מבצע קציצה: 5 מתכונים ביתיים וקלים
אפויות, מטוגנות או מבושלות ברוטב אדום ומהפנט - כולם אוהבים קציצות, בכל צורה, גודל או אופן הכנה. זמי שרייבר ("סנדר") עם חמישיית מתכונים של קציצות ביתיות מכל המינים וגם טיפים
קציצה היא תמיד טעם של בית, זכרון של ילדות. יש מי שגדל בציפייה לקציצות בקר דחוסות ברוטב. אחרים זוכרים דווקא קציצות מטוגנות של הודו, אווריריות ועם מעטה פירורי לחם.
עוד בערוץ האוכל:
- בלי שמן ומלח במים!? כך מבשלים פסטה ורוטב
- רבע מאה של סושי ישראלי
- שף, אוהב ירקות? אוכל טבעוני של מסעדה
כך או כך, בין אם למי שהיה ילד ובין אם בקרב הילדים של היום - כדורי בשר מתקבלים תמיד בשמחה, ארוחת צהריים ביתית שמשתדכת בשמחה לצד אורז לבן, פתיתים , ירקות מאודים ואפילו זה שאסור לומר את שמו לילדים מתחת לגיל 25 - גיבץ'. מבחינה מעשית, סוד ההצלחה שלהן טמון בכך שהן פשוטות להכנה, לא דורשות זמן הכנה רב וניתן לשחק עם המרכיבים ועם טעמיהם.
קציצות עוף מטוגנות
קציצות רכות שילדים מאד אוהבים. הירקות שבדרך כלל מסרבים לאכול מתחבאים במרכיבים.
טיפ: מי שאוהב קציצות עוף עסיסיות, יכול להוסיף קצת יותר שמן או מעט שומן עוף טחון
המרכיבים ל-10-15 קציצות:
500 גרם חזה עוף טחון
1 בצל, חתוך לרבע
1 תפוח אדמה, חתוך לרבעים
2 ביצים
1 כוס פירורי לחם
1 קישוא, חתוך לרבעים
2 שיני שום, כתושות
חופן פטרוזיליה קצוצה
1/2 כפית פפריקה
1/4 כפית מלח
1/4 כפית פלפל
מעט שמן קנולה
אופן ההכנה:
- טוחנים את כל הירקות במעבד מזון (בצל, קישוא, תפוח אדמה, שום, פטרוזיליה) מעבירים הכל לקערה עמוקה.
- מוסיפים חזה עוף, ביצים ותבלינים. לשים עד לקבלת מסה אחידה. יוצרים מהתערובת קציצות ומצפים היטב בפירורי לחם.
- מחממים מחבת עם שמן, כ-1/2 ס"מ גובה ומטגנים את הקציצות משני צידיהן עד להזהבה, במשך כ-4-5 דקות מכל צד. מגישים מייד.
קציצות בשר מטוגנות
טיפ: על מנת שהקציצה לא תתפרק בטיגון ומאידך תשמור על עסיסיות - משתמשים בביצה ובפירורי לחם איכותיים.
כמו כן, לפני שמניחים את הקציצה על המחבת יש לוודא כי השמן חם מאד והלהבה בינונית - כך מונעים מהקציצות לספוח הרבה שמן ולהידבק למחבת.
מרכיבים ל-10-15 קציצות:
500 גרם בשר צוואר בקר טחון
1 בצל, חתוך לרבעים
2 ביצים
1 כוס פירורי לחם
1 תפוח אדמה, חתוך לרבעים
1 קישוא, חתוך לרבעים
2 שיני שום, כתושות
חופן פטרוזיליה, קצוצה
1/2 כפית פפריקה
מלח, פלפל
מעט שמן קנולה
אופן ההכנה:
- טוחנים את הבצל, הקישוא, תפוח האדמה, השום והפטרוזיליה במעבד מזון ומעבירים לקערה עמוקה.
- מוסיפים לתערובת את הבשר, הביצים והתבלינים. לשים עד לקבלת מסה אחידה. יוצרים מהתערובת קציצות ומצפים אותן היטב בפירורי לחם.
- מחממים מחבת עם שמן, כ-1/2 ס"מ גובה ומטגנים את הקציצות משני צידיהן עד להזהבה, במשך כ-4-5 דקות מכל צד.
קציצות מעורבות אפויות
מי שמעוניין לוותר על השמן והטיגון ומעדיף את הגרסה הבריאה יכול לאפות את הקציצות בתנור. במתכון זה משלבים בשר, עוף והודו. את הקציצות מניחים בתבנית אפייה על שכבות של ירקות פרוסים ספוגים בציר עוף, כך שהקציצה נותרת עסיסית גם בגרסה האפויה.
המרכיבים:
200 גרם בקר טחון
200 גרם חזה עוף טחון
200 גרם הודו טחון
2 ביצים
1 כוס פירורי לחם
1 בצל חתוך לרבעים
1 תפוח אדמה, חתוך לרבעים
1 פלפל אדום
2 שיני שום
חופן פטרוזיליה
לאפייה:
1 תפוח אדמה, פרוס לרוחב לפרוסות בעובי דק
1 עגבנייה, פרוסה לפרוסות
1 קישוא, חתוך לרחובות לפרוסות
1 בצל פרוס לטבעות
1/2 כוס ציר עוף
מעט פפריקה
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- טוחנים במעבד מזון בצל קצוץ , קישוא, תפו"א חתוך לקוביות, שום ופטרוזיליה. מעבירים את התערובת לקערה עמוקה ומוסיפים את הבשר, ההודו וחזה העוף.
- מוסיפים את הביצים, 1/4 כפית פפריקה, 1/4 כפית מלח ו-1/4 כפית פלפל. לשים עד לקבלת מסה אחידה. יוצרים מהתערובת קציצות ומצפים היטב בפירורי לחם.
- אופים את הקציצות והירקות: מסדרים ירקות בתבנית אפייה באופן הבא: תפוח אדמה פרוס, בצל פרוס, פלפל אדום ועגבנייה. מערבבים את ציר העוף עם 1/2 כפית פפריקה, 1/4 כפית פלפל ו-1/4 כפית מלח. יוצקים את הציר והתבלינים על הירקות באופן אחיד. מסדרים את הקציצות על הירקות ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך כ-15 דקות.
- הופכים את הקציצות ואופים כ-15 דקות נוספות או עד להזהבה. מגישים לצד הירקות.
קציצות ברוטב עגבניות
רוטב משדרג את הקציצה ומוסיף לה טעמים. ישנן מספר גרסאות להכין קציצות ברוטב. חלק גורסים שיש לטגן מראש את הקציצה ורק אז להניח אותה ברוטב ואחרים טוענים שכדאי לטגן רק חצי טיגון או פשוט לבשל את הקציצה ברוטב.
בגרסה שלפניכם נעשה שימוש ברוטב עגבניות אמיתי. במתכון הזה לא מטגנים את הקציצה אלא מביאים את הרוטב לרתיחה ואז מניחים את הקציצות ומבשלים אותן על אש נמוכה.
המרכיבים:
תערובת קציצות (ר' מתכון לקציצות בשר מטוגנות)
לרוטב:
3 עגבניות רכות
1 בצל, חתוך לקוביות
2 שיני שום, קצוצות
2 כפות רסק עגבניות
1 כוס ציר עוף
1/2 כפית פפריקה
מלח, פלפל
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מניחים את העגבניות במים רותחים למשך כ-15 דקות. מסירים את קליפת העגבניות ומגרדים בפומפיה.
- מחממים מעט שמן בסיר רחב ומזהיבים בו את הבצל עד לריכוך. מוסיפים שום ומזהיבים מעט. מוסיפים רסק עגבניות תוך כדי ערבוב. מטגנים במשך כחצי דקה.
- מוסיפים את העגבניות המגוררות, ציר העוף ואת התבלינים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומוסיפים את הקציצות. מכסים ומבשלים במשך כ-15-20 דקות. מתקנים תיבול במידת הצורך ומגישים.
קציצות ברוטב בצל ושום
במתכון זה יש לטגן את הקציצות כחצי טיגון לפני הכנת הרוטב.
המרכיבים:
תערובת קציצות (ר' מתכון לקציצות בשר מטוגנות)
לרוטב:
2 בצלים, קצוצים
4 שיני שום, קצוצות
1/2 כוס ציר עוף
מלח, פלפל
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מטגנים את הקציצות בסיר רחב כחצי טיגון במשך כ-2 דקות מכל צד. מעבירים אותן לצלחת ומטגנים באותו הסיר את הבצל עד לריכוך.
- מוסיפים את השום וממשיכים לטגן לעוד כדקה עד הזהבה. מוסיפים את ציר העוף, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה.
- מחזירים את הקציצות ומבשלים על אש נמוכה, עד שהרוטב מצטמצם ונותר כרבע מכמות הנוזלים.
- זמי שרייבר הוא השף והבעלים של "מסעדת סנדר" לוינסקי 54, תל אביב. 03-5371872