שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

התלוש של השכן: כמה מרוויחים טבחים?

טבח במרכז הארץ ירוויח 10% יותר מעמיתו בפריפריה, אך גם לאחר 8 שנות ניסיון - משכורתו תעמוד על כ-8,780 בלבד. מה היקפי הביקושים בתחום ומה התנאים הנדשים מהעובדים? תלוש השכר שמאחורי המקצוע - כתבה שנייה בסדרה

טבח שעובד במסעדה במרכז הארץ ומחזיק ב-8 שנות ניסיון, מרוויח כ-8,780 שקל בממוצע לחודש - כ-7.5% יותר מטבח שעובד בפריפריה ומרוויח כ-8,120 שקל בממוצע בחודש. כך עולה מסקר שערכה חברת עוקץ מערכות, במסגרת המדור החדש שלנו - תלוש השכר שמאחורי המקצוע.

 

עוד כתבות בערוץ קריירה

 

הנתונים נאספו באמצעות הצלבת נתוני שעוני נוכחות עם נתוני תלושי השכר של 518 טבחים וטבחיות המועסקים ב-150 מסעדות ובתי קפה בכל רחבי הארץ. בעוקץ מערכות מדגישים, כי גובה השכר במקצוע ככלל, משתנה בהתאם למיצוב ולמוניטין של המסעדה.

 

"ככל שהמסעדה ידועה יותר ובהתאם גם הביקוש לעבוד בה גבוה - כך השכר שמשולם לטבחים גדל לרוב בהתאם", מציינים בחברה. "טבחים איכותיים מאוד, שרכשו ניסיון בין לאומי, או בעלי עבר תעסוקתי במטבחי שף, מרוויחים לעיתים שכר גבוה יותר, כתלות במקצועיות שלהם".

 

בעוקץ מערכות מוסיפים כי במרבית המסעדות ובתי הקפה, השכר המשולם לטבחים הוא שעתי ולא במתכונת גלובאלית, מלבד זה המשולם לטבח בעל וותק של למעלה משמונה שנות ניסיון. בתוך כך, טבח עם ניסיון של שנתיים לכל היותר, מרוויח במרכז הארץ 28.9 שקל בשעה – 11.1% יותר מאשר בפריפריה (25.7 שקל בשעה).

 

בנוסף, טבח בעל 4-2 שנות ניסיון, מרוויח במרכז 33.7 שקל בשעה - 10.7% מאשר בפריפריה (30.1 בשעה), וטבח בעל 8-4 שנות ניסיון מרוויח במרכז 38.9 שקל בשעה – 12.1% יותר מאשר טבח בפריפריה. בסך הכל, ההפרש בשכר במקצוע זה בין המרכז לפריפריה, עומד על 10.3%.

  

גריל מן מרוויח יותר

ברוב המסעדות קיימת חלוקה של תפקידים: טבח פס קר שאחראי על הכנת מנות קרות שאינן מצריכות בישול, טבח פס חם שאחראי על הכנת מנות המצריכות בישול, מנות עיקריות וכדומה, וכן גריל מן - שאחראי על תפעול צליית הבשר. לפי עוקץ-מערכות, בדרך כלל אין פער בשכר בתפקידים השונים, זאת למעט גריל מן מקצועי בעל וותק של 3 שנים ומעלה - המקבל שכר גבוה יותר שעומד על 50-40 שקל בשעה.

 

השף אילן גרוסי ממסעדת צ'אקרה, מסביר כי בעוד שהשף אחראי על אופי התפריט שיוגש לסועדים, הרכבי המנות והאופן בו הן יוגשו – תפקידו של הטבח הוא להוציא לפועל את החלטותיו של השף ולעתים לדאוג גם להכנת חומרי הגלם לצורך יצירת המנות.

 

הוא מוסיף כי בתחילת הדרך, העבודה כוללת הכנות של המוצרים, ניקוי חומרי גלם וניקיון כללי של המטבח בתום יום העבודה. לפיכך, צעירים שמעוניינים להשתלב בתחום הטבחות – לא צריכים ניסיון בדרך כלל, אלא רק מוטיבציה גבוהה וחריצות. "העבודה מאוד מאתגרת ונדרשת גם מסוגלות פיזית", הוא מסביר. "במרוצת הזמן הם ירכשו ניסיון והטובים יישארו בתוך המערכת ויתקדמו בהיררכיית התפקידים, בהתאם לכישרונם ולמוסר העבודה הגבוה שנדרש".

 

גרוסי מוסיף כי על אף המשכורות שצוינו בתחילת הכתבה - מדובר לדעתו במשרה שניתן ומומלץ לצמוח בה. "במהלך 20 שנות עבודתי טיפחנו טבחים שפתחו מסעדות ועסקים בתחום. חלקם השתלבו כשפים במסעדות רבות. בסופו של דבר, מי שאינו מדלג על כל שלבי ההתפתחות ולומד להכיר את רזי המטבח ובעל כישרון רב - יכול בהחלט להתפתח מקצועית ומסחרית בתחום המסעדנות. ישנם אף מקרים בהם הטבח הפך במרוצת השנים לשותף מסחרי בעסק".

 

עלייה ביקושים ומשרות לדוגמה

מה באשר לביקושים בתחום? מבדיקת AllJobs עולה, כי הביקוש עמד במאי על 515 משרות – עלייה של 19% לעומת אפריל בו פורסמו 431 משרות. בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד מדובר בעליה של 11% (465 משרות במאי 2012). עם זאת, מספר המשרות שפורסמו בתחום מתחילת השנה עומד על 2,119, לעומת 5,110 משרות במהלך 2012.

 

לצד זאת, מספר מחפשי העבודה שציינו כי הם מחפשים עבודה בין היתר גם בתחום הטבחות, עמד בחודש שעבר על כ-250 איש, ובשלושת החודשים האחרונים על כ-400 איש. לפניכם מספר משרות חמות המיועדות לנשים וגברים:

 

  • לעבודה במסעדה על חוף הים בתל אביב דרושים טבחים. העבודה כוללת 6 משמרות בשבוע, כולל שישי-שבת. הדרישות: יכולת תפיסה מהירה, זריזות וחריצות.

 

  • למסעדה המתמחה באוכל יפני ואסייתי ברמת גן דרושים שפים, מנהלי מטבח וטבחים, לעבודה מאתגרת באווירה צעירה ודינמית ונעימה. המשרה מתאימה גם לחיילים משוחררים. דרישות: רצינות, רצוי ניסיון קודם, עדיפות למתגוררים באזור תל אביב ורמת גן.

 

  • לקונדיטוריה ברחבי הארץ דרושים טבחים בעלי מוטבציה ורצון ללמוד ולעבוד בסביבת עבודה מאתגרת ובטחב מקצועי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים