כמו שצריך (החום המומלץ: 120 מעלות).
3. כריך טוסט צרפתי עם דבש
מתכון של רותי קינן, בעלת הטור "סיר שמח" שמגישים עם דבש, שמוסיף כאן טעם באופן מופלא. שימו לב - אפשר למלא את הסנדוויץ' בכל מלית אחרת במקום הגבינה.
טיפ: אפשר לפרוס את הלחם כך שכל 2 פרוסות נשארות צמודות, כדי שהכריך לא יתפרק בטיגון
המרכיבים ל-מנות:
4 פרוסות לחם עבות
2 פרוסות גבינה צהובה
1/2 כוס חלב
2 ביצים
מלח, פלפל
קורט אגוז מוסקט
1 כף חמאה רכה (15 גרם)
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מניחים פרוסת גבינה בין כל שתי פרוסות לחם ().
- טורפים את החלב עם הביצים והתבלינים. טובלים כל כריך בתערובת כך שיצופה היטב.
- מתיכים את החמאה במחבת רחבה ומוסיפים שמן. מטגנים את הכריכים לאט, על להבה בינונית-נמוכה, עד שהגבינה ניתכת מעט והצד התחתון מזהיב. הופכים ומטגנים את הצד השני. מגישים עם דבש הולך נפלא).
4. טוסט צרפתי מוקרם
דרך מצוינת לחמם מחדש פרנץ' טוסט שנשאר או התקרר (שימו לב למיחזור המושלם של שארית מכל השאריות) וגם רעיון למי שמעדיף להכין מראש ולחמם ברגע האחרון.
המרכיבים ל-4 מנות:
8 פרוסות טוסט צרפתי מוכן (לפי המתכון הבסיסי)
25 גרם חמאה
1 כף מחוקה קמח
1 כוס חלב
200 גרם גבינה קשה (צהובה) מגוררת
מלח, פלפל
קורט פפריקה חריפה
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום (200 מעלות). מרפדים תבנית אפייה שטוחה בנייר אפייה.
- ממיסים את החמאה בסיר קטן על להבה נמוכה, מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב עד שהוא נספג כליל בחמאה. מוסיפים את החלב וטורפים היטב עד שמתקבל רוטב סמיך. מסירים מהאש וטורפים פנימה חצי מכמות הגבינה עד שהיא נמסה. מתבלים.
- מורחים את פרוסות הטוסט בתערובת ומפזרים למעלה את שארית הגבינה המגוררת. מכניסים לתנור ואופים עד שהגבינה מבעבעת ומזהיבה.
- הערה: לחימום בזק אפשר לבצע פעולת ההשחמה גם מתחת לגריל.
5. "לחם אבוד" - פרנץ' טוסט עם שאריות באגט/ רותי קינן
אף צרפתי לא יעלה בדעתו לרכוש בערב באגט שיצא מהתנור בבוקר וגם יתר הלחמים זוכים ליחס זהה. אז מה עושים עם קצה באגט מאתמול? מוסיפים חלב, ביצים, לפעמים מתבלים בסוכר ובווניל, מטגנים בחמאה או בשמן, והנה לכם ארוחת בוקר שלמה ומשביעה, שתזריק לעורקיכם את כל כמות האנרגיה הדרושה לפתיחת היום.
סוג הלחם משאיר כר רחב לדמיון. בצרפת מקובל מאוד לטגן בריוש (מעין חלה) או לחם לבן, אבל גם לחמים כפריים כהים יכולים להתאים. בכל מקרה, רצוי שהלחם יהיה בן יום-יומיים לפחות וקצת יבש, לספיגה טובה יותר של המרכיבים האחרים.
המרכיבים ל-4 מנות:
8 פרוסות לחם עבות
1 כוס חלב
3-4 ביצים
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מכינים שתי קערות שטוחות. באחת יוצקים את החלב ובשנייה טורפים היטב את הביצים בתוספת 2-3 כפות מים.
- מחממים את השמן במחבת (אך לא יותר מדי). טובלים כל פרוסה בחלב עד שהיא ספוגה היטב אבל לא יותר מדי, כדי שלא תתפרק. טובלים בביצים הטרופות כך שיכוסו היטב מכל הצדדים.
- מטגנים עד שמזהיב היטב מכל הצדדים. מגישים חם.
6. פרנץ' טוסט/ חיים כהן
הוא התחיל את דרכו בפנתיאון קינוחי הבית כמנת שאריות של לחם יבש בצרפת. אבל בדומה לחברים רבים ואחרים מהמטבח האירופאי, גם פאן פרדו התאזרח ביבשת החדשה. הוא הגיע תחילה ללואיזיאנה דוברת הצרפתית וכשהגיע למחוזות אנגלוסקסיים הוחלף שמו המסובך משהו בכינוי המתבקש - פרנץ' טוסט.
חיים כהן הכין לנו פרנץ' טוסט בגרסת מסעדתו, "דיקסי". מתכון קלאסי וקל מאד, שתפור בול על סופשבוע סוער עם ילדים ומתאים לא פחות ליום שאחריו, אז משתמשים בשאריות שנותרו מחלת השבת.
המרכיבים ל-4-6 סועדים:
לחם בריוש, חלה או חלת שבת
1 ביצה
1/4 כוס חלב
1/2 מיכל שמנת מתוקה
1/2 כפית תמצית וניל
לטיגון:
חמאה ושמן
אופן ההכנה:
- טורפים את הביצה ומוסיפים חלב, שמנת ותמצית סוכר.
- מחממים מעט חמאה ושמן יחד במחבת. טובלים את הלחם מכל הצדדים ומטגנים משני הצדדים עד להזהבה. מניחים על נייר ספיגה.
- הגשה: מפזרים אבקת סוכר או רוטב מייפל ומגישים חם.